banner564

Daha önce olmadı, AKP yeniden kaybetti

Daha önce hiç iki seçim arka arkaya kaybetmemişti Türkiye’nin son 20 yılına damga vuran iktidar partisi AK Parti. 31 Mart Yerel Seçimlerinde başta başkent Ankara olmak üzere büyük illerin büyük bir kısmını kaybeden ve İstanbul’da da kaybettiği seçime itiraz edip yeniden sandıkları kurduran AK Parti ikinci seçim mağlubiyetini almış oldu böylece.
AK Parti'nin çıkartması gereken ders bu seçimlerde çok. Öncelikle rahmetli Erol Olçak’ın eksikliği çok hissedildi. Bir doğru düzgün seçim şarkısı, bir seçim sloganı dahi üretemedi AK Parti’nin seçim ekibi. 
Oysa Ekrem İmamoğlu’nun seçim sloganı ve seçim şarkısı milyonların dilindeydi. Ezici bir kampanya üstünlüğü sağladı Ekrem İmamoğlu ve ekibi.
Bu saatten sonra AK Parti “Müteahhitleri temizleyip, mücahitlere sahip çıkmak ve ticaret peşinde olanlar ile ibadet peşinde olanları ayırt edip, adil bir düzenin tesisi için mücadeleye devam etmelidir.“ Yoksa 20 yıllık iktidarın sonu olabilir.
Zaten kulislerde seçimlerden önce beklenti haline gelen kabine değişikliği, İstanbul seçimlerinden hemen sonra gündeme gelecektir. Bazı bakanları değiştireceğine kesin gözü ile bakılıyor Recep Tayyip Erdoğan’ın. 
13 bin farkın nasıl olup da 800 binlere dayandığını iyi hesap etmeli, sonuçlarını iyi değerlendirmeli AK Parti kurmayları.
İzmir, Ankara ve İstanbul. Türkiye’nin yarısı bu illerde yaşıyor. Ve artık bu üç büyüğün başında CHP’li başkanlar var. İlk seçimlerde bu etkisini gösterecektir.
Hep derim, “Başkent’teki belediye başkanı ile Saray’da oturan aynı partiden olur diye.” Bakın Lefkoşa’ya bakın daha önce Ankara’ya. Geçmişte bir sürü örnekleri var. 
Eğer dün sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri tekrarlanmasaydı tüm ilçeler içinde YSK seçim kararı almış olsaydı koskoca İstanbul’da AK Parti’nin elinde 2-3 belediyeden başka bir şey kalmayacaktı.
Beşiktaş, Şişli, Kadıköy gibi yerlerde yüzde 80’leri geçen fark ise ayrıca konuşulmaya değer. Kartal gibi HDP ve SP ağırlıklı bölgelerde CHP’nin çıkması da ayrıca bir başka önemli unsur. 
Kısacası AK Parti hem 31 Mart Yerel Seçimlerinde hem de dün tekrarlanan 23 Haziran İstanbul seçimlerinde kaybetti. Bu son 20 yılda hiç olmamıştı.

 Bu filmi görmüştük
Yalova’da 2014 Yerel Seçimlerinde AK Parti Adayını sadece 7 oy ile geçen Vefa Salman’ın kazandığı seçimler iptal edilmişti. İki ay sonra yeniden seçim olması için YSK karar vermişti.
O iki aylık sürede tıpkı dün İstanbul’da olduğu gibi tüm il ve ilçelerin AK Partili belediye başkanları, milletvekilleri ve bakanları Yalova’yı mesken tutmuşlardı.
Hatta seçimler için gittiğim Yalova’da bizim eve AK Partili İçişleri Bakanı gelmiş, babamla görüşmüştü. Aynı anda ise yan komşumuzda Aile Bakanı ev ziyaretindeydi.
Ve tekrarlanan seçimlerde aradaki 7 fark katlanarak bin küsur olmuştu. Yani o kadar bakanın o kadar AK Partilinin ev ziyaretleri, seçmene yapılan onca vaat tutmamış, seçmeni bir o kadar hırslandırmış ve oy farkı 7’den bin kusurlara çıkartmıştı.
Şimdi diyorlar “Neden fark bu kadar büyüdü İstanbul’da?” Örneği Yalova’da var. Yalova’da fark neden bu kadar arttıysa İstanbul’da da o kadar arttı. 

