banner564

Cilt bakımında kullanılan dermokozmetik ürünler

Güzellik, bakım ve sağlıklı yaşam ile ilgilenen herkes kozmetik ve dermokozmetik kelimelerini hayatında sık sık kullanır. Kimi zaman bu iki kavram birbiri ile karıştırılıp yanlış kullanılır veya aynı ifadeleri karşıladığı düşünülür. Ancak aradaki birkaç fazla harf büyük farklılıkları işaret eder. Kozmetik terimi cildi, vücudu ve saçları güzelleştirmeye, bakımlı ve parlak tutmaya yarayan ürünleri tanımlamak için kullanılır. Temel olarak vücut ve cilt bakımı için gerekli krem, losyon, şampuan, saç şekillendiriciler, makyaj ürünleri ve parfüm gibi ürünleri kapsar.

Peki dermokozmetik dediğimiz noktada kozmetikten ayrılan farklar ne oluyor? Hangi tür ürünleri dermokozmetik olarak sınıflandırabiliriz? Günlük hayatta bu kadar sık kullandığımız iki terimin anlamlarını ve neye karşılık geldiklerini yakından inceleyelim.

Sağlık ve güzelliğin buluştuğu nokta: Dermokozmetik

Dermokozmetik ürünlerin sadece kozmetik olarak sınıflandırılmayıp ayrılmalarının sebebi ürünlerin tasarımına dermatoloji penceresinden bakılması ve medikal bir yaklaşımla üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıbbi bir dal olan dermatoloji, güzel görünmesini istediğiniz cildinizin öncelikle altta yatan problemlerini tedavi etmeye odaklanır. Dermokozmetik ürünler geliştirilirken de cildi tedavi ederek güzelleştirmek hedeflendiğinden dermatologların danışmanlığı ışığında formüller üretilir.

Dermokozmetik ürünlerin birincil amacı bir güzellik ürünü olarak satışa sunulmak değil belirli bir cilt problemini iyileştirmek, semptom azaltmak veya tedavi etmektir. Cildin bakımını sağlamak ve güzelleştirmek ise ardından gelir. Kısaca dermokozmetik ürünler için sağlık ve güzelliğin buluşması diyebiliriz.

Bir cilt ürününü dermokozmetik olarak tanımlamak için neler gereklidir?

Cilt, saç ve vücut bakımı ürünlerinin dermokozmetik olarak sınıflandırılabilmesi için öncelikle çeşitli laboratuvar deneylerinden geçmesi ve cilt problemleri karşısında etkililiği olduğu gözlemlenen etken maddelere sahip olması gerekir. Bu tür ürünler cilt ve cilt sağlığını iyileştirmek ve korumak için tasarlandığından dermatologlar tarafından yürütülen testlerden geçmesi önem taşır.

Bu ürünlerin nasıl etki ettiğini ve neden dermokozmetik çatısı altığında toplandığını anlamak için cildin yapısına biraz daha yakından bakmak gerekir. Cildimiz temel olarak 3 katmandan oluşur;

• Epidermis
• Dermis
• Hipodermis

Cildin en dış yüzeyinde bulunan epidermis cildi koruyan tabakadır. Dış etkenlerden ilk etkilenen bölgedir. Ara tabaka olan dermis, epidermisi korur ve cildin su, lif, kollajen ihtiyaçlarını karşılar. Yani cilde elastikiyetini verir. En altta bulunan hipodermis tabakası ise iç organlar ile deri arasında kalan kısımdır. Yağ hücrelerinden oluşur ve vücut için stoklanan enerji rezervlerini barındırır.

Dermokozmetik ürünlerin en önemli özelliklerinden biri de içerdikleri etken maddelerin asıl olarak cildin dermis yani ara tabakasını hedeflemesidir. Ürünler bu derinliğe indiği noktada cilt kusurlarını iyileştirme, kırışıklıkları düzeltme, cilt dokusunu koruma, cilt lekelerini önleme gibi problemlere fayda sağlar. Bununla beraber dışarıdan gelecek etkenlere (UV ışınları, hava kirliliği gibi) karşı epidermis üzerinde de koruyucu bariyer yaratır. Yani cildin tüm tabakalarına etki gösterir.

Dermokozmetik ürünler hangi sorunlara etki eder?

Dermokozmetik ürünleri seçerken cildinizdeki problemin ne olduğunu doğru bir şekilde belirlemeniz ve hatta bir dermatologdan veya bir güzellik uzmanından görüş almanız önemlidir. Cilt tipinizin yağlı, kuru, karma veya hassas olması gibi faktörler de ürün seçiminizi etkiler. Dermokozmetik ürünler geliştirilirken cilt tipiniz ve hassasiyetleriniz de göz önünde bulundurulur.

Etki ettikleri temel sorunları sıralayacak olursak ilk akla gelenler şunlar olacaktır;

• Kuru veya çok kuru ciltleri nemlendirme
• Ciltteki lekeleri, kızarıklıkları giderme
• Kırışıklık ve yaşlılık karşıtı (anti-aging) elastikiyet sağlama
• Zararlı güneş ışınlarına karşı koruma
• Akne tedavisi
• Aşırı yağlı ciltlerde yağ dengesinin sağlanması
• Siyah nokta ve gözeneklerin giderilmesi
• Cilt çatlakları ve selülitin onarılması
• Cilt renginin (pigmentasyon) düzenlenmesi
• Saç dökülmesi ve kepeklenmesi gibi problemlerin iyileştirilmesi

Neden dermokozmetik ürünleri tercih etmeliyiz?

Kozmetik ürünler genellikle ciltteki kusurları geçici olarak kapatmaya yönelik anlık çözümler sunar. Üretim aşamalarında da bilimsel bir yaklaşımdan geçmezler. Dermokozmetik ürünler ise problemleri çözmeye odaklanır ve medikal bakış açısıyla üretilirler. Bu sayede yeni doğanların ve bebeklerin bile kullanabileceği, onların çok hassas cilt yapılarına uygun, klinik olarak test edilmiş ürünler piyasaya sunulmuştur. Aynı şekilde alerjik yapıya sahip kişilerin cildine de mutlaka doğal içerikli dermokozmetik ürünler kullanması gerekmektedir.

Dermokozmetik ürünler üretim maliyetleri sebebiyle fiyat olarak kozmetik ürünler sınıfından genellikle daha yüksektir. Ancak cildinizi doğal ve sağlıklı yollardan güzelleştirmek, kusurlarını iyileştirmek, genç ve bakımlı görünmek adına yapılacak bu yatırım kısa vadede olumlu sonuçlar verecektir. Kısacası cildinizi güzelleştirmek adına yapacağınız tüm adımların ilk amacı, cilt sağlığınızı koruyacak ve hedefe yönelik iyileştirecek dermokozmetik ürünler seçmek olmalıdır.

YORUM EKLE

banner608

banner474