banner564

Füzeler savaşi

Kendi içimize  gömüldüğümüz bu dönemde,  bölgemiz ve dünyada olağanüstü olaylar yaşanıyor. Üçüncü dünya savaşı söylemlerinin olduğu bu dönemde, akıl ve sağ duyu yerini fanatizme ve akıl dışı yaklaşımlara terk ediyor. İran - İsrail geriliminin ateşlendiği son Pazar gecesine bakalım. İran, kimisine göre üç yüz, kimisine göre dört yüz dron ve füzeyi İsraile attı. 
Olayın kendisine bakın. Suudi Arabistan, Ürdün, ABD’ nin bölgedeki onlarca askeri üssü ile İngiltere’nin ve İsrail’in; yani 5 ülkenin hava savunma sistemleri, İran’dan atılan bu dron ve füzelerin tümünü, hedeflerine ulaşmadan havada berhava etmeye çalıştılar.  Gecenin ileri saatlerinde İran’ın), BM Misyonu yaptığı açıklamada, ilk füze dalgasının arkasının gelmeyeceğini açıkladı. Bu yüreklere biraz serinlik getirdi. Ancak yapay zekanın,  silah ve füze teknolojisinin bu denli geliştiği günümüzde; bu,   mikro kısmi  füze saldırısında, bazı füzeler,  5 ülkenin ileri teknolojik hava savunma sistemlerini,  belli sayıda olsa dahi aşarak hedeflerine ulaştı. Bu bize,  daha büyük ve geniş bir savaşta neler yaşanabileceğini gösteren çok ciddi bir olaydır.  
3. Dünya Savaşı, hatta nükleer savaş söylemlerinin yapıldığı bu zamanda, böylesi geniş bir savaşın; dünyaya ve insanlığa; 1. ve 2. Dünya savaşlarından daha büyük bir yıkım ve ölüm getireceğini  göstermektedir. Onun için bölgede ve dünyada barış, çok büyük önem kazanıyor. 
Bunu yazmak hiç aklıma gelmezdi. Ama yazmadan edemeyeceğim. Soğuk Savaş döneminde de bölgesel savaşlar ve gerilimler vardı. Ama hiç olmazsa  Nükleer bombaların terazilendirdiği bir denge vardı. Soğuk Savaş, Varşova Paktının dağılması ile bitti. Bir tek NATO kaldı. O da genişledi, büyüdü. Ama barış serpileceğine gerilim, savaş korkusu büyüdü. 
Üstelik, nükleer savaş ihtimalli dünya savaşı konuşmaları arttı. Yani teklik, huzuru değil gerilimi artırdı. Böyle bir halde küçük, büyük demeden tüm halklar;  artık barışın savunucusu olarak kendilerini tarihin öznesi haline getirmelidir. Gazze’de Filistin halkına yönelik  soykırım, Ukrayna-Rusya savaşı,  İran- İsrail gerilimi ve son yaşananlar, halkların barış istemini yükseltmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bu olay; Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege Denizinde barışın ne denli öncelikli  ve  hayati olduğunu göstermektedir. Bunun için Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan halkları bu karmaşık durumda bölgesel barışı beslemelidir.

YORUM EKLE

banner471

banner474