banner564

Ciltteki gözenekleri sıkılaştırmak için ne yapmak gerekir?

Gözenekler, cildin dışarıdan nefes almasını sağlayan hücrelerdir. Gözenekler dolduğunda, ciltte kirlenmeler meydana gelir ve cildinizde delik deşik bir görüntü oluşur. Bu kötü görüntünün oluşmaması için gözenekleri sıkılaştırmak gerekir. Gözenek sıkılaştırma konusunda bilgi sahibi değilseniz, sizler için yazmış olduğum doğal gözenek sıkılaştırma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Genişlememiş olan cilt gözenekleri cildin estetik görünümünün kaybolmasına neden olur. Bu nedenle cildinizin gözenekleri açılmadan önce cilt temizliğine özen göstermeniz gerekir. Cildinizin üzerinde biriken ölü deriler, gözeneklerinizin açılmasına neden olabilir.  Cilde düzenli olarak uygulanan scrup ve cilt temizleme yöntemleri cilt üzerindeki ölü derilerin temizlenmesine yardımcı olabilir. O nedenle cildinizdeki ölü derileri en az haftada bir kere temizleyerek,  gözeneklerinizi sıklaştırabilirsiniz.
Cildinize uygun cilt bakım ürünlerini seçerek, temizleyici tonikler kullanmak gözenek sıkılaştırma yöntemlerinin en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Düzenli olarak temizlenen cilt ve cildinize uygun tonikler, gözeneklerinizin hızlı bir şekilde sıkılaşmasını sağlamaya yardımcı olur.
Cildinizdeki gözenekler neden genişliyor?
Cildimizdeki gözenekler, cildin nefes almasını sağlamak için bulunan hücrelerdir. Gözenekler sağlıklı bir şekilde nefes aldıklarında, cildiniz daha parlak ve canlı olacaktır. Bu nedenle cildinizde gözenekler tıkalı bir şekilde bırakılmamalı muhakkak gözenek temizliğine dikkat edilmelidir.
Cilt tipinize göre ürünler kullanarak, cildinizi düzenli olarak temizlediğiniz takdirde gözenekleriniz açılmayacaktır. Rutin cilt temizliği uyguladığınızda gözeneklerinizi sıkılaştırmak için ekstra bir zahmette bulunmanıza gerek kalmaz. 
Ancak gözeneklerinizi sürekli kirli bir şekilde bırakıyor ve cilt temizliğine dikkat etmiyorsanız, cildinizdeki gözenekler açılacaktır. Dolayısıyla her yerde gözeneklerinizi sıkılaştırmak için her türlü yönteme başvurmak zorunda kalırsınız. Ancak gözenek sıkılaştırma yöntemlerini ararken, bu yöntemlerin içerisinde kaybolmanıza gerek yok.
Gözenek sıkılaştırma için doğal yöntemler
Cildinizdeki gözenekler çok geniş ve açıksa, fazla yağlı veya kuruysa evde uygulayabileceğiniz birbirinden kolay doğal çözümler mevcut.
Buz
 
Buzun geniş ve açık gözenekleri sıkılaştırmada çok etkilidir. 
Nasıl uygulanır?
 
Bir beze birkaç buz küpü koyup sarın. Cildinizde 15-30 dakika bekleyin. Günde birkaç kez bunu uygulayın. İhtiyaca göre kullanımı azaltabilirsiniz.
 
Diğer yandan, her gün yüzünü buz gibi bir su yıkayabilirsiniz.
Elma sirkesi
 
Elma sirkesi, doğal tonik özelliğine sahiptir. Cildi sıkılaştırır, geniş gözenekleri azaltır ve cildin pH dengesini yeniler.
Antimikrobik ve iltihap karşıtı özelliğiyle akne oluşumunu da önler.
Nasıl uygulanır?
 
Eşit miktarda elma sirkesi ile suyu karıştırın. Pamuk ile bu karışımı yüzünüze uygulayın. Birkaç dakika bekletip durulayın. Daha iyi bir sonuç için her gece yüz temizleyici olarak bu tedaviyi kullanabilirsiniz.
Yumurta beyazı
 
Yumurtanın beyazı (akı) cildi sıkılaştırmada oldukça etkili bir tedavidir.
Nasıl uygulanır?
 
1 yumurta beyazını yüzünüze yayın ve tamamen kurumasını bekledikten sonra durulayın. Daha bir sonuç için, beyazını sürdükten sonra peçeteyle örtün. Kuruduktan sonra peçeteyi çıkartın. Haftada 1-2 kez uygulayın.
 
Diğer bir yöntem ise, 2 yumurta beyazı ile yarım limon suyunu karıştırıp yüzünüze yayın. 10 dakika kuruyana kadar bekletin. Soğuk suyla durulayın. Bir ay boyunca haftada birkaç kez tekrarlayın.
 
Son olarak, 1 yumurta beyazını 2 yemek kaşığı limon suyu ile yulafı karıştırın. Yüzünüze yayıp 30 dakika kurumasını bekleyin. Ovarak karışımı çıkartın ve soğuk suyla durulayın. Haftada birkaç kez uygulayın.
Şeker
 
Şeker, geniş gözenekleri sıkılaştırmada uygulanabilir. Ciltteki fazla yağdan kurtulmanızı sağlar.
Nasıl uygulanır?
2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı zeytin yağı ile birkaç damla limon suyunu karıştırın. Yüzünüzde bu karışımı 20-30 dakika ovun ve durulayın. Haftada 1-2 kez düzenli uygulayın.
 
Bal, limon suyu ve şeker karışımını da gözenekler için uygulayabilirsiniz. Eşit miktarda bu malzemeleri karıştırarak cildinize masaj yapın. 10 dakika bekletip durulayın. Bir ay boyunca hafta 1-2 kez uygulayın. 
Karbonat
 
Karbonat, ciltteki fazla yağı alır ve ölü hücrelerden arındırır. Aynı zamanda pH dengesini sağlayarak akne ve sivilce oluşumunu önler. Antibakteriyel ve iltihap önleyici özelliğe sahiptir.
Nasıl uygulanır?
 
2 yemek kaşığı karbonat ile ılık suyu karıştırın. Cildinize dairesel masaj yaparak birkaç dakika uygulayın. Soğuk suyla durulayın. 5-7 günde bir, bu tedaviyi tekrarlayın. İhtiyaca göre kullanımı azaltabilirsiniz.
Kil
 
Kil, güneş lekesi gibi birçok lekeyi yok eder. Aşırı yağı ciltten alır ve cildi yeniler.
Nasıl uygulanır?
 
2 yemek kaşığı kil ile gül suyunu karıştırın. Yapışkan bir kıvam elde edin. Yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika kuruyana kadar bekletin. Ovarak karışımı çıkartıp soğuk suyla durulayın. Haftada 1-2 kez uygulayın.
Limon suyu
 
Limon suyunun asidik özelliği sayesinde cilt yenilenir ve gözenekler sıkılaşır. 
Nasıl uygulanır?
 
1 limon suyuna 1 çay kaşığı bal ekleyip karıştırın. Cildinize uygulayın ve 10-15 dakika bekletip durulayın. Günlük olarak uygulayın.
 
Başka bir tedavi yöntemi ise, 2 yemek kaşığı limon suyu ile domates suyu karışımıdır. Bu karışımı cildinize uygulayıp 10-15 dakika beklettikten sonra durulayın. Günlük veya haftada 3-4 kez uygulayın.
 
Diğer bir seçenek, 1 çay kaşığı limon suyu ile tarçın tozunu karıştırın. 15-20 dakika bekletip durulayın. Günlük uygulayın.
Salatalık
 
Salatalık cildi sıkılaştırıp doğal parlaklık verir.
Nasıl uygulanır?
 
1 salatalığı rendeleyip suyunu bir kaba alın. Pamuk yardımıyla salatalık suyunu cildinize uygulayın. 15-20 dakika bekletip soğuk suyla durulayın.
 
Salatalık suyuna biraz gül suyu veya limon suyu ilave edebilirsiniz. Daha sonra aynı şekilde cildinize uygulayın.
Yoğurt
 
Yoğurtta bulunan laktik asit, fazla yağlanmayı önler ve ölü hücreleri temizler. Aynı zamanda açık gözenekleri ve kırışıkları azaltır.
Nasıl uygulanır?
Yüzünüze ince bir şekilde yoğurt sürün ve 10 dakika bekletip durulayın. Günlük veya haftada 3-4 kez uygulayın.
 
2 yemek kaşığına 1 yemek kaşığı un ekleyip yapışkan bir kıvam elde edin. 15-20 dakika bekletin. Soğuk suyla durulayın. Haftada 2 kez uygulayın. 
 
Çok yağlı, akneli bir cilde sahipseniz, 1 yemek kaşığı yoğurt ile 2 aspirin ve 1 yumurta beyazını karıştırın. Cildinize uygulayın ve 15-20 dakika bekleyip durulayın. Haftada 1-2 kez tekrarlayın. Birkaç uygulama sonra değişimi fark edeceksiniz.
Yulaf 
 
Yulaf, cildi yeniler ve ölü hücrelerden arındırır. Açık gözenekler için çok yararlıdır. 
Nasıl uygulanır?
 
5 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı süt tozu ve 1 yemek kaşığı yulafı karıştırın. Bolca bu karışımı yüzünüze dairesel şekilde uygulayın. Daha sonra ovarak bu karışımı çıkarın ve soğuk suyla durulayın. Haftada 1-2 kez tekrarlayın. 
Gözenek sıkılaştırıcı maskeler
Kil maskesi yöntemi
Kil, gözenek sıkılaştırıcı etkisi ile bilinir. Kil maskesini haftada en az bir kez uygulamak, gözeneklerinizin sıkılaşmasına yardımcı olur. 
•    2 yemek kaşığı kil 
•    1 yemek kaşığı zeytinyağı 
•    1 yemek kaşığı limon yağı 
Nasıl hazırlanır?
Tüm malzemeleri sodanın içerisine alın ve iyice karıştırın. Daha sonra karışımı cildinize sürün 15 dk bekletin. 15 dk sonunda cildinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz.
Bal-limon maskesi 
Limon suyu da gözeneklerinizi sıklaştırmaya yarayan bir diğer yöntemdir. Bal-limon maskesini haftada bir kere uygulamak gözeneklerinizi sıklaştırmaya yetecektir.
1 yemek kaşığı bal 
2 yemek kaşığı limon suyu 
Nasıl uygulanır?
Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Homojen kıvama geldiğinde yüzünüze sürme işlemine geçin. Bal limon karışımını yüzünüze sürdüğünüzde cildiniz gerilmeye başlıyorsa yıkama zamanı gelmiş demektir. Ilık su ile cildinizi durulayabilirsiniz. Bu maske cildinizde tonik etkisi yaratacaktır.
Kuru fasulye yöntemi
2 avuç kuru fasulye blendırdan geçirilerek ya da öğütülerek un haline getirilir. Toz haline gelen fasulyeleri, deniz süngerini önce çok az gül suyuna sonra bu toza batırarak yüzünüze hafif şekilde ovalanarak uygulanır. Bu yöntemle en az 2 ayda yüzünüz sıkılaşacak kötü görünüm ortadan kalkacaktır.
YORUM EKLE

banner608

banner473