Bu soruyu görünce eğer kafanızda, bağdaş kurup oturarak “ommmmm” hecesini sürekli tekrarlayan kişiler, tütsüler, Hindistan vb geliyorsa dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca meditasyon yapıyorsanız ve Orijinal Yoga Sistemi uygulamıyorsanız çok daha dikkatli okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü Yoga ve Meditasyon ayrı kavramlar değildir. Sanskrit dilinde Dhyana olarak adlandırılan Meditasyon Orijinal Yoga Sistemi’nin 7. basamağıdır.
Meditasyon kelimesi nereden geliyor?
Meditasyon kelimesi aslında İngilizlerin, Sanskrit dilindeki Orijinal Yoga Sistemi metinlerini çevirirken ortaya çıkan bir yanlışlıktan kaynaklanıyor. Hikaye şöyle başlıyor; Orijinal Yoga Sistemi’nin 7. basamağı olan Dhyana İngilizceye çevrilirken “meditation” olarak çevriliyor. Dünyanın en eski dili olan Sanskrit dilindeki Dhyana kelimesi ise “Dhyai” kelimesinden türemektedir. “Dhyai” de “derin konsantrasyon” demektir. Meditation(meditasyon) kelimesi ise “düşünüş”, düşünceye dalma” ya da “derin derin düşünme” anlamına gelmektedir. Halbuki Dyhana düşüncelerin olmadığı bir haldir. Doğru çeviri “derin konsantrasyon” olacaktır. Ancak zamanında bu şekilde yanlış çevirildiği için bu çeviri birçok yanlışlıklara sebep olmuş ve hala olmaktadır. Bu yanlış şekliyle akıllarda yer ettiği için Yoga alanında uzman kişiler de “Dhyana” dan bahsederken Meditasyon kelimesini kullanmaktadır. Örneğin, tüm hayatını insanlığa gerçek Yoga’yı aktarabilmek adına adayan Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf’ın Meditasyon başlıklı bir eseri bulunmaktadır.
Meditasyon konusunda okunması gereken bir başyapıt
Dünya’daki en büyük Yoga Üstadlarından biri olan ve Yoga konusunda 20’nin üzerinde yayınlanmış kitabı bulunan Akif Manaf’ın bu konudaki kitabı gerçekten bir başyapıt olarak kabul edilmektedir. Bu kitap hem Büyük Yoga Üstadı’nın kendi deneyimleri hem kendi üstadından edindiği bilgiler hem de konuyla ilgili binlerce orijinal Yoga kaynaklarına dayanmaktadır. Kitabı elinize aldığınız zaman bile içinizden meditasyon yapmak isteği geliyor. Bir de kitabı okuyup, meditasyonun aslında ne kadar derin bir anlamı olduğunu görünce bu isteği durduramıyorsunuz.
Ben zaten meditasyon yapıyorum.
Diyorsanız, bu konuda altını çizmek gereken yerler var. Örneğin Orijinal Yoga Sistemi’nin uygulandığı Yoga Academy merkezlerinde, meditasyon yapmadan önce belirli bir hazırlık yapılır. Önce nefes teknikleri uygulanır, böylece gerginlik atılır, kişi canlanır. Daha sonra vücudu çalıştıran hareketler yapılır, böylece vücut rahatlar, güçlenir ve esnekleşir. Sonrasında konsantrasyon çalışması yapılır. Konsantrasyon, dikkat dağılmadan 144 saniye sürdüğünde meditasyon gerçekleşmektedir. Aksi taktirde yapılan çalışma konsantrasyon çalışmasından öteye geçememektedir. Günümüzde meditasyon uygulamalarının çoğu bu şekildedir, yani genelde konsantrasyon çalışmasıdır.
Günümüzdeki ilginç meditasyon uygulamaları
Meditasyon çalışmaları adı altında kimi Hindu ilahileri söyletiyor, kimi yere yatırıp uyutuyor, kimi dans ettiriyor, kimi zıplatıyor, kimi sözde Mantra tekrarlatıyor, kimi güldürüyor, kimi ağlatıyor… Eğer, gerçek meditasyonun ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, Büyük Üstad’ın bu konudaki kitabı vazgeçilmezdir. Ayrıca Yoga Academy merkezlerinde eğitimlere katılarak ya da Yoga Academy’nin hazırladığı Meditasyon DVD si ile evde çalışarak da pratik bilgi edinebilirsiniz.
Meditasyon’un amacı nedir?
Genelde meditasyon çalışmaları iki amaç için yapılmaktadır; ya kendini geliştirmek ya da sağlık için… Ancak kişinin amacı ne olursa oldun Orijinal Yoga Sistemi’ne dayanan gerçek Meditasyon tekniklerini uygulayan herkesin amacına ulaşacağı söylenmektedir. Meditasyon sırasında, düşünceler durduğu, kafanın içindeki o inanılmaz gürültü sustuğu için içsel bir dinginlik ve sessizlik yaşanmaktadır. Meditasyon teknikleri hem gerçekten kim olduğumuzu anlamamıza yardım etmekte hem de bedeni, duyguları, zihni kontrol etmeyi sağlamaktadır.
Meditasyon’un yararları nedir?
Orijinal Yoga Sistemi’nde yer alan gerçek meditasyon uygulandığı sırada şu gibi fizyolojik değişmeler gerçekleşir:
-Sinir sistemi gevşer
-Kalp atışı dakikada ortalama üç atış azalır
-Kalp rahatlar
-Oksijen tüketimi %20 kadar azalır
-Metabolizma yavaşlar
-Tansiyon normal düzeye ulaşır
-Beyin uyku halinde olduğu gibi alfa ve teta dalgaları yaymaya başlar fakat birey uyanık kalır
-Kandaki laktik asit miktarı düşer. Kandaki laktik asitin yükselmesi sinirlilik ve sinir krizlerinin nedenidir.
Tüm bu fizyolojik değişimler vücutta birçok olumlu gelişmelere neden olmaktadır.
Orijinal Yoga Sistemi uygulayarak beden, zihin ve ruhun mükemmel uyumunu yakalamız dileğiyle…