banner564

Crans- Montana; Hatice ve netice

Crans- Montana'da 5'li konferans 28 Haziran'da gerçekleşecek. Bu konferans Cenevre'de başlamıştı. Ancak Yunanistan'ın hazırlıksız olduğu iddiası verimi sağlamamıştı. Yani başlarken bitiremediler. 
Ancak hazırlık için toplantıya ara verildi. 
Arada taraflar Güvenlik ve Garantiler konusunda teknik düzeyde çalışmalar yapacaktı. Fakat Kıbrıs'ta gündeme getirilen ENOSİS kutlama kararı, arkasından gelişen kapı vurma ve gitme tutumu yüzünden iş kesintiye uğradı. 
Böylece Cenevre zirvesi sonrası garantörlerin ve iki tarafın teknik ekiplerinin iki kez yaptığı toplantıların devamı gelmedi. 
Liderler de toplantılarını Kıbrıs'ta yapamadı.
Arkasından aylarca gerginlik ve karşılıklı suçlamaları yaşadık. 
Onca restleşmeden sonra BM Genel Sekreteri’nin daveti ile New York'ta iki lider buluştu ve görüştü. 
Ayrıca Türkiye ve Yunanistan'la da BM yetkilileri sürekli görüştü.
Sonuçta 5'li konferansın, yeniden yapılması kararlaştırıldı. Metot da belli oldu. 
Ama tarihi belli değildi. Bir hafta sonra 28 Haziran olarak açıklandı. Yerin neresi olacağı da ertesi hafta geldi. Crans -Montana. Yani dizi, her hafta bir final yaşattı.
Final tarihi
Ama belli olmayan bir şey var. Bu da 5'li konferansın süresi. 
Bu konuda rivayet muhtelif. Ama en geçerli söz, bitirene kadar orada kalacaklarıdır. Kimse Sayın Akıncı ve Sayın Anastasiadis'in ve 3 garantör ülke temsilcisinin aylarca orada kalmasını beklemez. Demek ki makul süre işin içinden çıkacak.
Yani dizinin final tarihi belli değil. 
Fakat Türk dizi filmleri gibi bu dizinin içinden son değil, sezon finali de çıkabilir.
Bu gerçekleşenler Cenevre zirvesini başlarken bitirmek ve 5'li konferans olgusunu dumura uğratmak isteyenlerin başarısızlığını gösterdi. 
Ayrıca bir başka noktayı da bu yaşadıklarımız işaret ediyor. Bu da görüşme dizisinde son değil, sezon finali de olabileceğidir...
Peki bundan ne çıkacak?
Final tarihi belli olmayan bu yeni zirve için bundan hiçbir şey çıkmaz yaklaşımı, federal çözümü destekleyen ve desteklemeyenlerin şimdilik ortak psikolojisidir.
Ancak bu psikolojiye karşın, bundan şimdiden zaten bir olumluluk çıktı. 
Bu da, Crans- Montana'da Cenevre'de yarım kalanın devam edecek olmasıdır.
Yani, menzile giden yolda, bu önemli esası ve zemini kimse yok edemedi.
Ha, "Ben Hatice'ye değil neticeye" bakarım diyen ve neden, niçin, ne, nasıl soruları ile uğraşmadan bir noktaya varmak isteyenlere söyleyecek sözüm olamaz.
Ancak bilinmesi gerekir ki Hatice'yi sevsen, sevmesen veya onu önemsemesen de gelişecek olan bir netice muhakkak çıkar. 
Yani Hatice var olduğu sürece netice; sarı, kumral veya siyah saçlı muhakkak doğar.
Bu yüzden bu Crans - Montana'da devam edecek dizi, kavgalı, marazlı veya kavuşuklu da bitebilir. Ama yaşadıklarımız göstermektedir ki belli bir gelişme ile birlikte diziye, bilinen yeni bir zeminde sezon finali de gelebilir. 
Bu yüzden şimdi Crans- Montana için iki lider ve garantörleri, bölge ve dünyadaki olumsuz gelişmelere karşın, çözüm için teşvik etmek gerekir. 
Çünkü Kıbrıs'ta çözüm; Kıbrıslı Türkler ve Rumlar kadar, karmaşık, zor ve şiddet dolu bölge ortamında, Türkiye, Yunanistan ve bölge halkları için barışın zor yolunda o menzile ulaşmak için çölde karşınıza çıkan bir vaha gibi olur.
YORUM EKLE

banner608

banner474