banner564

Fondöten seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Makyajın bazını oluşturan fondötenler, cildin nefes almasını zorlaştırsa da kusursuz bir makyaj için ilk adımdır. Fondöten, cilt renginde eşitlik sağlayan, yüzünüzdeki kusurları, siyah noktaları ve sivilceleri kapatarak pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlayan yegane üründür.
Fondöten seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Önce bu hususları belirleyip daha sonra bir fondöten seçmek çok daha doğru olacaktır. Belirlenmesi gereken hususlar;
• Cilt rengi
• Cilt tipi
• Cilt durumu
• Fondöten rengi ve tipi
Cilt rengi
Cilt rengi, cilde rengini veren pigmentler sayesinde belirlenir. Genel olarak 4 ana grupta toplanır. Ancak bu ana gruplar kendi içinde çok sayıda ton farklılığı barındırır. Ama genel olarak cilt rengimizin tonunu belirleyebiliriz. Cilt renkleri;
• Porselen (Soluk ve açık renk)
• Pembe (Pembemsi-kırmızımsı)
• Buğday (Sarı-altın rengi, hiç kırmızılık yoktur)
• Zeytin (Yeşilimsi-küllü renk)
 Cilt tipi
Cilt tipleri yağlı, kuru, normal ve karma olmak üzere 4 gruba ayrılır. Cilt tipinizi bulmak için küçük bir deney yapabilirsiniz. Öncelikle cildinizi ılık suyla iyice temizledikten sonra kurulayıp 5dk bekleyin. Daha sonra temiz bir A4 (saman kağıt varsa daha da iyi olur) kağıdından 4 adet küçük şerit kesin. Bu şeritleri alın, yanak, çene ve burnunuza 30sn bastırın. Bıraktığınız zaman;
• Eğer hepsi cildinize yapışıp kalıyor ve üzerinde lekeler oluşuyorsa cildiniz yağlı demektir.
• Eğer hiç biri cildinize yapışmıyorsa cildiniz kuru ve susuz demektir.
• Eğer burun, alın ve çene bölgesi yapışıyor yanaklar yapışmıyor ise cildiniz karma demektir.
• Eğer kağıtlar üzerinde herhangi bir yağ tabakası, pullanma vs. yoksa kısaca testi yapmadan önceki hallerinde değişiklik yoksa cildiniz normal demektir. 
Cilt durumu
Cilt durumu cildimizin, hassas, pürüzlü, akneli veya pürüzsüz olmasıdır.
Fondöten rengi ve tipi
Cildinizin durumu hakkında bilgi edindikten sonra sıra geldi kendinize uygun fondöteni bulmaya. Ne tip fondöten seçeceksiniz? Nasıl uygulayacaksınız? Şimdi bir de bunları öğrenelim. Ancak şunu belirtmek gerek ki; yazın güneşten dolayı cilt renginde koyulaşma, kışın ise kurulaşma ve daha fazla nem ihtiyacı doğacağından yazlık ve kışlık kullanacağınız fondötenler ayrı olmalıdır. 
 



Fondöten rengi ve tipi nasıl belirlenir?
Fondötenin rengini seçerken kesinlikle teninizde denemelisiniz. Eğer mümkünse yüzünüzde elmacık kemiklerinize doğru denemeniz en doğrusu olur. Yüzünüzde deneyemeyecekseniz cilt renginize en yakın yer bileğinizin içidir. Fondöteni bileğinizin içine sürdüğünüzde teninizle aynı renkte yok gibi duruyorsa kesinlikle doğru ürünü buldunuz demektir. Ancak fondöteni sürdükten sonra renk uyumuna mağaza spot ışıkları altında değil, mümkünse gün ışığında bakmanız daha doğru karar vermenizi sağlar. 
Fondötenin tipini belirlemeye gelince bu kez önemli olan sizin cilt tipiniz ve cildinizin durumudur. Cildin yağlı, kuru veya hassas olmasına bağlı olarak kullanılacak makyaj ürünleri değişir, özellikle de fondötenler. 
Cilt  rengine göre fondöten nasıl seçilir?
Fondöten kulanımının bir diğer etkileyicisi de cilt rengidir. Cilt rengi fondöten uygulamasında büyük bir önem taşır. 
Esmer tenli bayanlar nasıl fondöten kullanmalıdır?
Esmer tenli bayanların işi daha kolay çünkü bu tende cildin kendi rengi vardır. Dolayısıyle hafif rimel, ruj, allıkla bile yüzlerini renklendirebiliyorlar. Fakat yine dikkat edilmesi gereken şeyler var bunlar, çok fazla pembeden uzak durmakta fayda var. Esmer olunduğu için yüzü daha fazla karartmamakta fayda var. Daha naturel ve bronz tonlar kullanılırsa keyifli bir fondöten elde edilebilir. Biraz açık renk fondöten kullanmakta fayda var. Fondötenler kendi aralarında farklılıklar gösterir. Bunlar;
• Toprak tonları
• Pembe tonları
• Bronz tonları
Burada ise tamamen bronz olan yani çok fazla renk içermeyen ciltlerine en yakın rengi seçerlerse başarılı bir sonuç elde ederler. Esmer bayanlar için önerilen en güzel şeylerden bir tanesi çok fazla abartmadan bronz bir ten yakalamalarıdır. 
Buğday tenli bayanlar nasıl fondöten kullanmalıdır?
Buğday tenlilerin fondöten seçimi esmer ve beyaz tenlilere göre çok daha kolay çünkü her ikisinden de yararlanabilirler. Fondöten seçerken birazcık daha sarılık olmasına dikkat edip bunun yanında bronzluktan, beyazlıktan, pembelikten de yararlanabilirler. 
Buğday tenlilerin yapacakları en önemli şey kesinlikle çok açık fondötenden kaçınsınlar. Zaten tenleri sarıya dönük olduğu için çok açık fondötenle biraz hasta görüntüsü oluşabilir. Bütün bunlara dikkat edilirse çok daha güzel sonuçlar elde edilir.
Beyaz tenli bayanlar nasıl fondöten kullanmalıdır?
Beyaz tenli bir cilde sahip olanların fondöten seçimi, ten rengiyle en uyumlu fondötendir. Çok pembelik ve çok kahverengi olmayan fondötenler beyaz tenliler için ideal bir renktir. Beyaz ten çok soluk bir renk olduğu için en uygun olanı biraz canlı renklerle makyaj yapmaktır. Mümkünse hafif pembelik olan fondötenleri tercih etsinler.
Cilt tipine göre fondöten nasıl seçilir?
Yağlı ciltler için: Yağsız fondötenleri tercih etmelisiniz. Aksi halde cildinizde akneler ve sivilceler artabilir, kızarıklıklar meydana gelebilir. Özel olarak sivilceli ve akneli ciltler için tercih edilen bu fondötenlerde bitkisel ya da mineral yağlar bulunmamaktadır. 
Kuru ciltler için: Yağ bazlı fondötenler tam bu cilt tipine uygun olanlardır. Bu fondötenler içerisinde bitkisel ve mineral bazlı yağlar barındırır. Yağ bazlı fondötenler genel olarak krem şeklindedir. 
Normal ciltler için: Su bazı fondöten tercih edilmelidir. Cildinizin doğal dengesine uyum sağlayacaktır. Genel olarak sıvı haldedir.
Karma ciltler için: Pudra bazlı fondötenleri tercih edebilirsiniz. Krem şeklinde olan bu fondötenler cilde sürüldükten sonra kuruyarak pudra şeklini alır. Karma ciltlerdeki T bölgesi yağlanmasını ortadan kaldırarak cildinize matlık sağlayacaktır.
Fondöten çeşitleri nelerdir? 
Fondötenler yapılarına göre 6 çeşide ayrılır. Cilt tipinize göre uygun olanı seçebilirsiniz.
1. Krem fondöten
Daha çok normal ve karma ciltlerin kullanımına uygun olan bu fondötenler zaten yağlı bir yapıda oldukları için yağlı ciltler için pek uygun değildir. Kıvamlı oldukları için özellikle de doğru uygulanmadığında tabaka gibi durabilir. Ancak kusurları kapatma konusunda oldukça başarılıdır.
2. Likit fondöten
Sıvı yapıya sahip olan likit fondötenle cildiniz ile kolay bütünleşebilme özelliğine sahiptir. Diğer fondötenlere göre daha az kapatıcı özelliğine sahip olmalarının yanı sıra doğal bir görüntü sağlarlar.
3. Stick fondöten
Genellikle normal cilt yapısına sahip kişiler tarafından tercih edilirler. Kapatıcı özellikleri yüksektir ve yağlı yapıdadır. Cilt problemlerinizi başarılı bir şekilde kapatmanızda yardımcı olacaktır. 
4. Toz fondöten
Sürüldükten sonra pudraya dönüşen bu fondötenleri kullandığınızda ayrıca pudra sürmenize gerek kalmayacaktır. T bölgesinde oluşan yağlanmayı kapatarak cilde mat bir görünüm kazandırdığı için karma ciltlerin tercih ettikleri arasındadır.
5. Köpük fondöten
Diğer fondöten türlerine göre kapatma özelliği en iyi olan çeşittir diyebiliriz. Küçük kavanozlar içinde satılırlar. Lekeleri kapatarak cildi tek renk seviyesine getiren bu fondötenler sıkılaştırılmış yapıdadır. Cildi pürüzsüz gösterirler. 
6. Kompakt fondöten
Cilde kadifemsi bir görüntü kazandıran bu fondötenler, cildin parlak ve yağlı görüntüsünü kontrol altına aldıkları için özellikle yağlı ve karma ciltler için idealdir. Kapatıcılığı cilde uygulanma şekline göre ayarlanabilir.
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mürüde üstün
Mürüde üstün - 6 yıl Önce

Müthiş güzel açıklayıcı bir anlatım tebrikler

Bahar
Bahar - 4 yıl Önce

Cok iyi . Tek kelime ile super

banner471

banner473