banner564

Cilt lekeleri ve tedavi yöntemleri

Cilt lekeleri bazı sebeplerden dolayı vücudumuzda melanin üretimi normalin üzerine çıkarak ciltte düzensiz ve aşırı renklenmeye (hiperpigmentasyon) neden olabilir. Ciltte oluşan lekelerin etkenleri  ve nedenleri kişiden kişiye değişebilir ve leke tipleri de farklılık gösterebilir. Cilt lekeleri normal cilt renginden daha koyu ve belirgin şekilde oluşur ve yaşamımızı tehdit edip bir takım estetik kozmetik problemlere neden olabilmektedir. Ayrıca birçok kişinin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürüp kişide bir takım psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden cilt lekelerinin tedavi edilmesi önemlidir.

Cilt lekelerinin çeşitleri

Cilt lekeleri doğuştan gelen lekeler, güneş lekeleri, çiller, yaşlılık belirtisi olan kahverengi lekeler, hamilelikte karşılaşılan lekeler ve sivilce (akne) lekeleri olarak sınıflandırılabilir. Cilt lekelerinin oluşmasını engellemek için buna sebep olan nedenleri bulup çözüm yolları aramak gerekir. Ancak doğuştan gelen lekeler tedavi edilemez. 

Cilt lekelerinin oluşma nedenleri 

Leke oluşumu birden fazla faktöre bağlıdır. Fiziksel ve hormonal faktörler bu sebeplerin başında gelmektedir. Bu faktörlerden bazıları; 

•    Kalıtsal faktörler
•    Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak
•    Güneş kremi kullanmadan güneşlenmek
•    Solaryum gibi doğal olmayan yöntemler ile bronzlaşmak
•    Kullanılan bazı kimyasal içerikli maddeler ve bazı ilaçlar

Bu maddeler sadece cilt lekesine sebep olan başlıca faktörlerdir. Bu faktörlerin yanısıra uyku, stres ve beslenme gibi faktörler de cilt lekesi oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Cilt lekeleri sadece yüz bölgesinde değil vücudumuzun her bölgesinde görülebilir. Özellikle güneş ışınına fazla maruz kalan kişilerde koyu kahverengi cilt lekeleri görülür. Bunun sebebi ultraviyole ışınlarıdır. Cilde direk temas eden bu ışınlar tehlikeli ve zararlıdır. 

Cilt lekelerinin tedavisinde uygulanan yöntemler 

Renk açıcı kremler

Her tür lekeyi krem tedavileri yok edemez. Ancak lazer gibi tedavilere yardımcı olurlar. Leke tedavisinde kullanılan birçok renk açıcı krem bulunmaktadır. Bu kremler melanositleri hasara uğratmak yerine, melanositlerin pigment üretimini azaltarak etkili olurlar.

Kimyasal peeling yöntemi

Kimyasal peeling yöntemi ile tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş ve lekenmiş cildin üst tabakası soyularak dökülür ve daha canlı ve sağlıklı bir tabaka ortaya çıkar. Fakat deride kızarıklık, yanma, ciltte hassasiyet ve kabuklanma gibi yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler dolayısıyla kimyasal peeling uygulaması sırasında ve işlem sonunda çok dikkatli olunması gerekmektedir. Kimyasal peeling genellikle yüz ve boyun bölgesinde leke tedavileri, akne izleri, ince kırışıklıkların giderilmesi ve cilt yenileme için yapılan bir işlemdir. Kimyasal peeling işleminde en çok kullanılan maddeler; Alfa-hidroksi asitler (AHA), Beta-hidroksi asitler (BHA), düşük konsantrasyonlu triklor asetik (TCA) ve Jessner solüsyonudur. Bu ürünlerin bazıları kollajen yapımını uyararak hücre yenilenmesini hızlandırır, bazıları da soyulmayı artırıcı etki gösterir. 

Lazer yöntemi

Leke tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise lazer yöntemidir. Lazer işleminde ciltte kimyasal peelinglerde olduğu gibi soyulmalar görülür. Bu da cildin yenilenmesi anlamına gelir. Leke tedasinide kullanılan lazerler, soyarak veya renk hücrelerini (melanosit) tahrip ederek etkili olmaktadır. Fakat lazerle leke tedavisi son derece dikkat ve profesyonellik gerektiren bir uygulamadır. Eğer uzman olmayan kişiler tarafından yapılırsa, leke tedavilerinde lekelerde artış veya kısa sürede tekrar geri dönen lekeler görülmektedir. Lazer uygulaması ile cilt lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak birtakım yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları; kabuklanma, ağrı, morarma, yanma hissi, eritem veya kaşıntıdır. 


Mezoterapi yöntemi

Mezoterapi yöntemi deri altı işlemidir ve ciltte kabuklanma ve soyulmalara sebebiyet vermeyen bir yöntemdir. Leke tedavisinde lekeli bölgenin olduğu yere, deri altına vitaminler ve leke giderici antioksidan maddeler enjekte edilerek leke rengi açılır ve ciltteki hücreler yenilenir. Mezoterapi yönteminin diğer kimyasal yöntemlerdeki gibi yan etkileri yoktur. Mezoterapiyi diğer yöntemlerle kombine olarak kullanmak, leke tedavisinin etkinliğini artırabilir.

YORUM EKLE

banner608

banner473