banner564

Döviz faizleri sabit kaldı, TL faizleri yükseldi ve başkan değişti!

 “TL, Faiz, Enflasyon ve Kredilerde 2021 Yarı Dönem Tablosu Netleşti” konulu ve 03.03.2021 tarihli yazımda Türk Lirasındaki yüksek değer kayıplarının ve 2020 yılında yapılan aktif rasyosu kuralı gereği hızlı kredi büyümesinin enflasyonu körüklemeye devam ettiği vurgulanmıştı. Yılbaşından beridir faiz piyasalarında oynaklık yaşanmadığı, ancak artmaya devam eden enflasyonun TL faizler üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini öngörmüştüm. Böylelikle 2021 yılının yarı döneminde faizlerin yüksek seyretmesi ve hatta biraz daha artması beklentileri hayli yükseldiği net şekilde beyan edilmiştim. 
Dolar ve sterlin faizleri 0’a yakın seviyede sabit kaldı
18 Mart 2021 tarihinde Amerika Merkez Bankası (FED) fonlama faizlerini  % 0 – 0,25 bandına sabit tutma kararı aldı. FED’in hedefinde maksimum istihdam sağlanması ve fiyat istikrarının korunması ön plana çıktı. Böylelikle salgın krizinin yarattığı ekonomik faaliyetlerde daralma ve artan işsizliğin toparlanması için ultra düşük faizlerle gevşek para politikasının devam edeceği anlaşıldı. Fed’in tahminlerine göre 2023 yılı sonuna kadar fonlama faizleri % 0,1 bandında seyretmeye devam edecektir. Böylelikle gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki riski ve finansal getirisi daha yüksek araçlara yatırım fırsatının önü açılmış oldu. İngiltere Merkez Bankası da paralel bir para politikası yürüterek faizleri % 0,1’de sabit bırakma kararı aldı.
TCMB’den 200 Baz puan (%2) faiz artırımı geldi
Aynı tarihte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise politika faizlerini % 17’den 200 baz puan artırarak % 19’a yükseltti. Faiz kararı yükselen enflasyon oranlarının etkisiyle piyasa beklentilerinde yer alan % 1’lik artışın ötesine geçerek % 2 olarak gerçekleşti. Dolayısı ile Türkiye ve KKTC’de Türk lirası mevduat ve kredi faizleri de yaklaşık olarak % 2 oranında kısa vadede hızlıca artacaktır. 
2020 yılındaki bol para dönemi 2021 için kapandı
   2020 yılı sonuna kadar para arzının sert bir şekilde yükselmesi ve Türk Lirasının değer kaybetmesi sonucunda enflasyon körüklenmişti. Bunun etkileri 2021 yılında da enflasyonu yükseltmeye devam ediyor. Zira yıllık enflasyon tüketici tarafında % 15,61’e, üretici tarafında ise % 27,09’a yükseldi. Faizde yapılan artırımlar para arzında, kredilerde azalmaya sebebiyet vereceğinden dolayı alevlenen enflasyonu soğutacaktır. Ayrıca mevduat faizlerindeki artış yabancı mevduatlarda bir miktar daha dolarizasyonu ters yöne çevrilmesini tetiklemesi muhtemeldir. Zira Yurt içinde yerleşik kişilerin yabancı para mevduatları 235 Milyar dolar zirvesinde 5 milyar dolar azalarak 230 milyar dolara gerilemişti. Artan faizlerle birlikte reel faizin de artması ise 2021 yılında artmaya başlayan yabancı yatırımcıların girişlerini hızlandırmaya katkı sağlayacaktır. Keza, fiyat istikrarının sağlanması için Merkez Bankasının erimiş döviz rezervlerinin artarak piyasada döviz arzı talebi karşılaması da çok önemli bir faktördür. Türkiye Merkez Bankasının açıklamalarındaki kararlı duruşun bu sefer enflasyonla mücadele etkin rol üstleneceği ve Türk Lirasındaki fiyat istikrarını koruma adına sıkı para politikasını sürdüreceği anlaşılmaktadır. Aksi takdirde tekrardan faiz, enflasyon ve kur üçgenindeki sarmala düşerek yeni bir finansal krize sebebiyet verilmemesi başlıca temennimizdir. 
Türkiye Merkez Bankası başkanı görevden alındı, yeni Başkan atandı. Politika değişecek mi?
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20.03.2021 tarihi Cumartesi günü itibari ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Yeni başkanın eğitim seviyesi ve kariyer tecrübesi çok iyi ve kaliteli seviyede bulunuyor. Ülkemiz ve Türk Lirası için hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Keza, 2 yıl içerisinde 3 Merkez Bankası başkanı değişikliği yaşandı ve kurumun bağımsızlığı ile politik risk tarafında sürpriz bir haber oldu. Pazartesi günü piyasalar da yukarı yönlü hareketleri görmemiz mümkün olacaktır. Yeni Başkanın ilk açıklaması enflasyon, istihdam ve makroekonomik istikrar oldu. Ancak fiyat istikrarı ve sıkı para politikasından bahsedilmedi. Gelişmeleri ve merkez bankasının yapacağı yeni eylemleri yine takip ediyor ve konuşuyor olacağız…

 

YORUM EKLE

banner471

banner474