banner564

Evdeki malzemeleri kullanarak yapabileceğiniz kişisel bakım ürünleri

YDÜ Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölüm Başkanı    [email protected]

Günümüzde rengarenk ambalajlarıyla bol parfümlü ve katkılı kozmetikler insanlar tarafından tercih edilmiyor. Kullandığınız kişisel bakım ürünlerinin yanına ekleyebileceğiniz pek çok doğal reçeteyle, hem vücudunuzu kimyasal maddelerden uzak tutacak hem de kendinize evinizin rahatlığında bakım uygulayabileceksiniz.

Neden doğal kişisel bakım ürünlerini tercih etmeli?

Aslında bu sorunun pek çok cevabı var. Örneğin endüstriyel koşullarda üretilmiş kişisel bakım ürünleri, elimize ulaşana kadar doğaya pek çok zarar veriyor. Üretimde kullanılan petrokimya ürünleri havaya, suya ve toprağa karışmasının yanında, ne yazık ki bugün hala pek çok kişisel bakım ürünü hayvanlar üzerinde test ediliyor. Bu gibi etkileri, endüstriyel koşullarda üretilen kişisel bakım ürünlerinin makro etkileri arasında gösterebiliriz.

Bu tip zararların yanı sıra, bir de bu ürünlerin insan sağlığına doğrudan etkileri de var. Örneğin BPA içeren şişelerde ya da tüplerde satılan, alkol, paraben gibi pek çok kimyasal içeren kişisel bakım ürünleri bugün birçok hastalığın sebebi sayılıyor. Örneğin antibakteriyel ürünlerin içeriğinde rastlayabileceğimiz triclosan adlı bir içerik, vücut için faydalı bakterilerin ölümüne ve dolayıyla bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden oluyor. Yine Avrupa’da yasaklı konumda olan BHA ve BHT gibi katkı maddelerinin kanserojen etkileri belgelenmiş durumda.

Evde kendi kişisel bakım ürünlerimizi hazırlamak mümkün mü?

Evde bulunan ve günlük hayatta kullanılan birçok malzeme, aslında kusursuz kişisel bakım ürünlerinin temel içeriklerini oluşturacak kadar niteliklidir. Örneğin bildiğimiz limon, esmer şeker ve maden suyuyla harikalar yaratabileceğinizi bilmelisiniz. İşte evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz doğal kişisel bakım reçeteleri:

Şekerli el & ayak peeling

Peeling yaparken kullandığımız ürünlerin o kendine has partiküllü yapısını içinde barındıran bu “ev usulü” doğal peelingi hazırlamak çok kolay:

Esmer şeker peeling

Nelere ihtiyaç var?

•    1 yemek kaşığı esmer şeker
•    1 çay kaşığı zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı

Malzemeleri birbirine iyice karıştırdıktan sonra el ve ayaklarınızı bu karışımla iyice ovuşturun. Ovuşturma işlemi bittikten sonra peeling uygulanan bölgeyi 2-3 dakika bekletmenin ardından yıkayın ve nemlendirin.


İşe yarıyor mu?

Kesinlikle evet! Çünkü şeker kristallerinin pürüzlü yapısı sayesinde aşınan deriniz ölü tabakadan kurtuluyor. Karışımın içindeki yağ da alttan gelen taze deriyi tahrişten koruyor.

Mis kokulu el ve vücut losyonu

Özellikle soğuk havalarda el ve vücudumuzda oluşan çatlaklardan korunmanın çok daha sağlıklı ve doğal bir yolu var. Bu mis kokulu nemlendiriciyi yanınızdan ayırmak istemeyeceksiniz.

Nelere ihtiyaç var?

•    1 / 4 su bardağı hindistan cevizi yağı
•    Hindistan cevizinin yarısı kadar Shea yağı
•    Hindistan cevizinin yarısı kadar kakao yağı
•    1 yemek kaşığı aloe vera özü
•    1 yemek kaşığı lavanta yağı

Hindistan cevizi yağını, shea yağı ve kakao yağı ile karıştırarak kısık ateşte eritin. Eriyen bu karışım ılıdıktan sonra içine aloe vera özünü ve lavanta yağını ilave edip pürüzsüz olana dek karıştırın. Karışımı cam bir kavanozda saklayın.

İşe yarıyor mu?

Cilt için doğal bir koruma kalkanı görevi gören hindistan cevizi, shea ve kakao yağları; hücre yenileyici özelliği olan aloe vera ile buluşunca elleriniz ve vücudunuz yumuşacık olacak ve mis gibi kokacak.

Hamileler için doğal çatlak önleyici krem

Eğer karnınızda dünyaya gelmek için sabırsızlanan minik bir can taşıyorsanız, kullandığınız kişisel bakım ürünlerinin doğal olmasına dikkat etmeniz gerekir. İşte her hamilenin korkulu rüyası karın çatlaklarıyla başa çıkmanın en doğal yolu:

Hamilelerde çatlak bakımı çok önemlidir.

Nelere ihtiyaç var?

•    1 / 4 su bardağı shea yağı
•    1 / 4 su bardağı zeytinyağı
•    4 kaşık bal mumu
•    1 çay kaşığı vanilya özütü
•    10 damla lavanta yağı

Shea ve zeytinyağını bal mumu ile birlikte kısık ateşte biraz ısıtın. Bal mumu iyice eridikten sonra içine vanilyayı ve lavanta yağını ekleyin.


İşe yarıyor mu?

Bu çatlak önleyici kremi günde 2 kere uygulamanız, cildinize inanılmaz bir elastikiyet ve canlılık kazandırır ve çatlak oluşumunun önüne geçer.

Ev yapımı şampuan

Nelere ihtiyaç var?

•    4 bardak sıcak su
•    2 adet doğal zeytinyağlı sabun
•    2 kaşık kuru ısırgan otu
•    1 kaşık kuru yeşil çay
•    2-3 adet E vitamini kapsülü

Sıcak suya attığınız otları ve yeşil çayı 10 dakika boyunca kaynatın ve suyu süzün. Bu suyun içine rendelediğiniz doğal sabunu ve E vitamini kapsüllerini koyun. Karışım homojenleşip soğuduğunda kullanılabilir.

İşe yarıyor mu?

Endüstriyel şampuanlar, alkol, paraben, silikon ve çeşitli parfümler içerirler. Saçınıza zarar veren bu içerikler yerine E vitamini içeriğiyle saçınızı besleyen ve ısırgan özüyle yağlanmayı dengeleyen bu doğal formülü kullanabilirsiniz.

YORUM EKLE

banner608

banner473