banner564

Çarpık yapıda lüks araba satışı

Geçtiğimiz hafta yerel basında çıkan küçük bir haber, pek fazla ilgi çekmese de aslında yaşadığımız coğrafya için birçok şeyi anlatıyordu. Asgari ücretin yerle bir olduğu şu günlerde, Trafik Dairesinin verilerine göre 2021 yılının ilk beş ayında en çok satılan aracın Mercedes olması haberi pek dikkat çekmedi sanırım.
Lüks araba satışının fazla olması coğrafyamızın gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı olması gerekirken işin aslı durum hiç de öyle değil. Coğrafyamızda gelişmişlik düzeyimizi, kendi gözlemlerimize belirleyebilmek için birkaç göstergeye göz atmamız yeterli olacaktır.
Bu göstergelerin en başında nüfus yapımız gelmektedir. Nüfus yapısını incelerken doğum-ölüm oranı ve alınan göç ile verilen göç dengesine bakılmalıdır. Bir toplumum yapısının en temel göstergesi olan nüfusumuz hakkında her zaman çeşitli tartışmalar olsa da kendi gözlemleriniz size en doğru yanıtı verecektir. 
Eğitim göstergesi gelişmiş toplum yapısını belirleyen önemli göstergelerden biridir ve genellikle okur-yazarlık üzerinden değerlendirilmektedir. Ancak günümüzde zorunlu eğitimin 15 yaş olmasından dolayı gelişmişlik düzeyinin okuryazar nüfusu ya da ilköğretim okullaşma oranı ile ölçülmesi yetersizdir. Gelişmişlik düzeyinde eğitim göstergesine bakılırken günümüzde eğitimin kalitesine bakılmaktadır. Dolayısıyla coğrafyamızdaki eğitim kurumlarının yapısını hem nicel hem de niteliksel olarak gözden geçirmek sizlere konu ile ilgili bir fikir verecektir. 
Sağlık göstergesi gelişmişliğin bir diğer göstergesidir. Sağlık göstergeleri için 1000 kişiye düşen hekim sayısı, 1000 kişiye düşen hastane yatak sayısı ve 5 yaş altı çocuk ölüm oranları gelişmişlik çalışmalarda en çok kullanılan sağlık ölçütleridir. Coğrafyamızda bebek ölümleri az olmakla birlikte, devlet hastanesi ve sağlık ocaklarını göz önüne getirmeniz sizlere sağlık konusundaki gelişmişlik düzeyimiz hakkında bir fikir verecektir.
Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde inşaat, mali, sanayi, tarım, altyapı gibi göstergeler de kullanılmaktadır. Ancak hangi göstergeyi ele alırsak alalım, olumlu bir yapıya işaret edemeyeceğimiz ortada iken, lüks araba markasının en fazla satılan araç olması üzerinde düşünülmesi gereken toplumsal bir konudur. Dünya otomotiv devi olan Almanya’da üretilen Mercedes, kendi ülkesinde dahi hiçbir zaman en fazla satılan araç olmamıştır. 
Alım gücümüzün süratle düştüğü şu günlerde, daha ciddi sorunlar bizleri beklemektedir. Covid-19 pandemisinde birçok ders çıkartmamız gerekirken, bizler siyasi çalkantılarla savrulmaktayız. Coğrafyamızda sayısını tam olarak bilemediğim üniversiteler ve buralarda görevli yetkin birçok akademisyen çalışmaktadır. Ortak bir akıl ile önce bir iyileştirme sonrasında ise sürdürülebilir bir gelişim programı hazırlamak pek ala mümkün! Ancak siyasi hırsların bir yana bırakılıp toplum ve bu coğrafya için çalışılması ile mümkündür. Gerçek şudur ki oluşan bu çarpık yapıda lüks araba satışının fazla olması iyiye işaret değildir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner474