banner564

Coğrafi Bilgi Sistemi ve Coronavirüs

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknolojisi, onlarca yıldır çeşitli sektörler tarafından kullanılmaktadır. Aynı şekilde Coronavirüs'ün etkisini değerlendirme sürecinde CBS etkili bir şekilde kullanılmıştır.
Coronavirüs salgını dünya çapında çok hızlı bir şekilde yayılırken çeşitli devlet kurumları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDCP) gibi organlar birlikte çalışarak, karar verme aşamasında CBS teknolojisinden yararlanmışlardır.
1960'lı yıllarda bilgisayarlı coğrafi bilgi sistemlerinin doğuşu ile birlikte, hastalık yayılma örüntülerini analiz etme, görselleştirme ve tespit etme olanakları önemli ölçüde artmıştır. 2003'teki SARS salgınından bu yana, web tabanlı araçlar aracılığıyla uygulamalı coğrafyada bir devrim yaşanmış ve böylece günümüzde bu araçlar insan hayatını korumak için gerçek zamanlı verileri kullanarak etkileşimli panolarda göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü ve Johns Hopkins Üniversitesi tarafından inşa edilen Coronavirüs gösterge panoları bunun güzel bir örneğidir.
Günümüzde CBS sağlık hizmetlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. CBS, hastalık oluşumunu demografik özellikler, çevre, coğrafyalar ve geçmiş olaylar da dahil olmak üzere birçok parametreye göre görsel haritaların oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. 
Politikacılar ve karar verici organlar, risk altındaki nüfusları tanımlamak ve mevcut tesisleri değerlendirmek veya sağlık kapasitesini artırmak gibi hedefli müdahaleleri planlamak için salgın patenlerini gerçek zamanlı olarak anlamak için CBS'ye ihtiyaç duyarlar. 
CBS yeteneklerini kullanan Dünya Sağlık Örgütü, mekansal analiz, haritalama ve konum bilgisi gibi verileri kullanarak, Covid-19 enfeksiyonlarının nerede meydana geldiğini belirlemek için doğrulanmış ve aktif vakaları, ölümleri ve iyileşmeleri haritalayabilmiştir. Bu şekilde Coronavirüs’ün zamanla nasıl yayıldığını ve müdahalelerin nereye yapılması gerektiğini ortaya çıkarabilirmişlerdir. 
Coronavirüs ile mücadelede CBS kullanımını dört temel adımda özetleyebiliriz: 
•    Vakaları haritalayın – Covid-19 enfeksiyonlarının nerede bulunduğunu ve oluştuğunu belirlemek için onaylanmış ve aktif vakaları, ölümleri ve iyileşmeleri haritalayın. 
•    Zaman etkin haritalar - enfeksiyonların zaman içinde nasıl yayıldığını ve müdahaleleri nereye hedeflemek isteyebileceğinizi ortaya çıkarabilir. 
•    Savunmasız popülasyonları haritalayın - Sosyal güvenlik açığını, yaşı ve diğer faktörleri haritalamak, risk altındaki grupları ve hizmet sunduğunuz bölgeleri izlemenize yardımcı olur. 
•    Yanıt verme yeteneğinizi haritalayın - Covid-19'un mevcut ve potansiyel etkilerini anlamak ve bunlara yanıt vermek için tesisleri, çalışanları veya vatandaşları, tıbbi kaynakları, ekipmanları, eşyaları ve hizmetleri haritalayın. 

Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner474