banner564

Eğitim planlamasında coğrafi bilgi sistemleri

 Nüfus, her şeyden önce ülkelerin üretici ve savunma gücüdür. Nüfusun fazla olması savunma ve üretici nüfus anlamında olumlu bir durumdur. Üretimin, ticaretin ve vergi gelirlerinin artması; iş gücünün ucuzlaması da nüfusun fazla olmasının ülke açısından olumlu yönlerindendir. Ama aynı zamanda nüfusun çok olması, doğal kaynakların fazla tüketilmesi, kalkınma hızının düşmesi, kişi başına düşen gelirin azalması, nüfusa yönelik yatırımların artması, çevre sorunlarının yaşanması, ihracatın azalması ve göç olayının yaşanması gibi bir dizi soruna da neden olmaktadır. Nüfusun az olması ise ekonomi ve savunma açısından ülkeleri olumsuz etkilemektedir.
Nüfus verilerinin sadece istatistiksel bir veri olması dışında, yaş ve cinsiyet yapısı, bölge içinde dağılımı ve yoğunluğu mekân temelli planlamada hizmet götürülecek yerlerin belirlenmesi açısından önemlidir. Bölge içerisindeki herhangi bir unsurun dağılımını görmenin en kolay yöntemlerinden biri Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) platformudur. CBS’nin sağladığı mekânsal kümelenme yöntemi kullanılarak, nüfusun yoğunlaştığı bölgelerin tespit edilmesi kolaylaşırken, karar verici organlara içinde mekân olgusunu da farklı bir bakış açısı ile ele almalarını sağlayacaktır. Bununla beraber CBS’de birden fazla etmenin mekân üzerinde bir arada değerlendirilmesi ile ortaya çıkan analiz haritaları, bilimsel anlamda kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlamaktadır.
Öncelikle yaşadığımız coğrafyadaki her türlü verinin elektronik ortamda bir merkezde toplanması gerekmektedir. Bunun için de gerekli olan teknolojik alt yapı hazır iken, kurumların veri toplaması ve kurumlar arası veri paylaşımı henüz istenilen düzeyde değildir.
Örneğin adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile ülkeye giriş-çıkış yapılan kapılardaki veri paylaşımı tek bir merkezde toplanıp CBS ile işlenirse, yaşadığımız coğrafyanın değil günlük nüfus değişimini, dakikalık nüfus değişimini görmek mümkün olacaktır.
Nüfus bilgisi günümüz eğitim sisteminde, “Taşımalı Eğitim” için de önemli yer tutmaktadır. Bu sistemde, nüfusu az ve dağınık yerleşim birimlerinde (Kırsal alanlarda), zorunlu öğrenim çağındaki öğrenciler merkez öğretim kurumlarına günübirlik olarak servis araçları ile taşınmaktadır. Bu sistemin amacı; öğretim okulu bulunmayan, çeşitli nedenlerle eğitim-öğretime kapalı öğretim okullarındaki öğrencilerin, merkezi öğretim okullarına taşınarak kaliteli bir eğitim-öğretim görmelerinin sağlanmasıdır.
Bu, temelde konumsal bir problemdir. Bu konumsal problemin çözümü için gerekli konumsal veriler ve bu verileri ait öznitelik bilgileri güncel olarak elde edilmeli, veri tabanlarına aktarılmalı ve analiz edilmelidir. Bu anlamda gelişen teknolojiler içinde CBS uygun araçlardan biridir. Oluşturulacak konumsal veri tabanlarında idari sınırlar (Yerleşim merkezleri ve köy sınırları), yol ağı, okul yerleri, topografya, akarsu vb. gibi konumsal bilgiler; okul bilgileri, araç bilgileri, eğitim-öğretim bilgileri vb. gibi konumsal olmayan bilgiler de bulunmalıdır. KKTC’de bu tür veri tabanları henüz hazırlanmamıştır. Bu bağlamda ilçe bazında yetkili kişiler tarafından hangi köyün hangi okula taşınacağının doğru olarak belirlenmesi mümkün görülmemektedir. 
İyi bir çalışma ile taşımalı sistemde yer alan yollar, okullar, öğrenci ve taşıt sayısı ile mali bütçe hakkında bulgular elde edilirse, sonuçlar mevcut taşımalı eğitim sistemi ile karşılaştırılırsa taşımalı eğitimin hem maliyet hem de uygulanabilirlik açısından daha avantajlı olduğu görülecektir.
Coğrafi Bilgi Sistemleri, eğitim planlaması çalışmalarında mikro düzeyinde yararlanılabilecek bir teknik olarak görülmektedir. CBS, planlamacı için önemli bir sorun olan karar verme sürecinde, planlamacıya alternatifler arasında en uygun alternatifi seçmesine yardım etmede önemli katkı sağlamaktadır. 
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner474