banner564

Dünya’da ve Türkiye’de Corona patladı

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınında tespit edilen vaka sayısı, dünya genelinde 29 milyon 449 bini geçti, virüs nedeniyle 932 bin 802 kişi de hayatını kaybetti.
Pek çok ülkede rakamlar virüsün ilk çıktığı günün ötesinde bir hızla yayılma gösteriyor. Örneğin 5 ayda ki ölüm oranını son 17 günde eşitledik. Bu hızla devam ederse ilk 5 aydaki ölüm oranını ikinci dalga misliyle geçecek gibi…
Türkiye'nin dünkü tablosuna göre vaka sayısı 292.878'e yükseldi. Corona virüs sebebiyle toplam 7.119 vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter'dan şu açıklamayı yaptı;  "Hastalığın bulaşma hızında tespit edilmiş bir yavaşlama yok. Hastalığa yakalanan 1.716 yeni hastamız var. Kayıplarımızın sayısı 60’tan fazla. Tek tek mücadele edemeyiz ama birlikte galip gelebiliriz. BİRLİKte TEDBİRlere uyalım."
İşin özeti bir yandan kapalı kaldığımız için hükümete kızıyoruz diğer yandan kapıları açarsak özellikle Türkiye’den gelenlerin pek çoğunda bu hastalığın olacağını da bilmemiz gerekiyor.
En azından bir müddet karantina şartlarını ve ülkeye gelişleri konrol edebilecek yeni bir sistem üzerinde çalışmamız gerekiyor. Zira kısa bir açılım sürecinin sonunda kaotik bir duruma girdi sağlık sistemi. 
Türkiye Sağlık Bakanı Koca’nın da dediği gibi “Tek tek mücadele edemeyiz ama birlikte galip gelebiliriz. BİRLİKte TEDBİRlere uyalım."

Sahipsiz oylar ne olacak? 
Seçimlere ilişkin olarak yeni bir sürece girdik ve artık resmi propaganda süreci başlamış oldu.  Artan vaka sayıları yüzünden arazide çok gezemiyoruz. Telefonda eşi dostu arayarak bilgi toplamaya çalışıyoruz.
Son günlerde görüştüğümüz herkes Ersin Tatar cephesinde bir toparlanma olduğundan bahsediyor. Keza aynı şekilde Tufan Erhürman’ın da özellikle genç kesimden büyük ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.
Ama bu seçimlerin kaderini yine daha önceki seçimlerde olduğu gibi küskünler- kızgınlar ve de sandığa gitmeyecek olanlar belirleyecek. 
Pek çok kişinin kızgınlık ile hareket etme eğiliminin bu seçimde de devam ettiğini maalesef görüyoruz. İnandığı adaya değil de kendisini kızdıran adayın karşısında gördüğü adaya oy vermeye meyilli bir seçmen var dışarıda.
Bir de Coronadan korkup sandığa gitmeyeceğini söyleyen bir kesim var. Üstelik bu kesimin oyları birkaç adayın anketlerde çıkan oy oranlarından bile daha fazla gözüküyor.
Kısacası anketler bir tarafa sokakta hala adres arayan binlerin olduğunu bu köşeden çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer adaylar başarılı bir propaganda süreci geçirebilirlerse sonucu değiştirmeye yetecek kadar oyu sokakta bulabilirler. 