 Binali Beye dair üç şey
Türkiye’nin kalkınma hamlesinde kim ne derse desin en büyük mimarlarından bir tanesidir İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına da aday olan Binali Yıldırım. 
Kaybetmiş olsa da rakibinin kazandığını Türkiye’ye ilk o duyurdu yaptığı açıklama ile. O yüzden şu üç tespiti paylaşıyorum sizinle.
Birincisi: Binali Bey gibi siyaseti zirvede yaşamış birisine bu kadar farklı bir yenilgi yakışmadı. Filmin sonu en azından böyle olmamalıydı.
İkincisi: Tüm olup bitene rağmen centilmence, cesurca çıkıp yarıştı, ilk tebrik eden de kendisi oldu.
Üçüncüsü: Eski tip siyasetin son temsilcisiydi belki de Türkiye’de. Ağır başlı, devlet adamı ağırlığıyla hareket etti. Belki de bir dönem de böylece kapandı Türkiye’de. 

MESAJLAR

Dr. Derviş EROĞLU: Geçen gün Lefke’de “vefa” üzerine bir konuşma yaptınız. Vefa arıyorsanız biz sizi Yalova’ya götürelim. Zira başkanın adı Vefa. Buralarda kalmadı, bilesiniz. 

Ersin TATAR: Genel Sekreterlik seçimlerinin de bitmesi ile bu haftayı atamalar için ayırmışsınız ve bakanlıklar başta olmak üzere tüm yönetim kurullarını bir iki günde tamamlayacakmışsınız. 

Serdar DENKTAŞ: Londra’ya bakan olarak davet edilmiştiniz ama kısmet vekil olarak gitmekmiş. Bu arada fuarda sahneye çıkmanız ve şarkı söylemeniz fuara ayrı bir renk katmış. 

Ali Murat BAŞÇERİ: Sizin ekipten bazı arkadaşların yakında değişeceğini öğrendik. Değişim her zaman iyidir. Taze kan taze can gibidir. Kimse değişimin önünde duramaz zaten. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Hadi gözünüz aydın Ekrem Bey ikinci kez kazandığına göre yakında bir heyetle İstanbul yollarına düşmenin zamanıdır. 

Dr. Özdemir BEROVA: Maşallah kutlu doğum haftası gibi sizin doğum günü kutlamaları da bir haftadır devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz Cumartesi günü Girne Dostlar Meclisi Grubu size sürpriz doğum günü partisi organize etmiş. 

Nazım ÇAVUŞOĞLU: Türkiye’de YÖK Başkanı ile çok verimli bir toplantı gerçekleştirmişsiniz. Yakında bir protokol imzalamak için YÖK Başkanı ülkemize gelecekmiş. 

Cemal ÖZYİĞİT: Ekrem Beyi ilk tebrik eden siyasetçi KKTC’den siz oldunuz. Eskiden KKTC solu ile Türkiye solu özellikle CHP ile aranız iyi gitmiyordu. Acaba şimdi bir değişim olur mu? 

Ziya ÖZTÜRKLER: YÖK başkanı ile yapılan görüşmede sizin hazırladığınız çalışmaların büyük katkısı olduğu şüphesiz. YÖK başkanı da dahil herkes şimdi yüksek öğretimin müsteşarlık seviyesine çıkarılmasını bekliyormuş. 

Akın MANGA: Memur-Sen’e başkan olduktan sonra ilk icraat olarak sendika binasının yerini değiştirmek için Lefkoşa’da arayışlara girmişsiniz. Umarız sendikaya uygun yeni bir adres bulursunuz. 

Dr. Tekin BİRİNCİ: Lefkoşa Belediyesi’nin bilboard ihalesinde en yüksek teklifi vererek hem Lefkoşa’da görselin önemli bir kısmına sahip oldunuz hem de belediyeye önemli bir katkı sağlamış oldunuz. 

Ziya EMİR: Lefkoşa Belediyesi’nin bilboard ihalesine büyük bir hava ile gittiniz ama evrak eksikliği nedeni ile ihaleye katılamadığınızı öğrendik. Neyse çok geçmiş olsun, bu defaya artık. 

Av. Hasan YÜCELEN: Türkiye’deki seçim sonuçlarından sonra burası için ne gibi bir yorum yapacaksınız. Dün bir baktım uzman yorumcular gibi sürekli yorum paylaştınız sosyal medyadan. 

Ömer AKAMA: Yarışma programı sunuculuğunda belki yenisiniz ama biz anlarız. Yakında çok yeni teklifler ayağınıza gelebilir bu alanda. Tebrik ediyoruz. 

Mustafa AKINCI: Bakalım bu hafta nasıl bir gündem bizi bekliyor olacak Kıbrıs’ta. Yeni krizler çıkacak mı? Yeni açıklamalar olacak mı? Yeni hafta hayırlı olsun hepimize de.  

YORUM EKLE

banner471

banner473