banner564

Covid-19 pandemi sürecinde yaz aylarında cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Yaz aylarında cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için bazı önlemler almak gerekir. Bu önlemlerin başında; cildin nem ihtiyacını karşılayacak desteklerden yararlanmak, günlük cilt bakım rutinini aksatmamak ve mutlaka cilt tipine uygun güneş koruyucu krem kullanmak gelir. Pandemi sürecinde kullanılan maskeler güneşten korumada etkin olmadığı için maske takılsa da güneş kremini sürmeyi ihmal etmemek önem taşır.

Maske kullanımının cilde etkileri nelerdir?

Pandemi sürecinde maske kullanmak virüsün yayılma hızını yavaşlatmak açısından herkesin uyması gereken bir önlemdir. Bununla birlikte özellikle sıcak havalarda terlemenin de artmasıyla birlikte maske, ciltteki teri hapsederek akne, rozasea, seboreik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında alevlenmeye neden olabilir. Bunlardan en sık görüleni maske kullanımına bağlı oluşan “mekanik akne” çeşidi olan ve “maskne” olarak adlandırılan cilt problemidir. Çift maske kullanımı nemli ve havasız ortamın etkisini daha da artırmaktadır.
Maske takarken makyaj yapmak da nemli ve kapalı kalan cilt yüzeyinde tabaka oluşturarak gözeneklerin tıkanmasına neden olacağından sivilce oluşumunu kolaylaştıracaktır. Bu nedenle fondöten veya pudra gibi kapatıcılar yerine renkli güneş koruyucular tercih edilebilir. Renkli güneş koruyucu tercih edilmesinin bir diğer avantajı da cilt yüzeyinde mekanik koruma sağlamasıdır.

Maske takıyor olmak güneşten korunmada yeterli mi?

Yaz aylarında cildimizi korumamız gereken en önemli faktör, güneştir. Pandemi nedeniyle kullanılan maskeler renk ve kalınlıklarından bağımsız olarak güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı tam koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle pandemi sürecinde de güneşe çıkarken mutlaka güneş koruyu krem sürülmesi ve kremin emilmesi için sürüldükten yaklaşık 1 saat sonra maske takılması önerilmektedir.

Maske kullanırken dikkat edilmesi gerekenler 

Maske kullanırken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekmektedir;

•    Ayarlanabilir askılı bir maske aparatı ve burun köprüsüne maskenin tel kısmının bükülerek iyice oturtulması sürtünmeyi azaltmaktadır.
•    Maskenin malzemesi ve kalitesi de önemlidir; yumuşak yapılı pamuk, bambu ve ipek gibi doğal kumaşlar hassas ciltler için tercih edilmelidir. Sentetik ve polyester maskeler seçilmemelidir.
•    Maskelerin sık sık takılıp çıkartılması nedeniyle yapısı bozulan eskiyen ve yıpranan maskeler yine cildin hasar görmesine. Bu nedenle dokusu bozulmuş maskeler yenisi ile sık değiştirilmelidir. 
•    Kulak arkasına takılan maskeler özellikle çok gergin olmamalıdır. Gergin maske lastik ve ipleri kulakta irritan egzama, alerjik egzama, yara ve şiddetli ağrıya neden olabilmektedir.
•    Başkasının taktığı maske asla kullanılmamalıdır.
•    Cildi rahatlatmak için güvenli ortamlarda maskeler çıkarılabilir. Mümkünse belirli sürelerde, etrafta kimsenin olmadığı açık havada ya da iyice havalandırılmış kapalı ortamlarda en az 15 dakika maske çıkarılmalıdır.
•    Oluşan tahrişi gidermek için cilt sağlığına dikkat edilmeli ve bakım yapılmalıdır. Yüz,  günde iki kez cilde uygun temizleyiciler ile yıkanmalı ve onarıcı kremler ile bakımı yapılmalıdır. Seramid ve hyalüronik asit içeren hafif nemlendiriciler ile nemlendirme ve uygun bariyer kremler ile koruma sağlanabilir.
•    Yoğun makyaj hem egzamayı hem akneyi artıracağı için bu uygulamadan kaçınılmalıdır.

Pandemiden korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak hayati önem taşımaktadır ve mutlaka dikkat edilmelidir. Kullanılan maskenin cilde zarar vermeyecek materyalden yapılmış olması ve doğru bir şekilde takılması gerekmektedir. 

Güneş koruyucu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Güneş koruyucu cilt tipine uygun olarak seçilmelidir. Yağlı ve parlayan bir cilt yapısı olan kişiler su bazlı, gözenekleri tıkamayan, en az 30 ve üzeri koruma faktörlü (SPF) ürünleri tercih etmelidir. Kuru ve hassas cilde sahip olanlar için ise aynı zamanda nemlendirici etkili güneş koruyucular daha uygun olacaktır. Makyaj yapmak zorunda olanlar yine cilt yapılarına uygun olmak koşuluyla renkli güneş koruyucuları tercih edebilirler.

Yaz aylarında cildin nem dengesini korumak için nasıl bir yol izlenmeli?

Yaz mevsimine girişte cildi güneşin olumsuz etkilerine karşı hazırlamak için alınabilecek en iyi önlemlerden biri yoğun nem terapisi sağlayan bir bakım yaptırmaktır. Neme doymuş temiz bir cilt, birçok cilt probleminin ortaya çıkmasına engel olacaktır. 

Yaz aylarında yaptırılmaması gereken işlemler nelerdir?

Yaz aylarında uzak durulması gereken işlemler ise; leke ve lazer tedavileridir. Leke tedavilerinin ciltte soyucu etkisi, güneşe karşı savunmasız bir cilt anlamına gelmektedir. Bu durum lekelenmeyi daha da kolay hale getirebilmektedir. Güneş gören bölgelere uygulanan lazer tedavisinden de bu dönemde kaçınmak gerekmektedir. Eğer lazer tedavisi yaptırmak zorunluysa sık sık güneş koruyucu krem kullanmak ve güneş ışınlarından koruyan giysiler giymek gibi sıkı tedbirler almak gerekmektedir. Bu işlemler dışındaki; mezoterapi, PRP, botoks, dolgu gibi işlemler yaz mevsimi de dahil olmak üzere yılın her döneminde yaptırılabilir.

Yaz aylarında günlük cilt bakım rutini nasıl olmalıdır?

Cilt her akşam uygun bir temizleme jeli ile yıkanmalı ardından nemlendirici krem ile nemlendirilmelidir. Sabah kalkınca da yüzü duru suyla yıkadıktan sonra güneş koruyucu krem sürmek yaz aylarında günlük cilt bakımı rutinini oluşturmalıdır.

YORUM EKLE

banner608

banner474