banner564

Cilt tipleri ve özellikleri nelerdir? 

Cilt tipleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cilt tipleri bazı başlıklar altında kategorilendirilir. Bunlar; kuru cilt, yağlı cilt, karma cilt, normal cilt ve olgun cilt şeklindedir. Cilt tipleri farklılık gösterdiği, her cilt tipine uygun günlük temizlik ve bakım yolları ve ürünleri de farklılık göstermektedir. Kişinin kendine uygun olan cilt temizliğini yapabilmesi için önce cilt tipini belirlemesi ve belirlediği cilt tipine uygun ürünleri kullanması gerekmektedir. Cilt temizliği ve bakımı mutlaka önem verilerek yapılması gereken bir uygulamadır. Çünkü hem daha sağlıklı bir cilde sahip olunur hem de göze hitap eden daha estetik bir görünüm elde edilmiş olunur.

Cilt tipleri iki basit yöntemle belirlenebilir. Birincisi parmaklar yardımıyla cilde hafifçe bastırmaktır. Bunun öncesinde cilt yıkanmış, temizlenmiş ve kurulanmış olmalıdır. Eğer elde yağlı bir his kalıyorsa yağlı cilde sahip olunduğu anlamına gelmektedir. Eğer yağlı bir his yoksa normal cilt, kuru ve nemsiz hissettiriyorsa kuru cilde sahip olunduğunu göstermektedir.

Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır. Sabah kalkıldığında temiz bir kağıt mendil ile yüz hafifçe silinir. Eğer kağıtta çok fazla yağ kalıntısı varsa, bu yağlı bir cilde sahip olunduğunun göstergesidir. Yağ kalıntısı yoksa kuru cilt, hafif nemli ise normal cilt, bazı bölgeleri yağlı ise karma cilt olarak nitelendirilebilir.

Cilt tiplerinin özelliklerini bilmek, cilt tipi belirlemede iş kolaylaştırır. Cilt tiplerinin özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz:


Karma ciltler 

Cilt türleri arasında yerini alan karma ciltler zengin bir bakımı hakeden cilt türleri arasındadır. Karma ciltlerde yaşanılan sıkıntılar yüzün alın, burun ve çene kısmında fazla yağ birikmesi ve açığa çıkması yanaklarda ise kuruluk oluşmasıdır. Karma cilt tiplerinde özel bakımlar sağlanarak alın burun ve çene bölgesindeki yağlanmanın en aza indirilerek yanakların iyi şekilde nem dengesinin korumasına yönelik bakımlar karma ciltler için uygundur. Hassas ama karma cilt tiplerinde ise durum biraz değişik olabilir yine aynı bölgelerde yağlanma ve yanaklarda kuruluktan dolayı kızarıklıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda bir dermatologa görünerek cildinizin ph5.5 dengesini en iyi şekilde koruyacak ürünlerin kullanılması çok önemlidir.

Haftalık maske uygulamaları günlük sabah akşam bakımlar cildinizin en iyi şekilde nefes almasını ve yağdan arınmasını sağlayacaktır. Profesyonel  cilt bakım uygulamaları ile de cildinizin hem temizliğinin en iyi şekilde yapılmasını hemde nem dengesinin en iyi şekilde korunmasını sağlamış olursunuz. Karma ciltlere özel olarak geliştirilmiş su bazlı temizleme jelleri yağlı içeriğe sahip olmamasından dolayı ciltteki sorunlu bölgelerde yağı temizleyerek daha duru ve daha mat bir görünüm sağlamaktadır. Karma bir cilde sahipseniz cilt bakımınızı en iyi şekilde yapmalı yağlı ürünlerden kaçınarak nem dengesini koruyacak ürünleri kullanmanız cildinizin sağlığı açısından çok önemlidir.


