banner564

Coğrafyamız kader mi, keder mi yoksa her şeye kadir midir?

İbn-i Haldun “coğrafya kaderdir” der. 14'üncü yüzyılda yaşayan bir âlimin bu iki kelimesi modern zamanların en çok hatırlanan, her durumda sarıldığımız ve bizi düşüncelere iten vecizelerinden birine dönüşür.
 İbn-i Haldun vecizesi iki kelimeyle; bölgelerin geleceklerinin coğrafi konumları ile belirlenebileceğini bize en kestirme yoldan anlatmaktadır. Günümüze uyarlayacak olursak Kıbrıs Adası’nın çevresindeki yeraltı zenginlikleri bir şekilde onun uluslararası ilişkilerini de etkileyeceğini ve şekillendireceğini ifade etmektedir.
Bir zamanlar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kıbrıs Adası’nın bugünkü durumuna bakılırsa hiç de iç açıcı olmadığı ortadadır. Anlaşılan odur ki jeopolitik önemi büyük olan şu küçücük Kıbrıs Adası’nın siyasi belirsizliğinin devam etmesi belli ki bazı küresel güçlerin işine gelmektedir.
Kıbrıs Adası zor bir coğrafyadır. Öncelikle Kıbrıs Adası Akdeniz’in bir parçasıdır ama aynı zamanda Ortadoğu’nun da bir parçasıdır. Dahası Kıbrıs Adası Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının da bir parçasıdır. Kıbrıs hem bir medeniyetler mozaiğidir hem de medeniyetler arasında bir geçiş adasıdır. Dolayısıyla Kıbrıs birçok medeniyetin izini taşırken aynı zamanda iz bırakan her bir medeniyetin tarihine de adını yazdırmıştır.
Yaşadığımız coğrafyanın öylesine özel bir konumu vardır ki, bizde İbn-i Haldun’a atfen soruyoruz; Coğrafyamız kader mi, keder mi yoksa her şeye kadir midir?
Bu soru için Kıbrıs Türk’ünün coğrafyamız karşısında aciz olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kıbrıs Türkü bu coğrafyada kaderinin, yaşanan onca kedere rağmen, nelere kadir olduğunu son kırk yılı aşkın bir zaman dilimi içinde tüm dünyaya göstermiştir. 
Sözün özü şudur ki Kıbrıs Türkü, iz bıraktığı, geçmişinin olduğu bu coğrafyada söz sahibi olmak zorundadır. Bu zorunluluk Kıbrıs’ın kaderini de büyük oranda etkileyecektir. Dolayısıyla Kıbrıs Türkü karşısına çıkacak krizlere göğüs gelmek için bağımsız duruşuna sıkı sıkıya sarılmak zorundadır. Çünkü unutulmamalıdır ki; birçok coğrafyanın kaderi de Kıbrıs’ın kaderine göre şekillenecektir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Sağsan
Mustafa Sağsan - 5 yıl Önce

Ne de guzel yazdin Hasip kardeşim. Kader vatan keder vatan olmasın diye değil mi bütün çabamız? Coğrafya kederlenmesin diye değil mi alın yazımız? Kalemine sağlık kardeşim.

banner471

banner474