banner564

Elektrik tasarrufu

Teknolojinin artması ile birlikte artan enerji sarfiyatı, elektrik faturalarının da artırıyor. Elektrik faturası yüksek geldiğinde, acıyla birlikte hem yüreğimiz hem de cebimiz yanmakta. 
Hanelerde bulunan eski elektrik sayaçları, KKTC genelinde yüzde doksan yeni dijital model elektrik sayaçlar ile değiştirildi. Sayaçların değişmesi ile birlikte elektrik faturalarımız bir artış gözlemlendi. Tüketime bağlı olarak gözlemlenen bu artışı uzman kişilere sorduk. Yeni dijital sayacalar daha fazla mı yazıyor?
Uzman kişilerle görüştüğümüz zaman, eski analog sayaçların kayıplı ölçüm yaptıkları fakat yeni dijital sayaçların hanenin kayıpsız tüm tüketimi ölçtüğünü belirtiler.
Hanedeki tüm elektrik tüketimi ölçen yeni dijital sayaçlarda elektrik tasarrufu sağlanabilir mi?
Evet, bu mümkün! Elektrik faturasını düşürecek yöntemler mevcut. Yalnızca hanedeki aydınlatmaya bile dikkat edilerek elektrik tasarrufu sağlanabilir.
Örneğin, akkor flamanlı 100 watt’lık (W) normal bir ampulle aylık tüketimi 100 kilovat saate (kWh) çıkarken, aynı ışık akışını veren kompakt fluoresan ampul kullanıldığında ise aylık tüketim 20 kWh’ya kadar inmektedir.
Bilgisayar, işlem yaparken ortalama 150w, işlem yapmazken 25-30w ve kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5w elektrik tüketir. Teknoloji düşkünü biri iseniz bilgisayar mönütörü, hoparlörü, yazıcı, modem gibi elektronik parçalarınızı standby modunda (bekleme modu) tutmanız faturanızın yükselmesine neden olacaktır. Standby moduna dikkat edilerek ciddi bir elektrik tasarrufu sağlanabilir. Anahtarlı prizleri kapatın (duvardan kapatın). Elektronik cihazları kapatmak yerine standby moduna almak enerji tüketimini sonlandırmıyor. Standby kullanılmadığında ciddi tasarruf yapmak mümkün oluyor.
Hanelerdeki beyaz eşyalarda da durum aynıdır. Televizyon, dvd, blu-ray oynatıcı ve uydu alıcısını uzaktan kumanda ile değil, duvardaki anahtarlı prizden kapatın. Prizden kapatılmayan elektrikli ev aletleri azda olsa bir miktar elektrik tüketir. 
Ev işlerine yardımcı olan diğer beyaz eşyalarda da tasarruf sağlana bilinir. Beyaz eşyalarda marka ve modeline bağlı olarak A+/A++/A+++ gösterimleri en düşük enerji tüketimini işaret eder. Bu nedenle beyaz eşya satın alırken en az enerji tüketenleri tercih etmemiz gerekir. 
Buzdolabını diğer beyaz eşyalara yakın yerleştirmeyin ve güneş alacak yerlerden uzağa yerleştirin ki enerji tüketiminiz %25 azalsın. Çamaşır makinesini çok az çamaşırla çalıştırmak veya gerektiğinden fazla çamaşır doldurarak çalıştırmak da fazla elektrik kullanımına neden oluyor. Bulaşıklar için yüksek sıcaklık arzu edilmedikçe ellibeş derece su sıcaklığı yeterlidir ve tam kapasite dolmadıkça makine çalıştırılmamalıdır. Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalı. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlik yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca tüm beyaz eşyaların yılda en az bir kez motor bölümündeki toz ve pamukçukların temizlenmesi elektrik tasarrufu sağlayacaktır.
Klimalar ise sıcaklarla baş etmenin vazgeçilmezleri arasındadır. İhtiyaçtan çok büyük bir klima enerji kaybına neden oluyor. Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması da klimanın soğutma yükünü azaltıyor, dolayısıyla daha az enerji kaybına sebep oluyor. Elektronik termostatlı klima ve gerektiği zaman kontrollü kullanın. Temizlik ve bakımını düzenli yapın, dış ünitesini korunaklı bir yere yerleştirin, klimanız doğrudan güneş ışığı almasın, mekâna uygun düşük kapasiteli modeller tercih edin. 
Bütün bunlara dikkat ederek hem bütçemize düşen elektrik faturasını azaltabilir hem de küresel ısınmaya karşı yardımcı olmuş olursunuz. Herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner471

banner474