banner564

Eğitim hakkı ve güvenlik

Kuzey Kıbrıs doğal güzelliği, havası, iklimi, sahilleri, yemekleri, tarihi dokusu, misafirperverliği, insanları, birçok metropol şehrin en büyük sıkıntısı olan trafik sorunundan hala uzak olması, her şeye rağmen birçok ülkeye nazaran daha güvenilir bir ülke olması ile dünyanın birçok yerinden ilgi çekmektedir. Özellikle son zamanlarda birçok İngiliz ve Türk vatandaşlarının tatil için, yazlık için veya yaşamak için tercih ettiği bir ülkedir. Aslında tam bir turizm cennetidir! Lakin yıllarca tanınmaması ve direkt uçuşların olmamasından dolayı ülkemize dıştan gelecek katkı sağlanamamıştır. 
Bugün üretimin ve ticaretin olmadığı Maldivler’de yerli halk geçimini tamamen turizmle karşılamaktadır. Diğer bir örnek ise Malta Adasıdır. Malta Adası’nın en büyük gelir kaynağı eğitim turizmidir. Aslında bugün dünyanın her yerinde eğitim turizmi çok önemlidir. İngiltere de bunların başında gelmektedir. 
Kuzey Kıbrıs’ta da eğitim turizmi önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle KKTC gibi ticaretin ambargolardan ve gümrük harçlarından büyük darbe aldığı, üretimin kısıtlı olduğu ve birçok hava yolunun KKTC’ye uçuşunun olmamasından turizm sektörünün hedeflerin altında kaldığı ülkemizde eğitim turizmi ciddi bir gelir kaynağıdır. 
Ülkemize gelen öğrencilerle birçok cafe ve restoranın dolup taştığını, marketlerin bu nüfustan hayli yararlandığının, öğrencilerle gelişen yeni sektörlerin oluştuğunu (yurtlar ve ev kiraları gibi) ve gelen öğrenci sayısıyla gelişen ve artan üniversitelerin KKTC vatandaşlarına ve gençlere ciddi istihdamlar yarattığını inkar edemeyiz. 
Bu yüzden yurt dışından gelen öğrenci kitlesi ülkemiz ekonomisi için ciddi değer taşımaktadır. Bu konuda gerekli ilerlemenin kat edilmesi için de Yüksek Öğrenim Dairesi’nin çalışmaları kesinlikle yadsınamaz. 
Maalesef ki ülkemize öğrenci adı altına gelip kötü yönlere sapanlar, uyuşturucu ticaretinden insan kaçakçılığına kadar usulsüz işlere karışanlar da vardır. Fakat gerek Eğitim Bakanlığı gerekse İçişleri Bakanlığı bu konuda ciddi çalışmalar yapmakta ve bu fireleri ayıklamak için gerekli önlemleri almaktadır. Ercan Havaalanında ise ülke girişlerinde ciddi bir denetleme adımları atılmıştır. Ercan Muhaceret Polisinin ciddi bir titizlikle çalıştığının tanıklarındanız. 
Aynen Avrupa’da olduğu gibi bizde de üniversitelerimizi ve eğitim kurumlarımızı kötü niyetli kullanmak isteyenler vardır. Elbette ki “Pire için yorgan yakılmaz!” 
Bu yüzden tüm eğitim kurumları ve üniversiteler öğrenci seçiminde gerekli titizliği gösterir ve gereken denetlemeler devlet tarafından sıklıkla yapılırsa, el birliğiyle tüm sorunlar aşılır ve ülkemizde kalkınmanın yanı sıra güvenlik de sağlanır.
YORUM EKLE

banner608

banner473