banner564

Ekonomide alarm zilleri çalmakta

Çok yazıldı, çizildi ve yorum yapıldı. Gün geldi çattı, bugün eskilerin deyimi ile dananın kuyruğu kopuyor. Köşe yazım iki seçim gününe denk geldiğinden, seçim yasaklarından dolayı seçim yorumu yapamıyorum ancak hakkımı saklı tutuğumu belirtmek isterim.
Dananın kuyruğu kopuyor kopmasına fakat hayatımıza kaldığımız yerden Pazartesi gününden itibaren geri dönüyoruz. Geri dönüyoruz dönmesine de yeni bir seçim olasılığı pek de uzak görünmemektedir.
Dünyayı saran Coronavirüsü gündemi hala daha herkesi sarsmaktadır. Alınan olağanüstü önlemler sayesinde bugüne kadar vaka sayımızı düşük tutmayı başardık. Ancak öte yandan coğrafyamızda ağır aksak ilerleyen ekonomik hayat, bırakın ilerlemeyi, yerinde bile duramadı. Turizm ve yükseköğrenime bağlı ekonomimiz olağanüstü önlemler nedeniyle durmuştur. Üstüne bir de dövizin durmak bilmeyen yükselişi özellikle sabit gelirli vatandaşların satın alma güçlerini daha da düşürmüştür. Bu ekonomik gelişmelere bağlı olarak işletmeler de gereken performansı gösteremediler. Tüm bu gelişmeler karşısında ekonomi çevreleri 2020 Bütçesi'nde ciddi bir açığın söz konusu olduğunu belirtmektedirler.
Salgının ne zaman sona ereceğinin bilinmemesi ve ekonomide pandamiye paralel gerçekçi tedbirlerin alınmaması panik havasını daha da körüklemektedir. Salgının önlenmesine yönelik uygulamaya konulan tedbirlerde, ekonomi içinde uygulanabilir olmazsa ülke ekonomisine daha da büyük darbe vuracaktır.

Tüm dünyada olduğu gibi belirsizliğin devam etmesi halinde coğrafyamızdaki tasarruf tedbirleri çerçevesinde vatandaşlarında güvenli liman olarak gördüğü altın veya dövize yönleneceğini düşündürmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde dövizin daha da yükseleceği söylemek pek de yanlış olmaz.

Salgının etkilerini azaltmak ve kontrol altına almak amacıyla birçok ülke kendince sosyal ve ekonomik çözümler üretmişlerdir. Ancak pandemiler küresel bir çözümü gerektirmektedir. Dolayısıyla küresel aktör ülkelerin öncülüğünde, tüm ülkelerin ortak işbirliğiyle alınacak önlemler ve uygulamalar virüsün yenilmesini ve kontrol altına alınmasını olanaklı kılacaktır.

Yapılacak olan şey, bilim insanları, ekonomistler ve politika yapıcılar arasında uluslararası bir işbirliği kurmaktır. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve IMF’nin desteğiyle tüm ülke kaynaklarının ortak amaç olan, pandemiye karşı tedavi ve aşı için kullanılması sağlanmalıdır. Bu işbirliği ile mali ve parasal canlandırma tedbirleri koordine edilmeli ve mal ticareti olabildiğince açık tutularak ekonomik zararlar sınırlandırılmalıdır.

Coğrafyamızın da, komşu ülkelerle koordinasyon içerisinde, gerçekçi ve güvenilir bir ekonomik program sunması ve uygulaması gerekmektedir. Umarın pazartesinden sonra hükümet krizi ile yeni bir seçime sürüklenmez ve Kıbrıs Türk toplumunun bu coğrafyadaki varlığı için sağlıkla birlikte gerekli olan ekonomik sorunlara bir an önce eğiliriz.

Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner474