banner564

Ek bütçe önceliktir

Yaşadığımız bu büyük ekonomik çıkmaz içinde yürütmeden sorumlu olanların önceliği çok önemlidir. Bu önceliklerden biri de Ek Bütçe olmalıdır… Hatırlanacağı gibi seçim döneminde oluşacak hükümetin en birincil önceliğinin Ek Bütçe olması gerektiğini yazmıştık. Ama Ek Bütçe ile ilgili bir çalışma yok.
 Bu konunun ciddi olduğu son günlerdeki gelişmelerden bellidir. Hayvancılar Birliği eylem yapma kararı aldı. Talep ettikleri desteğin 80 milyon TL tutuğu, ama bunun Bütçede karşılığı olmadığı, Ek Bütçe istediğini ilgili Bakanın kendilerine izah etmesi üzerine eylemi ertelediklerini açıkladılar. 
Turizm mevsimi geliyor. Bu ekonomik kriz içinde turizm işletmeleri ve ülke ekonomisinin bizzat kendisi için bu çok önemlidir. Ancak hala turizm sektörüne destek olacak turizm teşvikleri ile ilgili bir açıklama yok. Üstelik yeni teşviklerin açıklaması ortada yokken, geçen dönemin ödenemeyen teşviklerine dönük de bir açıklama yok. 
Bu arada Müteahhitler, Devlet İhale Tüzüğü kapsamındaki ihalelere katılmama kararı verdi. Neden? Çünkü artan enflasyon nedeni ile oluşan yeni fiyatlar üzerinden, birim fiyatlar belirlenmemiş. Çünkü eriyen Bütçe nedeni ile Bütçede öngörülen miktarlar eridi. Yani fiyat yenilemesini devlet erteliyor.
Peki Sanayi, Eğitim, Sağlık, Esnaf ve Tarım Sektörlerine dönük destek, hizmet alımı ve yatırım destekleri ne halde? Bütçe, enflasyonun yıllık %50’yi aşması nedeni ile çoktan anlamını yitirdi. Yani Bütçeye dayanarak planlama, yönlendirme yapması gereken uygulayıcılar, şimdi açıktadırlar.
Bunlar ve daha pek çok nedenden dolayı, siyasi olarak Yürütmeden sorumlu olanların en önemli önceliği Ek Bütçe olmalıdır. Ama ne acıdır ki bu insanların önceliği çok başka konular oluyor. Meclis dışından Bakan atamanın yol açtığı kriz. Ek Bütçe önceliği yerine, Antalya Forumuna katılım meselesi. Ayrıca Yerel Yönetim Reformu adı altında acele ile Belediyelerin birleşmesi meselesi.
Kısacası ekonomi ve insan için en önemli ihtiyaç olan Ek Bütçe gündemin başında değil. Üstelik Ek Bütçe öne çıkmadığı için Türkiye’nin desteği de belirgin olmuyor. Bu önemlidir. Çünkü KKTC’de enflasyonu körükleyen ana nedenlerin başında TL’nin değer kaybı gelmektedir. Evet, Türkiye’nin desteği önemli ve değerlidir. Ama bu desteğin, üretken alanların enflasyon nedeni ile darbe yemesini ve insanın enflasyon, pahalılık altında ezilmesini azaltmak için yeniden şekillenmesi de çok önemlidir.
Bu yüzden Ek Bütçe çalışması gerekir. Zira KKTC ve Türkiye yetkilileri masaya oturup, bu ağır enflasyonun nedenleri ve çıkış yolu için görüşmesi; Türkiye desteğinin buna göre şekillenmesi gerekir. Dolayısı ile bu konu hayatidir. Enflasyon selinin sürüklenmesinde savrulup gitmek siyaset değildir. Ek Bütçe gündemin başına alınmalı ve Türkiye ile de ilkeli görüşmeler yapılmalıdır. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Sayın Soyer , Yıllardır kötü Siyaset neticesi kasası boş maliyemizin ne ek bütçe ve ne de ek olmayan bütçesi kalmıştır Hamaset ve Siyasetimiz neticesi gelmiş olduğumuz noktada parasızlıktan maaş bile ödeyemez durumuna gelinmiştir, KKTC nin karanlıklara girdiği bu hali ile sil baştan yeni bir Siyaset ve kökten bir değişim yapamaz isek bu Ülkede fakirlik ve yoksulluk hepimizin kapısını çalacaktır!!!

banner471

banner474