banner564

Fatura topluma ödetiliyor

Yeni hükümet oluşumunda anlaşma sağlandığı duyurulduktan sonra eminim birçok yerde, rahmetli ciğerci Ahmet Dayı’nın şu meşhur tekerlemesi söylenmiştir. Hani şu umut edip de umduğumuzu bulamayınca espri ile karışık kullandığımız tekerleme; “Fasulyenin yahnisi, gitti geldi aynısı”. Son erken genel seçimden önceki hükümet görünümü ile seçim sonrası oluşacağı duyurulan hükümet modelinin aynı olması, ister istemez bize bu tekerlemeyi söyletmektedir. 
Yeni hükümet oluşumunun duyurulmasının hemen ardından tahminimce herkes, yeni hükümetin duyuracağı hükümet programı ve icraatları yerine, bu hükümetin ömrünün ne kadar olacağı üzerine yorumlarda bulunacaktır. Ancak sorulması gereken asıl soru sorulmayacaktır. İki hafta önceki yazımda da ifade etmiştim. Mademki her şey aynı olacaktı, niye seçim sancısı yaşadık, niye zamanımızdan çaldık?
İşin tuhaf yanı ise, seçim öncesi topluma hizmet için halkın oylarına talip olanlar, dereyi geçtikten sonra hükümette yer almaları halinde istedikleri değil istemedikleri bakanlıkları sıraladılar. Yazılı medyaya yansıdığı şekilde YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, UBP ile görüşmelerinde Ekonomi ve Enerji Bakanlığını, Çalışma Bakanlığını ve Eğitim Bakanlığını istemediklerini belirtmiş. Bu istek kabul gördü mü an itibarı ile bilemiyorum ama YDP’nin bu durumu aklıma hemen Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde Maarif-i Umumiye Nazırı’nın (dönemin Milli Eğitim Bakanı) dile getirdiği sözü aklıma getirdi; “Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” sözü sanırım YDP’nin isteği ile örtüşmektedir.
Herkes yeni oluşacak hükümet modeline odaklanırken sessiz sedasız bir şekilde elektrikte, çok zamanlı tarifeden, tekli tarife sistemine geçildi. Yeni düzenlemede yakıt ve dolardaki değişikliklerin de faturalara ayrı bir kalem olarak yansıtılacağı, konut tarifelerinde uygulanan tüketim tutarındaki %15’lik indirimin de yürürlükten kaldırıldığı duyuruldu. İşin ilginç yanı ise yeni elektrik birim fiyatları açıklanmadı. Elektrikte ücret artışının astronomik oranda olması nedeniyle kabinenin şimdiki bakanları yeni ücret düzenlemesini imzalamadıkları söylendi. Giderayak yeni elektrik zammına imza koymayan şu anki kabine, topu yeni kabineye atmıştır. Bizler henüz bu değişikliği hissetmezken yeni tarifenin mart başı yürürlüğe girmesi ile birlikte, nisan faturaları ile elektriğe çarpılmamız olasıdır.
Sosyal ve ekonomik krizin baskısı altında ezilen topluma vurulan darbelerin ardı arkası kesileceğe benzemiyor. Her gün yeni bir zam haberi ile güne uyanıyoruz. Sağlam temeller üzerine oturtulmayan ekonomik sistemimizde, daha da yeni zamlara hazırlıklı olmalıyız. Ancak elektrikte toplumun üzerine yıkılmaya çalışılan yük kabul edilebilir değildir. “Az kullanan az, çok kullanacak olan çok ödeyecektir.” prensibine dayalı olarak oluşturulan yeni tarife, birçok aileyi daha da zora sokacaktır. Kısacası yılların kötü yönetiminin maliyeti yine topluma ödetilecektir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle...

YORUM EKLE
YORUMLAR
GibriAgi
GibriAgi - 2 yıl Önce

Neydi olacağı... :)

Meccani
Meccani - 2 yıl Önce

Hakkımızda hayır

banner608

banner473