banner564

Döviz yeniden hareketlendi 

 Uzun bir süredir kriz ortamından çıkılacağı umuluyordu. Özellikle dövizin krizden önceki seviyelere gerilemesi bu umudu aslında arttırmıştı.
Ancak yılbaşının hemen öncesinden bugüne dövizde bir hareketlilik başladı. Ve dolar dün itibari ile 5,5 TL’yi, sterlin de yeniden 7 TL’yi gördü. 
Peki, bu hareketlenme nereye kadar devam edecek? 
Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisinin 2018 yılını nasıl geçirdiğine ve 2019 yılında neler yaşanabileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Eğilmez, Türk halkının 2002 krizinde yükselen enflasyonla birlikte mevcut parasının değerini korumak amacıyla dolara yöneldiğini, bu durumun son yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle tekrar meydana geldiğini ifade etti.
Aslında benzer bir durum KKTC’de de geçerli. Merkez Bankası’nın yayınladığı aylık ve yıllık raporlara baktığımızda vatandaşın mevduatta dövize yöneldiğini çok açık görebiliyoruz. 
2019 yılı için IMF'nin ve kendisinin dolar kuru, enflasyon, işsizlik, büyüme gibi beklentilerini de açıklayan Eğilmez, dolar kurunun 2019'da 7,5 TL olacağını söyledi. Eğilmez, IMF'nin 2019'da dolar kuru için 10.21 TL beklentisinin olduğunu ifade etti. 
Hatırlayacağınız gibi 10 gün önce bu köşede benzer bir kur beklentisinin olduğunu, Türkiye’ye yaptığımız son ziyarette bize de söylendiğini yine bu köşede sizlerle paylaşmıştık. 
Bakalım kurdaki bu hareketlenme nereye kadar devam edecek. 

 AA 905 
Ulaştırma Bakanlığı'nın araçlarda kullanılacak yeni plaka örneklerinde "905" sayısına yer vermesi tartışmalara neden oldu. Plakanın, Galatasaray'ın kuruluş tarihini anımsattığına dair yorumların ardından Bakanlık örnek plakayı, "000" olarak düzeltti.

'Galatasaray plakası' tartışması Ulaştırma Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından, "AA 905" örnek plakayı paylaşmasıyla başladı. İyi bir Galatasaray taraftarı olarak bilinen ve kongre üyesi Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da plakayı paylaştı. Bunun üzerine sosyal medyada, plakalarla 'Galatasaray fanatizmi' yapıldığı ileri sürüldü. 
 Tepkiler büyüyünce Bakan Atakan açıklama yapmak zorunda kaldı. "Gereksiz yere fırtına kopmuş bir örnek plaka üstünde" diyen Atakan, gazeteci takipçisi Ali Tekman'a tepki gösterdi. "Gerekli düzeltme yapılır Ali abi sorun değil" şeklinde devam eden Bakan Atakan, "Bir uyarı mesajın yeterdi. O kadar hukukumuz var yahu. İnan bir art niyet yok. Hele fanatizm hiç yok" dedi.

Bir iyi bir kötü
Polis Basınsubaylığı bir süreden bu yana whatsapp üzerinden bilgilendirme yapıyor. Bu çok yerinde ve çok güzel bir uygulama. Gerçekten de bu uygulamaya geçmesinden ötürü Polis Basınsubaylığını kutluyoruz.
Öte yandan dün yılbaşından beri bozuk olan trafik lambaları yüzünden Başkent Lefkoşa’da Sanayi Bölgesi ile Kıbrıs Gazetesi arasındaki yol trafiğe kapatıldı. Oysa Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ceza yazan zabıtaları veya trafik ekipleri yolu kontrollü olarak verebilirlerdi. Sabah sabah büyük bir keşmekeşin yaşanmasına neden olmazlardı iki tane lamba bozuk diye.

MESAJLAR

Ahmet ERSÖZ: Sosyal medyada yazdıklarınızı kopyalayıp kendi yazmış gibi paylaşanları gördükçe çılgına dönüyormuşsunuz. Oo o ne ki biz direk köşe yazılarını çalanları görüyoruz her gün bu ülkede. 

