banner564

Çok önemli bir süreç

Başbakan Ersin Tarar apar topar Ankara’ya gitti. Zira bölgede son derece önemli gelişmeler yaşanıyor.  Bu gelişmeler ışığında da taraflar teker teker belli olmaya başladı.
Bakın normal zamanda olsa Rusya Federasyonu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden savaşa müdahil olurdu.  Şu an için böylesine bir müdahaleyi bırakın bu konuda sesini bile çıkartmıyor. Ve Azerbaycan ordusu 30 yıldır giremediği kentlere şu an girip yeniden yönetimlerini devralıyor.
Kısa bir süre sonra Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeni askeri unsurlarının tümünün yok edileceğini söylemek mümkün. İşin bir başka yönü Avrupa Birliği ve BM’de bu duruma müdahil olma niyetinde değiller. ABD’den de güçlü bir ses çıkmadı. 
Yani bir yerde Azerbaycan’a “kardeşim topraklarındaki bu sorunu gider. Sana bir iki hafta müsaade, ne yaparsan yap” şeklinde. Ve dediğim gibi Azerbaycan ordusu birkaç güne Karabağ bölgesinden Ermeni güçlerini komple atacak ve sonrasında da ateşkes ilan edilip sorunun görüşümü masaya bırakılacak.
Bu elbette ki Türkiye’nin gücü ile olacak olan bir şey. Rusya, pek çok noktada Türkiye ile stratejik ortaklık yaptığı için geçen defanın aksine bu defa sesini çıkarmıyor, olayı görmezlikten geliyor.
Amerika’da bir kez daha Türkiye ile ters düşmek istemiyor. Onlarından da işine geliyor bu durum. Keza AB üyesi ülkeler içinde. Hal böyle olunca da Azerbaycan ordusu güle oynaya 30 yıldır giremediği yerleşim yerlerine girip bir bir Ermeni ordusunu bu bölgelerden temizliyor.
Tam da böylesine bir ortamda Türkiye Cumhuriyeti’nin özel uçak göndererek Başbakan Ersin Tatar’ı alelacele Ankara’ya davet etmesi Kıbrıs konusunda da önümüzdeki birkaç hafta içinde son derece önemli bazı gelişmelerin habercisi olabileceğinin işareti.
  
Guterres görüşmesi iptal olabilir
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2 Ekim Cuma günü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile video konferans görüşmesi yapacağı bir hafta öncesinden kamuoyuna duyurulmuştu. 
Dün bazı dostlarımla telefon görüşmeleri yaptım. Başbakan Ersin Tatar’ın böylesine bir dönemde Ankara’ya çağırılıyor olması hayra alamet değildi. İşin perde gerisi yavaş yavaş aralanacak bir kaç gün içerisinde.
Az önce yukarıda Azerbaycan-Ermenistan savaşına dair yazdıklarımı da bir kenara not ettiyseniz size ikinci bir duyumumu paylaşmak istiyorum.
Geçen hafta kamuoyuna duyurulan ve 2 Ekim Cuma günü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın video konferans görüşmesi de bu bağlamda iptal olabilir.
Ankara’da ki güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgiye göre; bu görüşmenin bir hafta sonrasına kalabileceği bize gelen bilgiler arasında. 

YSK “etik değil” dedi.
11 Adaya “Cumhurbaşkanı adayı” olabilir onayı veren Yüksek Seçim Kurulu, bazı adayların ikili üçlü veya altılı olarak ekranlara çıkarılmak istenmesine yapılan itirazı görüşüp bir karara vardı.
Bize gelen bilgilere göre YSK bu tür programları Özel TV kanallarında durduramayacağını söylerken, diğer adayların da dahil edilmesini “etik” ve “fırsat eşitliği” ilkesi açısından gerekli olduğuna karar verdi.
Biz yazıyı yazarken YSK’nın henüz açıklaması elimize ulaşmamış ama bazı kaynaklarımızdan bu yönde alınan kararı duymuştuk. Bugün eğer bu yönde ki kararı YSK açıklarsa çok daha iyi yorumlama ve değerlendirme şansımız olur. Ama bize gelen bu hali ile bile alınan karar son derece önemlidir. 
Aklımıza takılan tek soru bu karara uymayan televizyon kanalı olursa, bu konuda nasıl bir yaptırım uygulanacağı ile ilgili. Neyse ben şahsen alınan kararı beğendim. 

