banner564

Eğitim mi karakter mi?

Aradan geçen bir haftadan sonra Sterlin 12 TL’yi geçti. Geçtiğimiz hafta ekonomik olarak sarsıldığımız iki zam haberi daha aldık. Tüp gaza yapılan zam ve kısa zaman aralıkla petrole gelen ikinci zam. Ancak coğrafyamızda ekonomiden çok daha önemli konular gündeme gelmekte ve birçok sorular sorulmaktadır. Konulara buradan değinmekten çok, 5+1 gayri resmi toplantıda, Cenevre’de ortaya konulan iki ayrı devlet tezine, içinden geçilmekte olan süreç içerisinde ne kadar sahip çıkacağımızı, devlet olmanın gerekliliğine sahip çıkılıp çıkılmayacağı, toplumumuzun büyük sınavlarından bir diğeri olacağı düşüncesindeyim.
Devlet olmanın gerekleri hakkında yazmaktan çok, bugün coğrafyamızda devlet kurumlarımıza nasıl sahip çıkamadığımızı fakat iktidarından muhalefetine, siyasilerin koltukları nasıl sahiplendiğini bir kez daha gözden geçirmemiz gerekliliğini vurgulamak istedim. İçinde bulunduğumuz olumsuz koşullar elbette tek bir iktidarın icraatı değil, geçmişten süre gelen vurdumduymazlık, bana necilik, bana dokunmayan yılan bin yaşasın gibi bireysellikten kaynaklanmaktadır. Özellikle benim işim olsun da ne olursa olsun zihniyeti bizleri toplumsal düşünebilmenin yanına bile yaklaştırmamıştır. Kısacası toplumumuzda bireysellik ön plana çıkmaktadır. Konu bireyselliğe gelince, bir kıssadan hisse ile sizlere durumu aktarmak isterim;
Padişah, baş vezire sormuş: “Eğitim mi önemli, karakter mi?”
Vezir hemen cevap vermiş: “Karakter önemlidir sultanım!”
Padişah, memleketin her yanına tellallar göndermiş: “Duyduk duymadık demeyin… En iyi hayvan eğiticisine 100 kese altın ödül verilecek!”
Yapılan elemelerden sonra bir kişi, ülkenin en iyi hayvan eğiticisi olarak padişahın huzuruna çıkmış. Padişah sormuş: “Bir kediye tepsiyle servis yapmayı ne kadar zamanda öğretirsin?”
Eğitici: “Altı ayda öğretirim padişahım!”
Aradan altı ay geçmiş. Eğitici huzura alınmış. Padişah sormuş: “Öğrettin mi?”
Eğitici: “Öğrettim padişahım!”
Saray erkânı toplanmış. Hünerli kedi elinde tepsiyle servis yapmaya başlamış. Tam baş vezirin önüne geldiği zaman padişah sormuş: “Ey vezir! Söyle bakalım, eğitim mi önemlidir, karakter mi?”
Vezir, padişahın sorusuna cevap vermeden önce, kaftanının altında hazır tuttuğu bir fareyi yere bırakmış. Kedi, fareyi görünce tepsiyi attığı gibi farenin peşinden koşmaya başlamış. Altı aylık eğitim de boşa gitmiş. Vezir, padişahın sorusuna cevap vermiş: “Karakter önemlidir padişahım. Önünde bir fare gördüğünde her şeyi unutan bu kedi gibi, eline bir fırsat geçtiğinde çıkarının peşinde koşan insanlardan da Rabbim ülkemizi korusun!” der.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner474