banner564

Cilt bakım ürünü alırken bilmeniz gerekenler

Güzel ve bakımlı görünmek her kadını mutlu eder. Bunun için de kişisel bakım ürünleri ve makyaj malzemesi alarak kendimize çeşitli yöntemlerle bakımlar yaparız ve kendimizi güzelleştiririz. Ancak unuttuğumuz bir şey var ki, o da bilinçsizce kullanılan makyaj malzemelerinin ve diğer kimyasal içeren cilt bakım ürünlerinin cildimize olan olumsuz etkileridir. 

Tabii ki makyaj malzemesi veya cilt bakım ürünlerini hiç kullanmayın demiyorum. Hepimiz belirli zamanlarda makyaj yapıyoruz. Cildimizi de sürekli temizlememiz ve cilt bakımları yapmamız gerektiğini söylüyoruz. Bu ürünleri kullanırken çok sık kullanmak yerine belirli aralıklar kullanmak da tek başına yeterli olmuyor. Önemli olan o ürünleri kullanırken sağlığınızı nasıl etkilediği, içerisinde hangi kimyasalları barındırdığı ve daha bir sürü nedenlerdir. 

Hepinizin de bildiği gibi kullandığınız kozmetik ürünlerinin en büyük etkisi alerjik reaksiyonlardır. Örneğin, yüzünüze sürdüğünüz bir fondöten veya göz kalemi ya da cildinizi temizlemek için kullandığınız bir tonik cildinize zarar verebilir ve cildinizi kızartabilir, farklı etkiler yaratabilir. Bu yüzden de bu tarz cilt ürünlerini kullanırken 2 kat daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

Cilt bakım ürünleri kişiye özel olmalı

Toplumda en çok yaptığımız hata ne yazık ki başkasına iyi gelen herhangi bir ürünün bize de çok iyi geleceğini düşünmemizdir. Maalesef ülkemizde bu ihmalkârlıklar çok fazla yapılıyor. Üstelik bu sadece kozmetik ürünlerinde değil, ilaçta dahi yapılabiliyor. Kesinlikle başkasına iyi geldi diye siz de gidip almayın. Herkesin cilt yapısı, yaşı, cilt sorunları, cilt tipi farklıdır. Başkasına iyi gelen bir ürün size iyi gelmez. Ona iyi gelmesinin nedeni de aldığı ürünün kendisine uygun olmasıdır. 

Cildinizi iyi tanıyın

Cilt bakım ürünleri veya makyaj malzemeleri alırken dikkat etmeniz gereken en önemli etmenlerden biri de cildi iyi tanımaktır. Çünkü hangi ürünü alırsanız alın, isterseniz dünyanın en iyi, en sağlıklı ürünü olsun cilt tipinize uygun değil ise, kullanacağınız ürün hiçbir işe yaramaz. Aksine cildinize uygun olmadığı için, cildiniz daha kötü olabilir. 

Mutlaka ürünlerin içeriğini inceleyin

Bir ürün alacağınız zaman ne alırsanız alın mutlaka içeriğini inceleyin. Üründe hangi kimyasal bileşenleri içerdiğine dikkat edin. Ürünlerin içeriğinde paraben, sodyum, asit, alüminyum, dioksin, kokamid DEA, klorlu bileşenler gibi kimyasalların olmamasına dikkat etmelisiniz. Özellikle ürün birleşimin yazılmasının (INCI) zorunlu olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
 
Unutmayın ki cildimiz bizim koruyucu organımız, bizi dış etkenlere karşı korur, ancak daha iyi görünmesi için sürdüğümüz kremler, serumlar cildin alt katmanlarına nüfuz eder. Bu yüzden ürünlerin içeriğini okumadan asla almayınız. Sağlığınızı hafife almayın. Çünkü bu tarz kimyasalların olduğu ürünleri kullanmanız çeşitli hastalıklara yol açabilir. 

Ürünlerinizin orijinal olmasına dikkat edin

Ürünlerinizin özellikle de kremlerinizin Sağlık Bakanlığı onaylı olmasına özen gösterin. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilmesine dikkat etmelisiniz. Tabir-i caizse, merdiven altı, sağlıksız, pis ortamlarda üretilmiş veya taklit ürünleri asla kullanmayın. Unutmayın ki cilt sağlığınızı kaybederseniz tonlarca para verseniz de geri getiremeyebilirsiniz. Daha uygun olsun diye aldığınız ürünler size daha pahalıya mal olabilir. Cilt sağlığınızı düşünün ve kaliteden ödün vermeyin.

Aldığınız ürünü test edin

Aldığınız ürünlerin kimyasal içeriğine baktıktan sonra almaya karar verdiyseniz eğer almadan önce cildinizin ufak bir bölgesinde test etmeyi unutmayın. Çünkü cildimiz alerjik reaksiyona açık bir yapıya sahiptir. Belki de sizin daha önce yaşamadığınız veya bilmediğiniz bir alerjik sorununuz olabilir. Bu yüzden de mutlaka aldığınız ürünleri test etmelisiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Test ettim aradan 10-15 dakika geçti alayım diye düşünmeyin. Alerjik reaksiyonlar kendini hemen göstermeyebilir. Bu yüzden de alacağınız ürünü test ettikten en az 24 saat sonra almanızda yarar var. 

Açık ambalajlara dikkat

Alacağınız ürünün ambalajı açılmış ise asla almayın. Ürün zaten açıksa bilin ki o ürün sağlıklı koşullarda veya resmi olan yerlerde üretilmemiştir. Kesinlikle bu tarz konulara dikkat edin ve bir şey olmaz demeyin. Her ürünün üzerine kavanoz işaretinin içinde ambalaj açıldıktan sonraki kullanım süresi yazar. Bu süreye uymak oldukça önemlidir. Çünkü ürün açıldığı andan itibaren oksitlenme başlar ve zamanı geçtiğinde ise size faydasından çok zararı dokunacaktır. 

Kokulu ürünler sizi aldatmasın

Bazen bir şey alacağımız zaman ambalajı, rengi kokusu bizi o kadar etkiler ki, sanki aldığımız ürün dünyanın en iyi ürünü veya parçası gibi hissederiz. Özellikle de bir krem alacağımız zaman kokusuna çok dikkat ederiz. Bunları yaparken olumsuz yönleri pek düşünmeyiz, ta ki çok severek ve kokusuna bayılarak aldığımız ürünün bize zararı dokunana kadar. Bilmeniz gereken şu ki özellikle kremlerin içerisindeki etken maddeler reaksiyonlara sebep olabilir. Koku vermesi için etken maddelere çeşitli etken maddeler daha eklenir. Bunun sonucu olarak da zararlı etkenler artmakta ve daha fazla zarar görmektesiniz. Bu tarz konuları bir şey olmaz diyerek hafife almayın. Çünkü bazen reaksiyonlar cildinizde kalıcı etki bırakabiliyor. Haberlerde alerji sonucu şişen yüzler, dudaklar, yanık derecesine ulaşan eller veya ciltler elbette görmüşsünüzdür. Cilt sağlığınızı tehlikeye sokacak etkenlerden uzak durmalısınız.

YORUM EKLE

banner608

banner474