Tolga ATAKAN: Ciklos’ta yol tek şeride düştü, vatandaş soruyor, yeniden iki şerit ne zaman olacak? Zira her gün o yolu kullanmak zorunda olanlar büyük sıkıntı çekiyorlar. 

Gökhan ALTINER: Gözünüzden böcek sokmuş. Allah Allah, böceğin yaptığı işe bak, sokacak sanki başka yer kalmamış gibi tamda gözünüzden sokmuş sizi. Neyse büyük geçmiş olsun. 

Mehmet HARMANCI:  LTB’de 901 olan personel sayısı dün itibariyle 818 kişi olmuş. Ancak memur ile işçi arasındaki oranda fark büyümeye başlamış. Yakında memurları sokaklarda görürsek şaşırmayalım mı? 

Bülent FEVZİOĞLU: Eleştiriye evet ama küfre hayır. Bizde bakanları başbakanı eleştiriyoruz ama küfür etmiyoruz. Sizin gibi aydın geçinen birisinin küfürlü paylaşımlar yapmasını yadırgadık doğrusu. 

Prof. Dr. Necdet OSAM: Koskoca Doğu Akdeniz Üniversitesi “Bir Daha Olmasın” kampanyası çerçevesinde toplanan 13 bin TL'yi Başbakana takdim etmiş. Biraz az değil mi hocam bu rakam? 

Menteş GÜNDÜZ: Bizim için yarın lütfen bir Girne Antik Limanı’na gidin ve oradaki son durumu yerinde görün. Sanırsak bu sizin de orayı son görüşünüz olacak. Zira liman çok yakın bir tarihte tarih olacak. 

Tufan ERHÜRMAN: Dünkü basın toplantısından biz bir şey anlamadık. Görüntülerden sizin de pek bir şey anlamadığınızı çıkarttık. Neyse gene de vatana millete hayırlı olsun. 

Olgun AMCAOĞLU: KIB-TEK konusunda özel bir çalışma içine girmişsiniz. Merak etmeyin bu konuda yalnız değilsiniz. Bizde yakında bu konuda önemli bilgileri paylaşacağız kamuoyu ile. 

Zorlu TÖRE: UBP’nin Cumhurbaşkanı aday adayı olduğunuzu ilan etmişsiniz. Hadi bakalım hayırlı olsun, bakalım başkaları da aday adayı olarak karşınıza çıkacak mı? 

Ersin TATAR: Sizden henüz resmi bir açıklama gelmese de parti içinde Cumhurbaşkanlığı konusu yüksek sesle tartışmaya açıldı. Artık bu konuda bir yol belirleseniz hiç fena olmayacak. 

Serdar DENKTAŞ: YÖDAK’a çağdaş bir bina kazandırılması için çalışmalara başlamışsınız ve bu konuda bir binayı YÖDAK’a kiralanması için bakanlar kuruluna önerge hazırlamışsınız. 

Mehmet HASGÜLER: CAS çalışanları için öyle bir çıkış yaptınız ki hepsi de şimdi umutlandı. Ancak o kadar kişiyi hükümet bir dek kurumda görevlendirir mi? İşte orası biraz zor görünüyor. 

Uğur GÜLER: Yenierenköy’de ki sel zedeler için kuru gıda yardımında bulunmak amacı ile bugün bölgeye ziyaret edecekmişsiniz. Bölgede ihtiyaçlı kişilere yardımda bulunacakmışsınız. 

Emrah YEŞİLIRMAK: Bölgede meydana gelen sel felaketi nedeni ile çok sayıda vatandaş mağdur durumdaymış. Umarız gerekli yardımlar biran önce bölgeye ulaşır. 

POLEMİX
 “Lute ziyareti hakkında Sayın Cumhurbaşkanı bizi bilgilendirdi. Süreç nereye doğru evriliyor ya da evrilmiyor üzerine fikir alışverişinde bulunduk ve olasılıkları değerlendirdik. Sonra atılacak adımlar açısından bir yol haritası belirlemeye çalıştık. BM’nin Kıbrıs sorununa ilişkin ne şekilde adımlar atacağı üzerine değerlendirmelerde bulunduk, doğal gaz konusu da konu başlıklarından birisiydi.”
Dışişleri Bakanı Kudret Özersay 

YORUM EKLE

banner608

banner473