banner564

Erken seçim tarihi

Kırılarak dökülerek en nihayet kaçınılmaz olana geldik. Erken seçim. Ancak kaybedilen zamanla birlikte; demokratik, insani ve ekonomik değerlerde kaybedilenin değeri hesaplanamaz. Hele en son, Meclis’te 6 Şubat tarihi üzerinde bir uzlaşma olmasına karşın, bu kez de gelecek Yasa için, seçim yasaklarının, yasa Meclis’ten geçer geçmez uygulamaya girmemesini Hükümetin kabul etmemesi nedeni ile bunun kaybını da yaşadık.  Peki bunun sorumlusu yalnız Sayın Saner mi? Evet Kurultay sonrası tüm faturalar ona kesildi. Şimdi ellerini yıkayan yıkayana.  Bir öz eleştiri yapmadan “günah keçisinin” kurban edilmesi ile kaçınılmaz olana geldik. Bu da önemlidir.
Şimdi önemli olan, kaçınılmaz olanı, yani Erken Seçimi; mümkün olabilen en iyi şekilde gerçekleştirmek görev olmalıdır. Bu bakımdan huyum olmasa dahi, Erken seçimin sağlıklı olabilmesi için görüşlerimi yazmaya karar verdim. Çünkü en değerli olgulardan biri olan zamanı şimdi iyi kullanmak önemlidir. Bir kere Sayın Sucuoğlu Hükümeti bugün kursa, ilgili seçim yasaları nedeni ile Erken seçim, telaffuz edilen 6 Ocak tarihine yetişemez. Mümkün değildir.
Hele CTP – UBP heyetlerinin görüşmesi sonrası Sayın Erhürman’ın açıkladığı ve Sayın Sucuoğlu’nun “aynı görüşleri paylaştığını” ifade etmesi, konu ile ilgili sağlıklı bir Erken seçim sürecine girebileceğimizin bu ilk olumlu işareti oldu. Sayın Erhürman’ın ifade ettiği ve Sayın Sucuoğlu’nun da hem fikir olduğu hususlar şunlar idi. 1. 2022 Bütçesinin en erken bir zamanda sonuçlanması. 2. Seçim Yasasında YSK ifade ettiği düzenlemelerin yapılması. 3. Meclis’te Komitelerden oy birliği ile geçen yasaların Meclis’ten geçirilmesi. İşte bu nedenle zamanı iyice değerlendirmek ve Erken seçim tarihi üzerinde bu zeminde düşünmek gerekir. 
Bir kere önce Sayın Sucuoğlu Hükümeti kuracak. Hükümet listesini CB sunacak. CB aldığı listeyi Meclise sunacak. Sonra Meclis toplanacak ve Hükümet listesi okunacak. Bundan belli bir süre sonra Başbakan Hükümet Programını Meclise sunacak. Okuyacak. Bir süre sonra Hükümet Programı Meclis’te görüşülecek. Görüşmeler bittikten sonra ertesi bileşimde de Güven Oylaması yapılacak. Her şey tıkır tıkır işlese bile gelecek haftanın ilk günlerine kadar işler gidecek. Sonrası 15 Kasım. Törenler.
Hükümet hızla Bütçeye son şeklini verip, Meclise sevk edecek. Önce ilgili Komitede sonra Genel Kurulda Bütçe görüşülecek. Bu görüşmelerin süresi, Sayın Erhürman’ın ve Sayın Sucuoğlu’nun ifadelerindeki olumlulukla kısaltılabilir. Ancak Seçim Yasası var. Eskisi gibi olmayan bir yapı ile dengeli bir ADHOC Komite kurulacak. Bunun içinde önce Meclis’te Başkanlık divanında bir ortak payda bulmak gerekecek. Her ne kadarda olumlu görüş beyan edilse de bu şu anda “denizdeki balıktır”.  Sonra Meclis’te oy birliği ile çıkan yasaları görüşüp oylayacak. Hele burada bir başka konu daha var. O da Bütçe görüşmesi içinde Meclis başka yasa yapamaz. Dolayısı ile zaman önemlidir.
Gelelim Erken seçime. Eğer 6 Ocak değil ama Ocak ayının ikinci veya üçüncü haftası Erken seçim olursa, o zaman bir başka sıkıntı doğacak. Siyasi Partiler ve Seçim Yasası partilerin milletvekili adayı seçme ve sıralama yetkisi Kongrelerde üyelere verilmiştir. Dolayısı ile partiler bunu yapmak durumundadır. Hali ile Kasım ayı ve Aralık başı bunun bitmesi gerekecek. Hangi birini yetiştirecekler.
Hele Ocak ayında seçim demek, okulların en az iki gün devre dışı kalması demek olacak. Bu nedenle en sağlıklı Erken seçim tarihi okulların tatilde olduğu 1- 15 Şubat arasında olmasıdır. Bu Meclis’te Bütçe ve Seçim Yasası’nın ele alınması ve partilerin Kurultay ve Kongre hazırlıklarını yapabilmesi için. Ayrıca halka ne yapabilecekleri ile ilgili görüşlerini sağlıklı olarak anlatabilmeleri ve Eğitimin birde bu nedenle kesintiye uğramaması için en uygun zaman olduğu inancındayım. Bu nedenle 1- 15 Şubat arasında Erken Seçim olması en sağlıklı olandır.

YORUM EKLE

banner608

banner473