banner564

Ekonomiyi borçlanmalar destekliyor! Parlayan yıldız bilgi ve iletişim 

Ekonomide 1. çeyrekte büyüme: 
   Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Ekonomisi birinci çeyrek büyüme oranlarını açıkladı. Bu bağlamda ekonomi üç aylık dönemde geçen yıla kıyasla % 7 oranında büyüme kaydetti. Büyümeye en büyük katkıyı sağlayan sektörün % 18,1 pay ile Bilgi ve İletişim sektörünün öne çıktığı gözlemlendi. Büyümeye en yüksek katkıyı koyan Bilgi ve İletişim sektörünü sırasıyla % 14,4 oranında diğer hizmet sektörü, % 11,7 ile Sanayi ve % 7,5 ile Tarım sektörleri takip etti. Harcama yöntemine göre ise büyümeye katkı sağlayan bileşenleri incelediğimiz zaman şirketlerin sermaye oluşumunun % 11,4 ile birinci sırada yer aldığı, % 7,4 ile ikinci sırada halkın tüketim harcamalarının geldiği gözlemlenmiştir. Devlet harcamaları ise % 1,3 oranında sınırlı bir büyüme kaydetmiştir. 2021 yılı birinci çeyreğinde ihracatın % 3,3 oranında büyüdüğü, ithalatın ise % 1,1 oranla azaldığı müşahede edilmiştir. Kredilerde ve para arzında maliyetlerden ötürü yaşanan yavaşlama ekonomide ikinci çeyrekte daralma sinyalleri vermektedir. KKTC’de 2020 yılı % 15 civarında daralacağı tahmin edilirken 2021 dönemi için hiçbir veri bulunmamaktadır.
İnşaat sektöründe zayıf büyüme ve turizmde küçülme: 
   İnşaat sektörü % 2,8 oranında büyüme ivmesi yakalarken genel büyüme oranının hayli altında seyretti. Gayrimenkul faaliyetlerinin ise % 2,4 oranında büyümesi inşaat satışlarındaki yavaşlamaya delalet ediyor. Keza, konut kredilerinde faizlerin hayli yükselmesi kontu satışlarını baskılayan bir faktör olmuştur. Turizm sektörü ise geçen yıla nazaran tekrardan küçülme yönünde seyretti. Keza 2021 yılı birinci çeyrekte % 40,02 oranında daralma yaşandı ve turizm gelirleri üç ayda 2,4 milyar dolara geriledi. Hizmet sektöründe harcama grupları incelendiği zaman spor ve eğitimde harcamaların % 79,5, Paket tur harcamalarının % 71, Tur hizmetlerinin % 62,4, konaklamanın % 44,8, uluslararası ulaştırmanın % 41,6, yerel ulaştırmanın % 38,1, yeme içmenin % 34 oranında azaldığı anlaşılıyor. Bu gruplarda tek olumlu harcama büyümesi % 4,7 ile sağlık turizmi üzerinde gerçekleşti. 
OECD’den Türkiye kredi politikasına uyarı: Mali destek düşük, borçlandırma yüksek
    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) IMF’nin Mali İzleme raporunu değerlendirerek Türkiye’nin salgın döneminde kredi büyümesine dayalı politika izlediği, düşük hane halkı geliri ve yüksek finansman maliyetlerinin hem bireylere hem de şirketlere zorluk yarattığını vurguladı. Rapora göre gelişmiş ülkeler Milli Gelirlerinin % 16’sından fazlasını hane halkına ve şirketlere doğrudan mali destek olarak kullanırken, orta gelirli ülkelerde bu oran % 4 seviyelerinde yer alıyor. Doğrudan mali destek oranı Türkiye’de ise milli gelirin % 2’sinin altında yer alıyor. Kurum ekonomik büyümede krediye dayalı büyümenin sürdürülebilir olmadığını beyan etti. KKTC’de ise Kalkınma bankasından pandemi krizi süresince borçlandırma paketleri hazırlanmış ve mevcut durumda kamu dahi gerek Merkez Bankasından ve Merkez Bankası aracılığı ile tahvil çıkararak iç borçlanma yönüne gitmiştir.

Haziran ayı Türkiye’de gevşetilmiş kısıtlamalar takvimi ve turizmde kırmızı liste: 
   Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan haziran ayına ilişkin normalleşme takvimini açıkladı. Bu çerçevede Pazar günleri sokağa çıkma yasağı devam ederken, hafta içi ise gece saat 22.00’dan sonra çıkma yasağı sınırlaması devreye girecek. Temmuz ayında ise vefat ve vaka sayılarına göre yeniden değerlendirme yapılacağına işaret edildi. 1,5 aydır tamamen kapalı olan kafe, kahvehane, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark, düğün salonları gibi işletmeler kurallar çerçevesinde açılıyor. Üniversitelerin ise 13 Eylül 2021 tarihinde açılması planlanıyor. Dolayısı ile Türkiye ve Türkiye üzerinden yolcu taşınan KKTC bu durumda hala seyahat açısından kırmızı listede yer alıyor. Zira bu yaz ekonominin rahatlaması için döviz likiditesi sağlayacak etkin bir turizm geliri umutları azalıyor. KKTC için ise en yakın döviz likidite tedariki için uzaktan turistler yerine Güney Kıbrıs ile sınırları tam açmak  kısa vadede tek çare olarak düşünülmektedir.
Ekonomide ikinci çeyrek sinyalleri
   Türkiye satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs 2021 döneminde 50,4’ten azalarak 49,3’e gerilemiştir. PMI ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen bir endekstir. Aynı zamanda satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. PMI’ın 50’nin üstünde olması ekonomide büyüme, altında olması ise ekonomide küçülme beklentisi olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Son 7 ayda Hazine ve Maliye Bakanı'nın bir kez, Merkez Bankası Başkanı’nın da iki kez değişmesi yanı sıra yüksek enflasyon, yüksek faiz ve Türk Lirası’ndaki aşırı değer kaybı sorunları hala aşılmamış ve ileriki dönemde riskleri yukarı yönlü artırmaya devam etmektedir.

YORUM EKLE

banner608

banner474