banner564

Dünya milyarderler listesindeki tek Kıbrıslı Türk

 Küresel bir medya kuruluşu olan Forbes 2017 yılında geçen yılın milyarderler listesini açıklamıştı. Yapılan araştırma ve incelemeler sonrasında yayınlanan listede Bill Gates 86 milyar Amerikan Dolarlık serveti ile dünya sıralamasında yine birinci olmuştu. Listenin ilk beşinde dört Amerikan vatandaşı bulunurken Zara markalı kıyafet zinciri sahibi Amancio Ortega geçtiğimiz yıl dördüncü sıraya çıktı. Araştırmacılar 2017 finansal yılının zenginler açısından rekor bir yıl olduğunu, bu bağlamda milyarder sayısının % 13 oranında artarak 1.810 kişiden 2.043 kişiye yükseldiğini beyan ettiler. 2.043 kişilik milyarder listesinin rekor 565 kişiyle Amerika Birleşik Devletlerinden çıkarken, ikinci sırayı 319 kişiyle Çin alıyor ve 114 milyarderle Almanya üçüncü sırada bulunuyor. Listeye Türkiye’den 28 kişi girerken Kıbrıs’tan 5 Kıbrıslı Rum ve bir Kıbrıslı Türk yer aldı. Kıbrıslı Rumlar gemicilik, hava yolu (easy Jet) ve emlak sektöründe faaliyet gösterirken listede yer alan tek Kıbrıslı Türk Sn. Dr. Suat İ. Günsel ise eğitim alanında faaliyet gösteren milyarder olarak 1,9 milyar Amerikan Doları net değerle dünya sıralamasında bin 295 ve ada genelinde 2. sırada yerini aldı.
   Forbes Türkiye ay başında 2018 yılının en zengin 100 Türk’ünü yayınladı. Bu sıralamada Yıldız Holding’in sahibi Murat Ülker 4,8 milyar dolarlık servetiyle Türkler arasında birinci sırayı alırken, 200 milyon dolarlık artışla servet değeri 1,9 milyar dolara yükselen Sn. Dr. Suat İ. Günsel güncel listede Türkler arasında Yakın Doğu Üniversitesi ile 12. sırada yer aldı. Forbes araştırmalarına göre Yakın Doğu Üniversitesi 20.000’in üzerinde öğrencisiyle Kuzey Kıbrıs’ın en büyük eğitim kurumu konumundadır. Bankacılık ve sağlık sektöründe son derece ciddi ve yüksek montanlı yatırımları olan Yakın Doğu, 2013 yılında havacılık ve denizcilik alanında uzmanlaşmış Girne Üniversitesi’ni kurmuştur. Yakın Doğu Üniversitesi kampüsün içerisinde tam teşekküllü hastane, hayvan hastanesi, diş hekimliği hastanesi bulunmaktadır. 8 yıllık araştırma ve geliştirme süreci sonrasında 100 kilometreye 8 saniyede çıkabilen ve dolmuş piliyle 350 kilometre yol kat edebilen elektrikli araba üreten fabrika açılmıştır. Üniversite kampüsünde 30 milyon dolar değerinde olan Kıbrıs adasının en büyük camisi inşa edilmiştir. 
  Ön sıralarda yer alan dünya zenginlerinin varlıkların kaynağına bakıldığı zaman faaliyet göstermiş olduğu sektörlerde software yazılımı, sosyal medya yazılımı, giyim, elektronik ticaret, telekom, medya & internet medya, süpermarketler, emlak, casino, gıda, finans üzerinde bir yoğunlaşma söz konusu iken Türkiye’de ise gıda, inşaat, finans, biyoteknoloji, giyim, medya, otomotiv, tekstil, yazılım, ilaç sanayi sektörleri öne çıkmaktadır. 
  Milyarderlerin yanı sıra dünyadaki şehirlerin zenginliği de ölçülüyor. Bu kapsamda Güney Afrika Cumhuriyeti merkezli New World Wealth organizasyonu şehir sakinlerinin sahip olduğu gayrimenkuller, nakit, varlık ve menkullerin genel toplamı üzerinden yapmış olduğu hesaplamaya göre dünyanın en zengin şehirlerini sıraladı. Bu listede özet olarak aşağıdaki şehirler yer aldı; 
1. New York     (ABD)
2. London       (İngiltere – UK)
3. Tokyo        (Japonya)
4. San Francisco  (ABD)
5. Pekin         (Çin)
6. Şanghay       (Çin)
7. Los Angeles    (ABD)
8. Hong Kong
9. Sydney        (Avusturalya)
10. Singapur
85. İstanbul       (Türkiye)
YORUM EKLE

banner471

banner473