banner564

Çocukların internet güvenliği

Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynağı olan internet, bilgilenme, işlem yürütme, eğitim, eğlence fonksiyonları ile hayatımızın vazgeçilmezi olmuştur.  Herkes için olduğu kadar, çocuklar içinde eğitim, eğlence, iletişim kaynağı olan internetin kullanımı günden güne artarak yaygınlaşmaktadır. Hele hele şu tatil günlerinde yapacak herhangi bir aktivitesi, programlanmış bir çalışması olmayan çocuklar, zamanlarının büyük bir kısmını internette geçiriyorlar. İnternet çocukların dünyayı tanımaları, öğrenmeleri, iletişim kurmaları için güzel bir ortam sunarken, kullanım şekli de bir takım riskler içermektedir.
En başta internet kullanım süresi uzadıkça bağımlılık yaratabiliyor. İnternet de geçirilen süre giderek artıyorsa, başka bir iş yaparken internet aranıyorsa, arkadaşlık ilişkilerinde sıkıntılar başladıysa, sırt, bilek, göz veya baş ağrısı gibi fiziksel şikâyetler başlamışsa, bu gibi belirtiler internet bağımlılığın habercisi de olabilir. Dahası çocukların interneti kullanım şekline bağlı olarak istismarla karşılaşabiliyorlar. Uygunsuz içerikli sitelere erişip, kimliği belirsiz ve tehlikeli kişilerce kandırılarak taciz edile biliniyorlar. Bu gibi haberler de, yerel basınımızda yer alıyor artık.
Böylesi bir durumda, hem ebeveynlere, hem de çocuklara görev düşüyor…
İnternet kullanımında çocuğun üzerindeki etkileri belirleyen bazı faktörler vardır. Her çocuk için değişken olan bu faktörlerin, çocukların ebeveynleri tarafından gözetlenmesi gerekiyor. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, kişiliği, sosyal becerileri, bilişsel becerileri ve olgunluk düzeyi gibi... Ebeveynler çocuklarının özelliklerini gözlemleyip, onların doğru internet kullanımına zemin hazırlamalıdırlar. İnternet kullanımını çocuklara doğru bir şekilde sunmak isteyen ebeveynler mutlaka;
Çocuğun yaşı ve gelişimine uygun siteleri ziyaret etmesi sağlamalı
Uyku veya günlük düzenini bozacak saatlerde ve sürelerde kullandırmamalı
Ebeveynlerin onay verdiği internet etkinliklerini kullandığını kontrol etmelidirler.
Ayrıca internetin olumsuzlukları ve internette çocuğunuzun karşılaşabileceği istenmedik durumlarda neler yapabileceği hakkında onu bilgilendirmelisiniz. 
Çocukların interneti bilinçli kullanımları için, kendilerine düşen görevlerde var. Fakat çocuğun bilinçli internet kullanımına yönelmesini sağlayan yine onun ebeveynleri olmalıdır. Çocuğunuzu kişisel bilgilerini açıklarken dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılmalısınız. Çocuğunuzun çevrimiçi ticari işlemler yapmadan önce sizden onay almasını sağlamalısınız. En önemlisi, çevrimiçi ortamda edindikleri arkadaşlarla gerçek yaşamda buluşmayı kabul etmemeleri iyice anlatmalısınız. Çocuklara sorumlu, ahlaki çevrimiçi davranışlar öğretmeli, interneti dedikodu yaymak, tacizde bulunmak ya da başkalarına tehditler yöneltmek için kullanmamaları gerektiğini anlatmalısınız. 
Ebeveynler, çocukların ve gençlerin çevrimiçi ortamlarda karşılaşabilecekleri istenmeyen durumlar açısından güvenliği sağlama konusunda öncelikli sorumludurlar. Buna rağmen çeşitli araştırmalarda ulaşılan bulgular çocuğun, internet kullanım amacının iyi niyetli olsa da, çocukların yaşına uygun olmayan görüntülerle karşılattığını, kimliği belirsiz ve tehlikeli kişilerce kandırılmaya çalışıldığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla internet kullanımının şekli ve süresi, çocukların gelecekte tüm yaşantılarını etkileyebileceğinden, ebeveyniler tarafından kontrol edilmesi önemlidir.
YORUM EKLE

banner608

banner474