banner564

CBS ve yerel yönetimler

 Teknolojik gelişmelere bağlı olarak coğrafya alanındaki gelişmeler günlük hayatımıza daha fazla nüfuz etmiştir. Fakat bu gelişmelere rağmen bizlerdeki coğrafya anlayışı, dağların yükseltisi, ülkelerin başkentleri veya para birimleri gibi kavramsal billgiden öteye geçememiştir. Dolayısıyla coğrafya lisanas öğrenimi gören üniversite mezunları, kendi mesleki alanlarında çalışmak istediklerinde ancak örgün eğitim içerisinde öğretmen olarak iş bulabilmektedirler.
Coğrafya disiplinler arası bir bilim alanı olduğundan, coğrafyacılar, eğitim, çevre ve afet yönetimi, şehir ve bölge planlama, yerel ve bölgesel kalkınma vb. pek çok farklı alanda eğitim almaktadırlar. Çünkü coğrafya yerlerin ve mekanların bilimidir. Coğrafyacılar, nesnelerin yeryüzünde nerede yer aldıklarını, niçin orada bulunduklarını, yerlerin birbirinden nasıl farklılaştıklarını ve insanın çevre ile nasıl bir etkileşimde olduğu sorularına yanıt ararlar.
Evrensel niteliklerde tanımı ve tanırlılığı yapılan coğrafya biliminin, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD başta gelmek üzere gelişmiş ülkelerde, coğrafyacılar kapsamına uygun şekilde çeşitli uygulamalı çalışmalarda ve sosyoekonomik sektörlerde iş imkanları bulabilmektedirler. Bu yolla, sözü edilen gelişmiş ülkeler, kaynaklarını akılcı ve sürdürülebilir bir biçimde planlayabilmektedir.
Gelişmiş ülkelerin yerel yönetimlerinde coğrafyacılar kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Yerel yönetimler, kentsel faaliyet ve hizmetlerin yerine getirilmesinin yanında, kentsel gelişim planlamalarının da en yetkili karar organlarıdır. 
Coğrafyamızdaki yerel yönetimler de bir değişim süreci içindedirler. Bu değişim içerisinde coğrafi sorular sorulması ve coğrafyacıların da dahil edilmesi ile bu süreç daha az sancılı olacaktır. Günümüzde gelişmiş ve gelişime önem veren yerel yönetimler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) uzun yıllardır kullanılmakta ve günümüzde en yaygın olarak kullanılan yerel yönetim aracı olarak kabul edilmektedir. CBS yerel yönetimlere maliyetlerden kaçınma ve tasarruf sağlamanın yanı sıra, zaman tasarrufu, yatırım getirisi, verimlilik, yeni gelir yaratımı ve daha verimli karar verme imkânı sağlamaktadır. CBS yerel yönetimlerin planlama ve analiz işlerinde kullanılmaktadır. Dahası CBS yerel yönetimlerde vergilendirme, kamu güvenliği, okul yönetimi, nüfus işlemleri gibi birçok servis de kullanılmaktadır.
İyi bir planlama, iyi bir analizle mümkündür. İyi bir analiz yapabilmek içinse en doğru bilgiye, en hızlı ve kolay yoldan ulaşmak ve bu bilgileri doğru kullanmak gerekmektedir. Yerel yönetimlerimizin en önemli sorunlarının başında iyi analiz edilmemiş, plansız, kontrolsüz gelişim ve büyümedir. İşte tam bu noktada, CBS bize coğrafi bilgiye ulaşmak, bilgiyi işlemek, saklamak ve en doğru analizleri yapmak konusunda birçok fayda sağlamaktadır. Dolayısıyla yerel yönetimlerimizin bu değişim sürecinde coğrafyacılara ve CBS çaılşmalarına yer vermeleri elzem bir durumdur.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner473