banner564

Ele geçen fırsatlar ve yitirilen umutlar

  Kıbrıs Barış Harekatı’nın Başbakanı merhum Bülent Ecevit; 1974 Barış Harekatı sonrasında Kıbrıslı Rumlara ‘Federal çözüm’ çağrısı yaparken; Kıbrıslı Türklere de ‘Küçük İsviçre’ mesajı vermişti!.. 
  Bunun anlamı gayet açıktı!..
  Önceliğimiz federal çözümdür… 
  Ama olmuyorsa Kıbrıslı Türklerin yaşadığı bölge herkesi kıskandıracak güzellikte, küçük bir İsviçre olacak!.. 
  Gerçekten bunu başarmak için büyük fırsat vardı elimizde... 
  Akdeniz’in büyüleyici antik limanında tek kuruş yatırım yapmadan işletme sahibi olmuştuk!.. 
  Yine tek kuruşluk yatırım yapmadan hazır otel ve pansiyonlar bulmuştuk!.. 
  Haspolat Sanayi Bölgesi’nde işler vaziyetteki plastik, mobilya, ilaç, boya, kablo, hatta elektrikli alet üreten fabrikalarda uzun yıllar yetecek kadar hammadde stoku vardı!.. 
  Terk edilen bölgelerden binlerce araç, traktör, dozer, kepçe toplandı!.. 
  Bir kuruşluk yatırım yapmadan ele geçirilen işletmelerin büyük bir kısmı devletin istihdam kapısı yapıldı!.. 
  İlk yıllarda ‘devlet tecrübemiz yok’ diyen siyasiler geleceği düşünmeden icraatlar yaptı!.. 
  Kırk yaşındaki adamı 38 yıl üzerinden emekli çıkardılar!.. 
  Hükümet edenler hiçbir zaman ‘İsviçre modelini’ özendirmedi, bu konuda plan ve proje yapmadı…
  Sadece merhum Özal döneminde Kuzey Kıbrıs’ın açık pazar olması gündeme geldi!.. 
  Onu da Kıbrıs’ın ‘devrimcileri’ reddetti!.. 

Gerçekleri konuşma zamanı geldi 

  Milyarlarca dolarlık ganimeti harcayıp da kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapı oluşturamayan KKTC bu saatten sonra ne İsviçre olur, ne de Singapur!.. 
  Geçmiş yıllara göre daha da kötü bir duruma gelen bu siyasi yapı ile hiçbir konuda adım atılamaz!.. 
  Kendi kendimizi kandırmayalım!.. 
  Kimseyi umutlandırmayalım!.. 
  Kıbrıs’ın kuzeyi ‘planlı senaryoların’ da etkisiyle her geçen gün daha da güneyin kucağına düşecek!.. 
  Bugünkü sistem ve siyaset anlayışı çok hızlı bir şekilde değişmediği sürece; ki şu an hiçbir umut yoktur; bırakın Singapur olmayı, Taşucu’nu ararız!..

Siyasette kalite neden düştü?

  Siyasette düzelme olmadığı sürece, Kuzey Kıbrıs ‘çözüm olsun, olmasın’ başarılı icraatları başlatamaz…
  Burasının ‘Singapur’ veya ‘Hong Kong’ olabilmesi için ‘cesur kararlar’ alabilecek; üç-beş bozuk sese aldırmadan yürüyebilecek siyasilere ihtiyacı vardır…
  Ancak aklı başında hiç kimse bu düzende, bu şartlar altında siyasete girmez…
  Siyasete girmek demek, liderlik ve parti meclislerinin talimatları altında ezilmek demektir…
  Siyasete girmek demek; karşı görüştekilerin parmak işaretiyle başlayacak saldırılar karşısında üzülmek, yıpranmak demektir…
  İşte o yüzden burada, bugünkü yapı ile hiçbir şey yapılamaz…
  Eldekileri koruyalım yeter…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bir Vatandaş
Bir Vatandaş - 3 yıl Önce

Sayin Akar, 'Kıbrıslılar hiçbirşey beceremez, kıbrıslılar tembeldir, beceriksizdir' algısı da o bahsettiğiniz 'PLANLI SENARYOLAR'dandır yalnız. Belirtmek istedim. Herkes kendi işine geldiği gibi kendi propagansdasını yapıyor kendi planlarını çiziyor ama bu halk öyle görüldüğü kadar da saf değildir.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Sayın Akar’ın bugünkü yazısı Kıbrıslı Türklerin yaşadığı gerçeklerdir, Ne idik ve ne olduk ! 74 sonrası tüm zenginlikleri yedik bitirdik mahvettik tuttuğumuz her şeyi beceriksizlikten batırdık, Kötü siyasetimiz ile Turizmi Üretimi Ekonomiyi bitirdik , Güzelim Ülkemizin Yeşil alanlarını Dağlarını Havasını ve güzel Denizini kirlettik mahvettik ! Yabancı yatırımcı ve Turist Ülkemize gelmez oldu ve onların diliyle Ülkemiz için söyledikleri ise gerçek oldu ,
LİVİNGSTON İN TRNC İS BAD FOR YOUR HEALTH !!

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Özür dilerim LIVING IN TRNC IS BAD FOR YOUR HEALTH olacaktı

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Çözüm yollari1)KKTC li kardeşlerimizin medeti ingiliz palikarya vs kapılarında aramayı bırakıp çalışmaya üretmeye ağustos bocekliginden vazgecmeye baslamasi2)Anavatan TC yoneticilerinin kktc nin bir kimligi özü olduğunu idrak edip çocuk azarlar havasında her ota boka müdahale etmekten vazgeçip nedir ne değildir diye kulak verip gerçekten sağlıktan ulaşıma vs nasıl birlikte çözüm getirebiliriz diye düşünmeleri lazim

Öz
Öz - 3 yıl Önce

Makarios İngilizin 80 yılda yapamadığını, 15 yılda yaptım, demiş ve 1974 de kişi başına gelir hesabını İngiltere kadar yapmıştı.1974 de Rumlar, Kıbrıs ekonomisinin yüzde 80 ni üreten Kuzeyi kaybettiler, 200 bin kişi göçmen oldu.Bu güne gelindiğinde, Rumların bıraktığı yüzlerce sanayi tesisi, oteller, turizm tesisleri, hayvan çiftlikleri, fabrikalar, limanlar önce Ecevitin, sonra da Özalın ekonomi yönlendirilmeleri neticesinde battı. Asil Nadir gibi ülkesini seven,sermayesini İngilterede kazananlar, Türkiye ve Kıbrısa yatıranlar, batırılıp tesislerine çöktüler.Besim Tibuk gibi büyük sermaye aktaranlar linç edildiler.Atatürkün evini bombalayıp, İstanbuldaki gayrı müslim vatandaşların mallarını yağmaladılar.Bu mala çökme, ganimetleme olaylarında, K/Türkler yoktur. Bu işleri bilmezler. Bunları kimlerin yaptığı araştırılırsa, Sedat Peker daha fazla yardımcı olur.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Çok doğru Sayın Öz, Asil Nadir’in Polly Pect şirketi ile Türkiye’ye yatırımları kayda değerdir,
Fakat onlar Polly Pect (PPİ) şirketi hissedarlarının onayı ile yasal olarak yapılan yatırırlardır, tabii ki Asıl Nadir çöküşünde onlar (fırsatçılara) ya beleş satıldı! Fakat Asıl sorun KKTC yatırımları idi ! Polly Pect ten Tanınmayan KKTC ye hissedarların onayı olmadan aktarılan milyonlarca Sterlinler Rumlar’ın şikayeti ile de Polly Pect in Rum mallarından İngiltere’ye yapılan muazzam İhracatı idi , KKTC ye Polly Pect yatırımlarını sayın Asıl Nadir hissedarlardan ne kadar gizli tutsa da sonunda balon patladı ve şirkete el kondu Polly Pect Kayyumları KKTC ye gelse bile Nadir’in KKTC deki Polly Pect yatırımlarını ve Şirketlerini satıp para toplayamadilar , Asil Nadir ise Şirket hissedarlarınin ve şirketin milyonlarca parasını izinsiz harcadığı ( mahkeme deyimi ile çaldığıİ için ) mahkum edildi ve de cezasını maphuslukla ödedi, Asil Nadirsiz Polly Pect ise maalesef sıfırlandı!

Öz
Öz @Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Asil Nadir’in Kıbrısa yaptığı yatırımlar devede kulak kalır. Kıbrısa harcadığı para da Polly Peck için fındık fıstık parası. Asil Nadiri Türkiyeye yaptığı yatırımlardan sonra nakit açığına düşmesini fırsat bilenler batırdı. Antalyadaki Sharaton oteli karşılığında 250 milyon sterlin istedi, fakat o zamanki hükumet buna yanaşmadı.Yaptığı yatırımlar ve özellikle araba fabrikası ( Peugeot) kurmak istemesi, Türkiyeyi yöneten işadamlarını korkuttu ve ellerindeki medya ile, hükumetteki adamları ile Asil Nadiri batırdılar.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Asil Nadir muazzam yatırımlarını tuttuğun elinde kalan KKTC de değil de başka bir ülkeye yapmış olaydı Sterlin milyarderi olurdu ! Zaten Asıl Nadir’in akıbetinden sonra İngiltere’den KKTC ye gelip de bol yatırım yapan bir Yatırımcı da olmadı ! KKTC gibi bir ülkeye Asil Nadir gibi yine bir yatırımcının gelebileceğine de kimse inanmıyor,

Öz
Öz @Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Vestel, Safir, Niksar, Show tv, Sharaton (Antalya), gazeteler.Bu yatırımlar Türkiyeye yapıldı. O zamanki, Dinç Bilgin, Aydın Doğan medyasına bakılıp, Asil Nadirin dünyanın en büyük şirketi Del Monteyi alırken nakit şıkışıklığında nasıl Asil Nadire çullandıkları daha iyi anlaşılır. Asil Nadiri KKTC ye yaptığı yatırımlar değil, Türkiyede yaptığı yatırımlardan korkanlar batırdı.


banner608

banner473