banner564

Eksik kalsın boyası

Akşamüzeri, hava yavaş yavaş karanlığa dönmek üzere. Girne’den Lefkoşa’ya televizyon programımı yapmak için 1 saat 30 dakikam var. Yol tek şerit. Kuyruk Eziç’in oradaki ışıklarda. Zar zor köprüye geldim.  Arkamda bir ambulans, sirenleri ile önündeki arabaların çekilmesi için olabildiğince öttürüyor, belli ki yetişmesi gereken acil bir hastası var.  Önündeki arabalar çekilecek yerleri olmadığı için ellerinden bir şey gelmiyor. 
Ambulans şoförü inisiyatifi ele alıyor ve yolu bölen dubaların üzerine ambulansını sürüp kendine yol açmaya çalışıyor. Çünkü ambulans şoförü biliyor ki onun için değil dakikalar, saniyeler bile çok önemli…
Ulaştırma Bakanı diyor ki “Pazartesi yolu açacağız”. Pazartesi yağmur yağıyor açılmıyor, Salı sallanıyor, Çarşamba da çarşafa dolanıyor…
Buradan çok net söylüyorum, eksik kalsın boyası, eksik kalsın lambası…Açın artık şu yolu, birilerine bir şey olmadan açın.  Eğer ki birisi neden lambası eksik derse, birisi neden boyası yok derse ilk ben dikileceğim karşısına… 

Faizler düşüyor Ama…
Dövizdeki düşüş devam ediyor. Birazcık daha düşerse neredeyse döviz krizinin başladığı günlere dönmüş olacağız. Ancak dövizler düşerken, kriz dönemi artan fiyatlar düşmüyor. Zaten bu konuda Diyalog Gazetesi en az üç beş kez manşetten haber yaptı.
Vatandaş hala kriz dönemindeki fiyatlardan alış-veriş yapmak durumunda. Birde bankaların durumu var. Onlarda krizle birlikte faizlerini yukarı doğru hızlı bir şekilde arttırmışlardı. O cephede ne olup bittiğini Kuzey Kıbrıs Bankacılar Birliği Başkanı, İktisat Bankası Genel Müdürü Olgun Önal’a sordum dün telefonla. 
Olgun Önal, vatandaşın bu noktada getirdiği eleştirileri haklı bulmakla beraber faizlerinde geri geldiği bilgisini paylaştı. Öyle ki kriz ile birlikte kredi faizleri %40’lara çıkmıştı. Şuan kredi faizleri %30 civarında.
Mevduat faizleri %30’lara çıkmıştı şimdilerde %24’ler civarında. Yani kriz öncesine doğru bir gidişat vardı. Hatırlayalım döviz krizi yaşanmadan önce kredi faizleri %12’lerde mevduat faizleri de %7’ler civarındaydı. 
Döviz, kriz öncesine dönse bile enflasyon hala kriz öncesine göre çok yüksek. Henüz piyasalar oturmadı, o yüzden faizler bir miktar düşse de yüksek enflasyon ve piyasanın oturması henüz tamamlanmadı.

Kıbrıs Siyaseti
İnstagramda bir sayfa vardı düne kadar. Adı Kıbrıs Siyaseti. Bu sayfa direk kişi ve kurumları hedef alan, basın ahlak ve ilkelerine aykırı yayınlar yapıyordu son zamanlarda. 
Ülkemiz iş adamları ile siyasetçileri doğrudan hedef alıyordu.  Özellikle UBP kurultayı süresince çok çirkin paylaşımlarda bulundu. Dün bir anda sayfa kendini kapattı. 
Ufak bir araştırma yaptık ve sayfanın Türkiye’den bir avukat tarafından yönetildiğini öğrendik. Ve tabii ki o avukatın buradaki siyasi dostları da işin içerisinde. Yakında onları da açıklayacağız.  
Ali Güler isimli şahıs sayfayı kapattı. Ortaya saçtığı rezillikler şimdilik kalktı. Ama bu işlerde artık bir yasa bir izin mutlaka olmalı. 

MESAJLAR 

Turgay DENİZ: Ticaret Odası olarak gittiğiniz Gaziantep gezisi için birçok dostunuz size bakla siparişi vermiş. Bakalım Antep’ten ülkeye kaç kilo baklava ile döneceksiniz. 

