banner564

Dünya mutluluk ve refah sırasında Türkiye ve KKTC halkının yeri

  Birleşmiş Milletler nezdinde 2022 yılı “Dünya Mutluluk Raporu” yayımlandı. Raporun hazırlanması bağımsız uzmanlar tarafından yapılırken, aynı zamanda kurumsal olarak Oxford Üniversitesi, Vankouver Ekonomi Fakültesi, Birleşmiş Milletler Küresel insiyatifi, Gallup gibi bazı uluslararası araştırma şirketleri ve bazı vakıfların katkıları ile de desteklenmiştir. Raporda kullanılan uluslararası verilerin herhangi bir grubun ya da kurumun görüşlerinin yansıtılmadığı da vurgulanmıştır.  
   Ülkelere göre mutluluğun seviyesini ölçmek ve sınıflandırmak için 6 ana kriter belirlenmiştir. Bu çerçevede ülkelerde baz alınan ana unsurlar aşağıda listelenmiştir;
1.    Kişi başına düşen milli gelir
2.    Devletin sağladığı Sosyal Destek
3.    Sağlıklı Yaşam Beklentisi
4.    Hayat Seçimlerindeki özgürlük
5.    Cömertlik (Bağışta Bulunma)
6.    Ülkedeki Yolsuzluk Algısı
En Mutlu ve Refahı Yüksek Ülkeler:
   Mutluluk puanında genel ortalama 10 üzerinden yapılan çalışmada Finlandiya 7,8 puan ile birinciliğini korudu. Sırasıyla Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Lüksemburg, İsveç ve Norveç olarak Avrupa ülkeleri ilk 8 sırayı aldı. Ardından Orta Doğu ülkesi olan İsrail 9. sırada yer alırken, mutluluk ve refah sıralaması devamında Yeni Zelanda, Avusturalya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve Almanya yer aldı. Orta Doğu bölgesindeki Arap ülkelerinden Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ise 20. sıra bandındaki yerlerini korudu. Dolayısıyla çıkan tabloda söz konusu ülkelerde siyasi ve ekonomi politikalarının memnun edici ve refahı koruyucu şekilde üretildiğini söylememiz mümkün. Keza 2018 – 2020 döneminde de en mutlu ülkeler sıralamasındaki pozisyonlarını korumayı başardılar.
Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs)
   2013 yılında Yunanistan’da ve paralelinde Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik kriz sonrasında mutluluk ve refah seviyesi gerileme kaydetmişti. Zira 2018 yıllarında 68. sırada yer alan Yunanistan kriz sonrasında 2022 yılında 5,95 puanla 58. sıraya kadar yükseldi. Kıbrıs Cumhuriyeti ise mevcut bandını koruyarak 2022 yılında 6,2 puan ile 41. sırada yer aldı. Böylelikle iki rakip ülke dünya ortalaması olan 73. sıranın epey üzerinde bir millet mutluluğu yaratabildi.  
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti:
   Son yıllarda diğer ülkelerle birlikte pandemi krizi yaşanmasının yanı sıra yanlış ekonomi politikalarının neticesinde yerel para birimi Türk Lirasında yaşanan sert değer kaybının etkisiyle tırmanan yüksek enflasyon iki ülkedeki mutluluk puanını daha da düşürdü. Buna ek olarak Türkiye kredi notu iki - üç yıl içerisinde 4 kez indirilerek yatırım yapılamaz seviyeye indirilmiş ve ekonomik görünüm negatife çevrilmiştir. Ayrıca ülke olarak kara paranın aklanmasını önlemekte şüpheli görüldüğünden dolayı gri listeye alınmıştır. Kıbrıs’ta ise uluslararası siyasi problem devam etmekte ve KKTC’de ekonomi politikalarında bir açılım yapılmamaktadır. Keza ülke ekonomisi 2020 yılında % 16,2 oranında sert şekilde küçülmüş ve kişi başına düşen milli gelir azalmıştır. Önceki yılın raporu dönemine göre sırasıyla Türkiye 104. sıradan 112. sıraya ve KKTC ise 74. sıradan 79. sıraya geriledi. Böylelikle milletin mutluluk ve refah puanları dünya ortalaması olan 73. sıranın altında kalarak gerilemeye devam etti. Sıralamadaki puan değer kaybı nedenlerini incelendiğimizde öncü gösterge olarak kişi başına düşen milli gelirlerin azalmasının olumsuz etkisi gözlemlenmiştir. Buna ek olarak yaşamdaki özgürlük puanlarının azalması ve yolsuzluk algısının yükselmesi de önemli faktörler konumundadır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
AKIN CAN
AKIN CAN - 2 yıl Önce

TEK ÇÖZÜM YOLU TEK KURTULUŞ YOLU TÜRK LİRASINDAN ÇIKMAKTIR. HER GÜN DEĞER KAYBINA UĞRAYAN PARA BİRİMİNDE KALMAK MANTIK KARI DEĞİLDİR. DERHAL EURO'YA GEÇELİM.DERHAL AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE OLALIM.DERHAL KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN KANATLARI ALTINA GİRELİM.ŞU AN Kİ SİSTEMDE HER GÜN FAKİRLEŞİYORUZ.YOK OLUYORUZ.RESMİ DİLİMİZ KIBRIS TÜRKÇESİ,RUMCA VE İNGİLİZCE OLSUN.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

En altlardayiz

banner471

banner473