banner564

Çamurda debelenmek

Bastığımız, yaşadığımız toprağa her gün kirli, tuzlu sular boşaltılıyor. Bu yüzden bastığımız, yaşadığımız toprakta çamur alanları oluşuyor. Kimimiz bu çamur alanlarına basıyor, kimimizde kenarından seyrediyoruz. 
Ama çamur alanlarının içinde olanlar ya da kenarından seyredenler; bir birleri ile “aşağına kadar battı, yok dizine, yok boyuna kadar battı” diye tartışıyor. Çamurun içinde debelenenler; seyredenlere, “senin de üstüne sıçradı” diye laf dalaşı yapıyor. 
Velhasılıkelam, ekonomik ve demokratik yaşamımızda tarihimizin gördüğü en ciddi çamur deryasının içindeyiz. Bu halde dahi birbirimizle didişmek ve debelenme halindeyiz. Bizi çamur deryası içine sokmak niyeti ile suyu boca edenler, bu didişme ve debelenmeyi keyifle seyrediyor. Üstelik bu öyle bir hal aldı ki; bu çamur deryasını büyütmek ve geliştirmek için de her gün bir başka model tankerle tuzlu ve kirli suyu boca etmekten de geri durmuyorlar… Bu hal içinde dahi birbirimizle debelenmek ve itişmek ile uğraşmaya ha babam devam ediyoruz. Bu çamur deryasının bu hal nedeni ile bir bataklığa döneceği ise kesindir. İşte o zaman da bu bataklık içinde olanları veya kenarında seyredenleri de içine çekecektir.
Bu nedenle öncelikle bu kirli ve tuzlu suyu taşıyan kanallar, tankerler, nasıl ele alınacak? Bunu konuşup, tartışmalı. Sonra bu suyu taşıyan kanalların nasıl tıkanacağı, tankerlerin nasıl durdurulacağı üzerine konuşmayı yoğunlaştırmalıyız. Bununla birlikte aynı zamanda, oluşan çamuru nasıl kurutacağız? Kuruttuktan sonra, bu toprakları yeniden nasıl verimli, bereketli bir hale sokacağız? Bunları konuşmamız gerekir. Birbirimizle didişmek, cebelleşmek yerine; dinlemek, saygı duymak ve ne dendiğini anlamaya çalışmayı öne almalıyız.
Yani çamurun içinde ya da kenarında olan insanlar olarak, yalnız çamuru kurutmak üzerine değil, aynı zamanda bir daha çamura, düşmemek için ne yapmamız gerektiğini de konuşmalıyız. Bunun için kendi aramızda özel - kamu kavgası ya da sanayici, turizmci çatışması veya esnaf, üretici çelişkisi; hele hele dindar laik, Türkiyeli Kıbrıslı çekişmesini gündeme dahi almamak gerekir. Ortak çıkar nedir? Üretken ekonomi, sosyal adalet ve demokratik hukuk devleti. Bu ortak paydalarda buluşan her kesim birlikte ortak demokratik enerjiyi yaratmalıdır. Bu enerjinin temeli de bu topraklarda yaşayan insanların, özgür iradesi ile temellendirdiği demokratik toplumsal duruşu ve kararı olmalıdır. Yani üretken bir ekonomide, demokratik hukuk devleti ilkelerinde sosyal adalete dayanan bir toplum yapısı.
Bu yüzden çamur deryası içinde debelenmek yerine; yarını, bu ilkeler zemininde geliştirme temeline sarılmanın tam zamanı şimdidir. 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

15 KASIM 1983'TEN BERİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'NDE 33 HÜKÜMET KURULDU.YANİ ORTALAMA BİR HÜKÜMETİN ÖMRÜ SADECE 13 AY.BİR AN ÖNCE İSTİKRARLI BİR YÖNETİM İÇİN RUMLAR GİBİ DEVLET BAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKE İÇİN DEVLET BAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.YOKSA ÜLKECE BATACAĞIZ.DÜNYA'NIN EN İYİ EKONOMİSİNE SAHİP AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ BİLE BAŞKANLIK SİSTEMİYLE YÖNETİLİYOR.ÇOK DA BAŞARILILAR.

Rasim
Rasim @ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

Yeter artık lan anladık,bi cehennem ol git artık..Ağzında sakız ettin habire çiğniyorsun..Nereye baksak senin başkanlık sistemi önerin tutturmuş gidiyorsun...Baydın artık..Anladık bişeyler biliyorsun da,bildiğini kendine sakla usandırdın çünkü...

ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

RUM TARAFINDA BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR.AYRICA RUMLAR'DA BİZDEKİ GİBİ 13 AYDA BİR VEYA 6 AYDA BİR ERKEN SEÇİM YAPILMIYOR.HÜKÜMET DEĞİŞMİYOR.5 YILDA BİR SEÇİM YAPILIYOR.VE 5 YILDA BİR HÜKÜMET DEĞİŞİYOR.ŞU ANKİ SİSTEM ÜLKEMİZDE SADECE İSTİKRARSIZLIK YARATIYOR.RUMLAR GİBİ BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİRLİKTE KİMSE ÜLKEMİZDE SİYASİ AMELİYATLAR YAPAMAYACAKTIR.NE MUTLU KIBRIS TÜRKÜ'YÜM DİYENE.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Komik şehir Rasim efendi kavuk sana mi miras kaldı sen defol git aldıkça almaya doyamiyorsun

Baban
Baban @Turkish power - 2 yıl Önce

Evladım,çocuğum akıllan artık..Sağa sola dalaşmayı bırak,bırak da annen bir gün olsun rahat kalsın be evladım...

banner608

banner474