Kutlu EVREN: Önceki gün başkent Lefkoşa’da bir kafede tatlı yerken görülmüşsünüz.  Hayırdır, diyeti bıraktınız mı? Veya evden uzaktasınız diye Lefkoşa’daki tatlıcılara mı dadandınız, afiyet olsun. 

Olgun ÖNAL: Vatandaşlar faizlerin birkaç puan dahi olsa düştüğü bilgisinden bence yoksunlar. Bu görev özellikle size düşüyor gibi. Bu konuda vatandaşın yüreğine bir miktar olsa su dökseniz hiç fena olmaz gibi. 

Ahmet HAVUTCU: Ve ot mevsimi geldi, hostesler, yumurta otları çıktı. Yakında tavşanayağı da çıkmaya başlar. Ömer  Köseoğlu ile ne zaman çıkacaksınız ovalara? 

Taner ULUTAŞ: Son günlerde camilere gidenlerin sayısındaki artışı ülkeye gelen yabancı nüfusa bağlamışsınız. Bizde zannettik ki millet imana geldi. Neyse açıkladığınız iyi oldu.

Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Naz Tanem Özgürgün dünyaya dün gözlerini açmış. Allah analı-babalı büyütmeyi nasip etsin. Tüm ailenin gözü aydın olsun diyoruz. 

Ali Murat BAŞÇERİ: Ada’ya geldikten sonra epey çalışıp tüm konulara da vakıf olduktan sonra şimdi sıra basınla tanışmaya gelmiş. Önümüzdeki hafta basın karşısında terlemeye hazır mısınız? 

Prof. Dr. Ahmet Bülent GÖKSEL: Kıbrıs İlim Üniversitesi olarak bu yıl öğrenci sayısını ikiye katlamışsınız ve gelecek yıl içinde kendinize önemli hedefler koymuşsunuz. Bu arada ulaşım sorununu da ciddi bir oranda çözmüşsünüz. 

Tolga ATAKAN: Vallahi de billahi de kim laf ederse karşısında herkesten önce beni bulacak. Ne olur daha fazla ertelemeyin ve şu yolu biran önce açın birisine bir şey olmadan. 

Filiz BESİM: Dün 16,30 sıralarında Girne’den Lefkoşa’ya hasta yetiştirmek için gözünü karartan ve yolu ikiye ayıran dubalara çarpma pahasına olsa ambulansı süren arkadaşı lütfen bizim yerimize siz tebrik edin. Saniyeler ile yarışına bizzat tanıklık ettik. 

Fikri TOROS: Bütçe komisyonu başkanı olarak 2019 bütçesinde yatırım kalemlerinin azaltılmasını parmağınızın arkasına saklanmadan kabul etmenizden ötürü sizi tebrik ediyoruz. En azından dürüstlükten taviz vermediniz. 

Fikri ATAOĞLU: Turizm Bakanlığı’nın bütçesinden ciddi bir miktarın eksiltildiğini öğrendik. Turizmi uçuracağız derken ilk uçan sizin bütçe oldu anlaşılan. 

Polat ALPER:  Ünlü fotoğrafçı Harun Ucar’ın kamerası karşısına geçip puro ile pozlar vermişsiniz. Hayırdır yoksa film artisti mi olmaya karar verdiniz. Allah bilir Gökhan beyde menajeriniz olmuştur. 

İbrahim BENTER: Dr. Burhan Nalbantoğlu hastanesinin morgunu Vakıflar İdaresi olarak yenilemişsiniz.  Vatandaşın en acılı anında en azından gördüğü tablo eskisi gibi olmayacak olması güzel bir gelişme. 

Talip ATALAY: Ozanköy’deki camiyi gördünüz mü? Hocamız maşallah camiyi ne güzelde süslemiş. Aslında İslam dini hoşgörü dini. Bizim pek hoşumuza gitti caminin bu yeni hali. 

POLEMİX
 “Bazı kurumların ötelenemeyecek ihtiyaçları olduğu bilgimize getirildi. Bunlar Maliye Bakanlığı müsteşarları tarafından da kaydedildi. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını komitem adına rica ediyorum.  2019 Bütçesinde yatırımlara ayrılan kalem yeterli değil, umarım gerekli iyileştirmeler olur”
Bütçe Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros 

YORUM EKLE

banner471

banner473