Karavan kavgası
Yeniboğaziçi Belediyesi ile Salamis Kamp Tesisinde ikamet edenlerin kavgası artarak devam ediyor. Karşılıklı suçlamalar, karşılıklı atışmalarla tartışma farklı bir boyutta girmek üzere. 
Şu anda ülke gündeminde daha acil konular var diye bu konu pek gündem olmuyor ama bize gelen bilgilere göre bölgede hararet her geçen gün biraz daha yükseliyor. 
Yeniboğaziçi Belediyesi, belediye sınırları içerisinde Kolimbos Ormanı’nda bulunan Salamis Kamping Tesisi alanında hafta içerisinde yapılacak olan yasal işlemlerden dolayı sürekli ikamet eden veya tesis içerisinde geçici olarak kalan vatandaşların kendilerine ait gıda, özel eşya ve araçlarını alıp tesisten ayrılmaları gerektiğini bildirdi.
Salamis Kampçıları Koruma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği 
(Kamp-Der), Yeniboğaziçi Belediyesi’nin kamp yerine girişi engellemesini “hukuka aykırı” bulduklarını açıkladı.
Kamp-Der Başkanı Mustafa Baturalp, varılan sözlü mutabakat çerçevesinde kamp alanı ile ilgili 2019 ve 2020 kira taksitini Turizm ve Çevre Bakanlığına ödediklerini kaydetti.
Dahası belediye başkanının da uzun yıllar bu kampta kaldığını iddia eden Baturalp “Şimdi ne oldu da bu inşalarla uğraşmaya kadar verdiler, bunu da açıklasınlar” dedi.

MESAJLAR
Akın AKTUNÇ: Tavlada yenilgilere devam etseniz de son günlerde su sıkıntısı çeken Lefkoşalılara yaptığınız yardımlarla adınızı sık sık duyuyoruz. Belki o dualar tavlada işinize yarar. 

İbrahim ÇAKIRDAĞ: Propaganda süreci başladı Hocam.  Hala daha oy vermeye gitmeyecek olan ve kararsız olan pek çok seçmen var. Siz kararınızı verebildiniz mi Hocam? 

Erhan ARIKLI: Murat Gezici’ye seçim gecesi verilmek üzere mor kravat satın almışsınız.  Eğer Gezici tahminlerinde başarılı olursa yine de kendisine bu kravatı hediye edecek misiniz? 

Mehmet SAYDAM: Gezici diyor ki; Avrupa’daki Yeşiller Partisine benzer bir partiye ihtiyaç var. Madem siyasete bu kadar meraklısınız bu fırsatı neden değerlendirmiyorsunuz? 

Mustafa BATURALP: Yani sen biraz huzur için Lefkoşa’dan Yeniboğaziçi’ne git, orada da tartışma ve kavganın içine düş. İyi de düne kadar sizinle kalan başkan neden pozisyon değiştirdi? 

Mustafa ZURNACILAR: Geçmişte sizin de aynı kamp alanında kaldığınız ve kampçılar ile birlikte çok iyi komşuluk ilişkisini içinde olduğunuz yönünde haberler var. Bu konuda ne diyeceksiniz? 

Aslı MURAT: Memlekette maalesef tırmanan bir ırkçılık var ve bundan da siyasi olarak beslenen kesimler var. Hal böyle olunca kimse bu saatten sonra ırkçılık yapmayı bırakamaz gibi geliyor bize. 

Hasan SEFAOĞLU (Galatasaraylı ): Şeftali kebap pişirip sosyal medyadan da canlı verip bize sataşıyorsunuz. Ve bunu da sürekli yapıyorsunuz. Anlaşıldı en yakın zamanda size bir ziyaret gerçekleştireceğiz. 

Ali DEMİRAĞ:  Bir konudan ötürü YÖDAK üyelerini tek tek mahkemeye verecekmişsiniz. Bu konuda kesin kararlıymışsınız. Bakalım kurul üyeleri bu konuda ne diyecek? 

Levent ÖZADAM: Dün Hasan Uzun’dan yeni mahsul harnup pekmezi almışsınız ve her sabah güne artık pekmez içerek başlayacakmışsınız.  Valla her derde devadır harnup pekmezi.  Biz de sizin gibi yapacağız, bilinen en iyi tedbir bu. 

Mehmet YÜCEL: Dünya ralli şampiyonasının Türkiye ayağı bu hafta sonu Marmaris’te yapılacak. Ve galiba bu yıl yakından izlemek yerine televizyondan izleyerek ralliyi takip edeceğiz. Neyse kısmet seneye artık. 

Emrah ADAKLI: Bir öğrenci platformunda ‘Yılın Harbi Adamı’ seçilmişim. Teşekkür ederim. 

YORUM EKLE

banner471

banner474