 

Hassas ciltler 

Hassas ciltler özenli bir bakıma ihtiyaç duyarken aynı zamanda da birçok şikayeti ve sıkıntısı olabilecek cilt türleridir. Hassas cilt tipinde öncelikle cilt yağlı veya kuru olabilir yada karma bir cilt yapısı oluşmuş olabilir. Ancak en çok şikayetler hassas cilt tiplerinde gerçekleşmekte olp ciltte kızarma, kızarık noktalar sıcak ve soğuktan cildin hemen etkilenmesi makyajsız dışarıya çıkamama isteği yüzün sürekli kızarık olması hatta stresli anlarda yüzün daha çok kızarması gibi çeşitli rahatsızlıklar oluşmaktadır. Sadece yüzde değil vücudun başka yerlerinde de örneğin göğüs bölgesinde de oluşabilen cilt rahatsızlıkları oluşabilmektedir. Hassas ciltlerde özellikle kızarıklığı minimuma indirecek ve cilt yapısını güçlendirip besleyecek olan ürünlerin kullanılması çok önemlidir.

Hassas ciltlerde özellikle alkollü temizleme ve bakım ürünlerinin kullanılmaması çok önemli olup alkollü temizleme ve bakım ürünleri cilt yapısını bozarak kızarıklığın uzun süre geçmemesine neden olmakta ve cildin bariyerini bozmaktadır. Alkolsüz bitkisel ürünler kullanılabilir ve temizleme jelleri yerine temizleme sütleri hassas cilt tipine uygun temizleme ve bakım ürünleri arasında yerini almaktadır. Hassas ciltlerde hassasiyet yüksek olmasından dolayı yüzün havlu ile silinmemesi kağıt havlu ile yüze tampon yapılarak silinmesi daha uygundur. En ufak bir darbeden etkilenen hassas cilt tipine özel bakım uygulaması ve nem dengesini de koruyucu bakım ürünlerinin kullanılması gerekmektedir.

 
Problemli sivilceli ciltler

Cilt tipleri arasında sıkıntı yaratan bir diğer cilt tipi de problemli ve sivilceye meyilli cil tipleridir. Bu cilt tipinde dikkat edilmesi gereken husus cildin fazla yağdan günlük rutin uygulanan bakımlar ile arındırılmasının sağlanmasıdır. Problemli ve sivilceli ciltler yüzde her bölgenin yağlanması ile sivilce oluşumunu tetikler ve yüzde istenmeyen rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Sivilce ve akneye meyilli bir cilt tipine sahipseniz o halde günlük uygulayacağınız bakımlar çok önemli olup rutin bakımlarınızı yapmalı veya yaptırmalısınız. Problemli ve sivilceli ciltler dermatolog yardımı almalı ve cildine uygun ilaçlar kullanarak bu sorunlarının en aza indirilmesini sağlayabilirler. Problemli ve sivilceli ciltlerde sivilcelerveya akneler sıkılmamalıdır.

Buhar banyosu ile gözeneklerin açılması sağlanmalı ve profesyonel bakım yaptırılmalı ve sivilcelerin kendi kendine veya ilaç ile kurutulması sağlanmalıdır. Sıkılan sivilceler iz yapmakta olduğundan dolayı daha kötü bir görünüme ulaşmamak için doktor kontrolünde olarak ayrıca beslenmeye de dikkat edilerek yağlı ve kızartma türü zararlı yiyeceklerden uzak durulması cildin eski yapısına ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır. Promlemli ciltler de aynı zamanda bol su içmek vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasını sağladığından dolayı bol bol sıvı alarak cildinizi arındırmış olursunuz. Haftalık peelingler yapılarak cilt ölü hücrelerden arındıralara taze ve duru bir görünüme yavaş yavaş yapacağınz bakımlar ve temizleme ile ulaşmanız mümkündür.