MESAJLAR
Narin ŞEFİK: Etik tartışması daha önce Meclis’te de yaşanmıştı. 
O zamanda çok tartışılmıştı. Etik değil ama yasaya da aykırı değil. Bu konuda da düzenlemelerin artık yapılması şart oldu. 

Teberrüken ULUÇAY: Perşembe günü yeni dönem için Meclis açılıyor. Bakalım Meclis başkanlığı seçimleri Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öncesinde mi sonrasında mı yapılacak?  

Fikri ATAOĞLU: Perşembe günü Meclisin açılması ile birlikte Cumhuriyet Meclisi’nde Azerbaycan’a destek belirtecek bir karar için öneri sunmaya hazırlandığınızı öğrendik. Gerçekten iyi bir düşünce. 

Buray BÜSKÜVÜTÇÜ: Çok demokratik bir şekilde dün protestonuzu yaptınız ve bazılarının başka beklentilerini de boşa çıkarttınız. Birileri halen sizin ve partinin duruşunu anlamış değil her halde. 

Alpan UZ: YSK’ya yaptığınız itiraza bir cevap gelmiş. Bakalım YSK bu cevabı kamuoyu ile de paylaşacak mı? Bakalım bu konuda verilen cevap emsal teşkil edecek mi? 

Zeki ÇELER: Dün küçük bir serçenin yeniden hayata döndürülmesi konusunda hayli özverili davranmışsınız. Valla sizin evin bölgesine baktığımızda bu konuda artık biraz tecrübe kazanmanız gerekecek gibi. 

Ziya ÖZTÜRKLER: Üniversite öğrencilerinin getirilmesi için bir çalışma başlatıldığı konuşuluyor. Bu konuda resmi bir açıklama yapacak mısınız? Zira bazı üniversiteler uzaktan eğitim vereceklerini açıkladılar. 

Sefa KARAHASAN: Basın camiasından en sevdiğiniz abiniz Türk parası için çok önemli şeyler söyledi. Bu konuda her hangi bir paylaşımda bulunmadığınız gözlerden kaçmadı. 

Ersin TATAR: Televizyon programı öncesi Ankara ziyareti epey eleştirildi ve eleştirilmeye de devam edilecek ama eğer Ankara’dan eli dolu dönerseniz bu tartışmalar durulur. 

Mustafa AKINCI:  Bize gelen haberler şu konferans görüşmenin birkaç gün erteleneceği yönde. Bakalım bu konuda kaynaklarımızın bize söylediği gerçekten doğru mu değil mi? Yarından sonra öğrenmiş olacağız hep birlikte. 

Arif Salih KIRDAĞ: Dün akşamki program öncesinde yapılan eylem sırasında göze ve nazara gelip yere düşmüşsünüz. Anlaşılan birilerinin gözü hep sizin üzerinizde… 

Çetin SADELİ: Dün akşam siz de programa davet edilmeyen adaylara destek vermek üzere TV binasının önünde yerinizi almışsınız. Özellikle Kırdağ başkan bu ziyaretinizden çok hoşnut kalmış. 

Serdar DENKTAŞ: Dünkü program öncesinde programa davet edilmeyen adayların yanına giden bir tek siz oldunuz ve bu davetin tüm adaylara yapılması gerektiğini söylediniz. 

Erhan ARIKLI: Dünkü programda üstünüzde takım elbise vardı ama ekranda görünmeyen kısımda üzerinizde pijama olduğu yönde iddialar var. Geçmişte bunu yapan programcıları siz deşifre ediyordunuz.

YORUM EKLE

banner471

banner474