banner564

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 430 gün kaldı. Peki, son durum ne?

 Ülkeyi 5 yıl boyunca yönetmesi için yeniden sandık başına gideceğimiz 19 Nisan 2020 Pazar gününe dada 433 gün var. Evet, belki daha seçimlere 14 ay gibi uzun bir süre olsa da tartışmalar şimdiden başlamış durumda. 
Bu köşeyi yıllardır takip edenler bu köşede yayınlanan “seçim tahminlerinin” ne kadar “isabetli” olup olmadığını en iyi bilenlerdir. En azından geçmiş seçimler bizim bu konuda ki referansımızdır.
430 gün sonrasını bir ay kala tahmin etmek her halde bugüne göre çok daha kolay olur. Ancak biz yine daha önceki seçimlerde olduğu gibi bugünden sizlere 19 Nisan Pazar 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini partiler ve kişiler bazında değerlendirelim istedik. İşte kulislerden elde ettiğimiz bilgiler ışında 2020 Cumhurbaşkanlığı adaylığında son durum…
Bugün size olası bağımsız adayları yazacağız. İşte o isimler… 
 
Bağımsız Aday Dr. Sibel Siber
2015 yılındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncüsü olan eski Başbakan ve Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, seçimlere CTP’nin adayı olarak katılmış ve 24,271 oy olarak yüzde 23 ile seçimleri üçüncü bitirmişti. 
2015 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunda en çok oyu alan UBP adayı Dr. Derviş Eroğlu, Dr. Sibel Siber’e sadece 6 bin oy fark atabilmişti. 
Görev yaptığı sürece adı hiçbir olumsuz olayla anılmayan ve DP’nin kurucuları arasında yer alan Dr. Sibel Siber, o seçimlerden bugüne kadar önemli bir yol kat etti. O günlerde CTP’nin bir adayı iken bugün toplumun daha genelinde kabul edilebilir bir siyasetçi profili çizen Dr. Sibel Siber adaylığını diğer adaylar netleştikten sonra açıklayacak.
Eğer 2020 Cumhurbaşkanlığı yarışı Genel Başkanlar yarışına sahne olacaksa, Sibel Hanım aday olarak çıkmaya da bilir. Ama eğer durum bunun tam aksi olursa Sibel Siber’in adaylığına hazır olmakta fayda var. 
CTP’de Özdil Nami eğer Cumhurbaşkanı adayı olursa, Sibel Siber’in de aday olacağına kesin gözü ile bakabiliriz. Zira Siber, bu şekilde başlayacak olan bir yarışta hem sağ partilerin tabanından hem de sol partilerin tabanından ciddi oy alabilir.
Ana muhalefet UBP’nin de göstereceği aday Sibel Siber’in durumunu yakından etkileyecek. Aşırı sağ kanattan bir aday çıkarsa UBP’den 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için partinin tabanından büyük bir kaymanın olacağını şimdiden söylemek hiçte zor olmasa gerek.
Kısacası Dr. Sibel Siber’in adaylığı daha çok erken ve önce siyasi partilerde kimlerin aday olacağı ile ilgili…

***
Bağımsız Aday Çetin Sadeli (Çeto) 
Kıbrıs Türk Siyasetinin son dönemdeki en renkli adayı hiç şüphesiz ki Çetin Sadeli (Çeto). Son olarak Parti kurmak için gerekli dilekçeyi veren Sadeli  Ye Yememing Partisi ile 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.
Katıldığı son yerel seçimlerde LTB Başkan adayı olan Çetin Sadeli, 4 siyasi partinin adayından daha çok oy almayı başarmıştı. Son olarak geçen yıl yapılan Genel Seçimlere Bağımsız Aday olarak katılan Sadeli yine büyük bir oy toplamayı başarsa da seçim sistemi yüzünden milletvekili seçilememişti. 
2018 de yapılan Genel Seçimlerin sonuçlarına göre Çetin Sadeli 3172 civarında oy almayı tek başına başarmıştı. Hazırladığı kampanya ile adını sadece Ada içinde değil yurt dışında da duyuran Sadeli’nin seçim vaatleri de olay olmuştu. 
Siyasi partilerin tümünü yolsuzluk ve hırsızlıkla suçlayan Çetin Sadeli, başkent Lefkoşa’dan bağımsız milletvekili adayı olduğu seçimlerde “Yiyenler gidecek, hepimiz yiyeceğiz” sloganıyla reklam filmi hazırlamış ve oyların artmasına neden olmuştu.
Sadeli, her partinin içinde “yiyenler” olduğunu belirterek, “Ben seçildikten sonra tüm yiyenler benim liderliğimde toplanacak, iktidara geleceğiz” diye vaatlerde bulunmuştu. 

Sol Partiler ve MDP 
BKP, YKP ve KSP gibi sol partilerin yanı sıra MDP’nin de 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir tavır takınacağı merak konusu.
BKP ve YKP’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yeniden aday olması durumunda kendisini desteklemesi bekleniyor. KSP ise ya seçimleri boykot edecek veya kendi adayını çıkaracak. 
MDP’nin ise Cumhurbaşkanlığı ilk turdan kesinlikle kendi adayını çıkaracağını söyleyebiliriz. Parti Genel Başkanı Buray Büsküvütçü veya genel sekreteri Aktaç Atai 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine MDP’nin adayı olarak katılabilirler. 
Hem MDP hem de az önce adını saydığımız sol partiler kendi eksenlerindeki aday doğrultusunda seçimlerin ikinci turunda kalan adaylara destek vereceklerdir. 
 
NOT: Sevgili okurlar, bir hafta boyunca size 19 Nisan 2020 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin son durumu özetlemeye çalıştık. Evet, daha önümüzde 430 gün var. Bu süre içinde gerek ülkemizde gerekse dünyada beklenmedik gelişmeler yaşanabilir. İlerleyen haftalarda yeniden bir son durum değerlendirmesi yapacağız ve yaklaşmakta olan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini sizler için canlı ve sıcak tutmaya devam edeceğiz. 
Yurt dışında olduğumuzdan ötürü Cuma günü köşemiz olmayacak. Pazartesi yeniden bu köşede görüşmek üzere… 

YORUM EKLE

banner608

banner474