banner564

Fakirleşme hızla artarken bulunan çare borçları uzatmak

Enflasyon iki yılın zirvesinde: 
   Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ait tüketici ve üretici fiyat endekslerini sırasıyla % 17,53 ve % % 42,89 olarak açıkladı. Böylelikle yıllık enflasyon oranları Mayıs 2019 döneminden sonra en yüksek seviyeye tırmandı. TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 26,29 ile ulaştırma, yüzde 25,69 ile ev eşyası ve yüzde 19,99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Türkiye Türk Lirasındaki hızlı değer kaybının etkisi ithal malların yanı sıra yerli üretim gıda fiyatlarını da yükseltti. Enflasyon verileri sonrasında Türk lirası döviz karşısında değer kaybetmeye başladı. 10,29 seviyesinde olan EURO 10,31’e kadar yükseldi. 
Artan işsizliğe rağmen enflasyon artıyor: 
   Makroekonomi prensipleri gereğince işsizliğin artması enflasyonu aşağı yönlü teşvik etmektedir. Bunun nedeni ücret alan kesimin azalması sonrasında talebin düşmesiyle birlikte talep enflasyonu azalmaktadır. Türkiye’de işsizlik oranları nisan ayında % 13,9’a çıkmasına rağmen enflasyon yılın zirvesine yükseldi. Bu noktadan yola çıktığımız zaman ise enflasyonun talep kaynaklıdan ziyade maliyet kaynaklı olduğu gözlemleniyor. Söz konusu maliyetlerin artmasındaki en büyük etken ise Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmeye düzenli olarak devam etmesidir. 
Enerjideki gerginlik de maliyetleri artırıyor: 
   Çekirdek enflasyonun maliyet kaynaklı artması yanı sıra dövizdeki artış petrol ve doğal gaz fiyatlarını da yukarı doğru çekmekte ve enflasyonu körüklemektedir. Zira petrol fiyatları hem dolardaki artış hem de petrolün emtia değerinin yükselmeyle birlikte çifte artış yaşamaktadır. Dolar bazında Brent petrol 2020 yılı sonu itibari ile 50,66 dolardan haziran sonu 74,62 dolara yükseldi. Doğal gaz ise 0,0094 Euro’dan 0,0137’ye yükseldi. Dolayısı ile dövizdeki artış hem mal ithalatını hem de enerji ithalatındaki girdi maliyetlerini artırmış durumda. Böylelikle sonuç olarak % 17,53 tüketici fiyatları ve % 42,89 üretici fiyatları olmak üzere toplamda % 60,42 fiyat artışı meydana gelmiş oldu. 
Kredilerde ve vergilerde yapılandırma kararı: 
   Türkiye’de Devlet vergi borçlarının yapılandırılması TBMM’de 11.06.2021 tarihinde kabul edildi. Bu bağlamda 30.04.2021 tarihi ve öncesinde hazine ve maliye bakanlığına, belediyelere, motorlu taşıt dairesine olan vergi borçları, gümrük vergileri, Sosyal sigorta borçları 31.08.2021 tarihine kadar yapılandırılacaktır. Türkiye Bankalar Birliği 11.06.2021 tarihinde bireysel ve ticari müşterilerin borç vadesinin 20 Mayıs 2021’den önce olanlar için yeniden yapılandırma ve vade uzatılarak borçlara ödeme kabiliyeti kazandırma için bir yapılandırma çerçevesi hazırladığını açıkladı. Borçların yapılandırma süresi 31 Aralık 2021. KKTC’de de vergi borçlarında uzlaşma için 27.12.2021 tarihine kadar geçerli olacak şekilde ilgili daireye başvurması için yasa gücünde kararname çıkarılmıştır. Ayrıca bankalara borçların yeniden yapılandırması için de bir yasa gücünde kararname hazırlanmıştır. Bu çerçevede donuğa düşmemiş borçlar 1 Ekim 2021 tarihine kadar ilgili bankaya başvurmak sureti ile yapılabilecektir.   
   Sonuç olarak hayat pahalılığı son sürat hızlanırken üretilen kararlarla aslında kalıcı olmayan ve günü kurtarmaya yönelik hazırlanan çare borçların vadesini uzatarak günü kurtarıp borç faizi miktarını artırmadan geçmektedir. Keza kalıcı ve başarılı reformlar yapılmadan enflasyonun, faizlerin ve işsizliğin daha fazla artacağı öngörüsü ağırlık kazanmaktadır. 

YORUM EKLE

banner471

banner473