Kuru ciltler

Cilt için en önemli kaynağ nem dengesidir. Cildin nem dengesi bozulduğunda ciltteki ve özellikle yüzdeki çizgiler daha çok belirginleşmekte ve yaşlılık belirtileri de daha çok ortaya çıkmaktadır. Kuru ciltler için özel zenginleştirilmiş ve üretilmiş bitkisel bakımlar yağ bakımları veya temizleme bakımları uygulanarak cildin alması gereken nemin tekrar kazanması sağlanılabilir. Cilt öncelikle sabah akşam cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile nemlendirilmelidir. Nem dengesi cilt için çok önemli olduğundan dolayı ciltte gerginliklerin yaşanmaması için cildin en iyi şekilde nemlendirilmesine özen gösterilmesi gerekir.
Kuru ciltlerde özellikle ciltte gerilme kaşıntı gibi şikayetler çok sıklıkla yaşanır bu durum cildin kuru olmasından kaynaklı olup kızarıklık kuruluk gerilme ve kaşınma sorunlarının yaşanmaması için uygun temizleme ürünleri kullanılmalıdır. Kuru ciltlerde diğer tüm cilt tipleri gibi bakımı hal eden ve dikkat edilmesi itina gösterilmesi gereken bir cilt tipidir. Kuru cildinizi temizleyerek haftada yaklaşık 2 kez yapacağınız nem maskeleri ile canlandırabilirsiniz. Ayrıca eviniz de de uygulayacağınız bal maskeleri veya çeşitli bitkisel maskeler ile de cildinizin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru ciltlerde yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmaması için cildin günlük haftalık hatta aylık bakımlarının en iyi şekilde yapılması gerekmektedir.

Yağlı ciltler

Yağlı cilt tipi cilt türleri arasında görülen ve sivilce akne gibi rahatsız edici durumların oluşmayına meyil sağlayabilecek ve ayrıca günlük yaşamda kişiyi rahatsız edebilecek bir cilt tipidir. Yüzün sürekli yağlanması hormonlarla ilgili bir durum olmasından dolayı dermatologla yaptığınız görüşmede sizin cilt analizinizin yapılarak cildinize uygun olan ilaç veya ürünler belirlendiğinde düzenli ve dikkali kullanıldığı takdirde cildinizdeki yağ seviyesini minimuma indirebilir ve daha sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. Yağlı ciltlerde özellikle temizleme jelleri köpükler uygulanarak cildin fazla yağdan arındırılması işlemi günde 2 kez yapılması gereken bir durumdur. Sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önce cilt bakımınızı en iyi şekilde yaparsanız cildinizin gün içindeki yağ dengesini koruyarak cildinize sıkıntı yaratabilecek sivilce akne iltihaplı sivilce gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşmamasını da sağlamış olursunuz.
Yağlı cilt tipine sahip olan kişiler beslenmelerine de çok dikkat etmeleri gerekirken özellikle kızartma yağlı yiyecekler baharatlı yiyecekler gibi zararlı ve vücuda faydası olmayan çeşitli cilt rahatsızlıklarına da ayrıca yol açabilen yiyecek türlerinden uzak durmaları gerekmektedir. Profesyonel bakımlar ile peeling, buhar banyosu, maske ve temizleme ürünleri ile cildinizin bakımını son derece kaliteli bir şekilde yaptırarak daha duru mat ve sağlıklı bir cilde sahip olabilir ve cildinizin güzelliğinin sürekli olabilmesi için cilt bakımınızı ihmal etmeden cilt sağlığınızı en iyi şekide koruyabilirsiniz. Yağlı ciltlerde genellikle tüm yüzde fazla yağ birikimi olması nedeni ile makyaj yapıldığında da kısa bir süre sonra cilt yavaş yavaş yağlanmaya başlıyor olacaktır. O yüzden öncelikle alttan cildi beslemek ve bakımını günlük düzenli olarak yapıyor olmak son derece cilt sağlığı için önem teşkil etmektedir.

Olgun ciltler

Olgun cilt, hücrenin yaşam ritminin yavaşlaması sonucu oluşan bir cilt tipidir. Özellikle menopoz sonrasında östrojen hormonu eksikliğine bağlı olarak cilt nemsizleşir, yağ bezleri salgısında yüzde 50'nin üzerinde azalma olur. Deride incelme, sarkma, derin çizgiler ve cilt lekeleri meydana gelir, kılcal damarlar yüzeye çıkar, yer yer yağ topakları gelişir, gözenekler genişler. Özellikle 35 yaşından itibaren uygulanan kürler, cildin güzelliği için önemlidir. Olgun ciltler için süt veya krem tipi temizleyici, alkolsüz tonik, yoğun nemlendirici, besleyici, hücre yenileyici bakım kremi, yağ ve nem depo edici hücre yenileyici maskeler, serum, ampüller ve peeling kremler kullanılabilir. 

 
 

YORUM EKLE

banner471

banner473