banner564

Denenmeli ama…

Önümüzdeki ay gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin propaganda sürecinin kızıştığı şu günlerde adaylar, Kıbrıs Türk gençliğinin en büyük sorunu olan ‘dış temassızlığa’ vurgu yapmak suretiyle içimizi gıdıklamaktadırlar!
Sporun içerisinde debelenmekte olan bizler, seçim zamanlarında olsa bile hatırlanmanın zevk ve hüznü bir arada yaşamaktayız. Adaylarımız genellikle ‘hamaset’ içerikli konuşmalar yapmalarından dolayı pek dikkate alınmasalar da son günlerde CTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, ülke sporunun dışa açılması konusunda ciddi öneriler sunmaktadır. Tufan Erhürman’ın akla yatkın önerilerini izlerken, “KOP süreci bir kez daha yoklanmalı” sözleri beni hem heyecanlandırdı hem de endişeye sevk etti.
Bugün geride bıraktığımız KOP sürecinin bizlere ne kazandırdı sorusuna yanıt bulmak için hafızamı şöyle bir yokladığımda geride ‘hüsranla’ sonuçlanan bir süreçten başka bir şey görmediğimi belirtmek isterim. 
KOP süreci bizlere hiçbir şey getirmez. Bir devletin herhangi bir Spor Federasyonu, başka bir Devlet’in Futbol Federasyonuna üye olması aklın alacağı bir olgu olmasa gerek. Örneğin Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF) KOP’a (Kıbrıs Futbol Federasyonu) BTM Statüsünde üye olması, KOP’a yamalanması aklın alacağı iş olmasa gerek!
KOP, UEFA ve FIFA ile istişare etmek, görüşmeler yapmak, gerçekleştirilmesi gereken olgular. Ne var ki bunlar, Kıbrıs’taki futbolu birleştirmek adına değil, birincil insan hakkı olan bireylerin sor yapabilme hakkının sağlanması çerçevesinde olmalıdır. 1983 öncesi olduğu gibi. Resmi olmasa bile spor yapma hakkı, dostluk maçları icra etmesi herkesin hakkı olsa gerek.
Evet, Sayın Başkan muhataplarımızdan birisi olan KOP’la ilişkiler geliştirmek güzel. Ancak, dikkatli olmak yanında, ilgililerin sadece seyahatlere katılmak amacını gütmesi gerekir ki, sonuç alınabilsin. Son on yılda dış temas adı altında gerçekleştirdiğimiz gezileri bir inceleyiniz, harcamalarımızı gözleyin ne demek istediğimi anlarsınız! KTFF Yönetim Kurulu üyelerinden ikisinin Kıbrıs Rum Milli Takımı ile birlikte Japonya’ya gitme nedenini siz nereye, hangi amaca bağlıyorsunuz?
Evet, doğru söylüyorsunuz. Ülke sporun dışa açılması için bilirkişilerden oluşan bir ekiple çalışılması, konunun Devlet Politikası çerçevesinde gelişmesi gerektiği yalın bir gerçektir. Konu o kadar ciddidir ki kurumları sıçrama tahtası olarak görenlerin becerebileceği iş olmadığı bilinmelidir.
 

YORUM EKLE

banner471

banner473