banner564

Çok başlı mücadele!

Yeni yılı karşılama telaşı da geçtikten sonra 23’üne kadar meydan artık siyasilerin!
Türk Lirası’nın döviz karşısındaki eriyişini engellemek için alınan önlemlerin ne boyutta sağlıklı ve kalıcı olduğunu zaman gösterecek.
Görülen gerçek şu ki her geçen gün Türk Lirası, döviz karşısında kaybettiklerinin bir kısmını geri kazanmış olsa bile bu nereye kadar sürecek!
Tedavüldeki para biriminin TL olması nedeniyle KKTC’de de aynı gelişmeler yaşanıyor ancak şu farkla, dövizin yükselmesini neden göstererek iğneden ipliğe kadar yapılan, hem de yıldırım süratiyle yapılan fiyat artışları ne acıdır ki yerinde durmaya devam ediyor. 
Türkiye de etiketleri düşürmekte ısrarcı; toptancısından tutun da, tüccara, esnafa çok ağır yaptırımlar uygulanmaya başlanacağının anonsları yapılıyor. Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan açık, açık bunu dillendirmeye devam ediyor.
Bizde ise tüp gaza, akaryakıta, ardı ardına yapılan okkalı zamlar, undan, süte, süt ürünlerinden en temel tüketim maddelerine getirilen artışlar hepsi yerinde durmaya devam ediyor.
Gerekçe olarak da “durun bakalım Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kazanması geçici olabilir” yaklaşımları içinde davranılıyor!
 Tefeci zihniyetli tüccar “nasıl olsa şimdi seçim var, siyasiler kendi dertleriyle boğuşuyorlar” düşünceleri içinde “ne vurursam kardır” tavırlarını sürdürmeye devam ediyorlar. 
Mal ithalatçılarının büyük bir kısmı döviz kurlarının yukarılarda gezindiği günlerde ara vermeksizin mal ithalatının bütün haşmetiyle sürdürüldüğünü biliyor muydunuz?
Bir anlamda seçim arifesindeki siyasilerin müsamahalı davranmaları beklentileri içinde rahat hareket ediyorlar.
İşte böylesi bir ortamda hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun, hangi mezhebin insanı olursa olsun tüm siyasi partilerin, vatandaşın soyulması, ekonominin daha büyük zararlara uğratılmaması adına görüş birliği içinde hareket etmeleri şart. 
Alınacak zorunlu önlemleri, politika malzemesi yapma temayülüne gitmeden siyaset yapılması kaçınılmazdır bu bir insani görevdir!
Aksi takdirde seçim sonrası sandıktan hangi siyasi yapı çıkarsa çıksın karşısında bulacağı kocaman bir enkazdır! 
Bu enkazla mücadele etmek daha da sorunlu ve büyük olacaktır.
Halbuki Kıbrıs Türklerinin buna tahammülü kalmamıştır.
 Bir tarafta pandeminin açtığı yaralar, çalışanı, esnafı batma noktasına getirdiği ekonomik zorluklar, bir tarafta siyasi nedenlere bağlı olduğuna inandığım döviz dalgalanmaları ülkeyi yaşanabilir olmaktan çıkarmıştır.
Böylesi bir ortamda hükümet edenleri daha da zor bir mücadele beklemektedir. Hükümet çok başlı bir mücadele etmek durumundadır. 
Ülkede vurgun ve talan peşinde olanlara karşı seçim arifesinde olunduğuna bakılmaksızın savaş açmaları, Türkiye’de alınan önlemlere benzer önlemlerle vatandaşın esenliğini ön planda tutmaları, bazılarına uygulanacak reçeteler acı gelse bile bundan kaçınmamaları zorunluluktan da öte bir mecburiyettir.
Eminim vatandaş bu tutum içinde olanlara gereken desteği verecek, “sin de gülle geçsin” tavrını sürdürenleri de sandığa gömmesini bilecektir. 

YORUM EKLE

banner608

banner474