banner564

Göz altı morluklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri

Gözaltı morluğu bugün her 6 kişiden birinde rastlanan ve estetik dışı görüntüsü ile “panda göz” olarak da tabir edilen cilt pigmentasyon sorunlarından birisidir. Gözaltında meydana gelen hiper pigmentasyon gözaltında bulunan derinin renginin değişmesine ve koyulaşmasına neden olur. Bu durum uykusuzluk (ya da düzensiz uyku), yorgunluk nedeniyle meydana gelebilir. Bireyleri olduğundan yaşlı gösteren, yorgun, bitkin ve hatta uykusuz gibi gözükmesine neden olan gözaltı morluklarını genellikle genetik sebeplerin tetiklediği düşünülse de, bazı kronik hastalıkların da bu sorunun ortaya çıkmasını sağladığını biliyoruz.
Genetik morluklar için makyaj dışında pek bir seçenek yok ancak yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle oluşan gözaltı morluklarını geçirmek için medikal, cerrahi uygulama ve evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemler bulunuyor.
Göz altı morluklarının nedenleri
 
Uykunuzu alıyor almanıza rağmen sabahları bile göz altlarınızda koyu halkalar mevcutsa, bu olağan dışı bir durumdur. Yorgunluk veya uykusuzluk, göz altında koyu halkalar için tek neden değildir. Gözlerin altında koyu halkalar çeşitli nedenlerle oluşabilir.
 
İlerleyen yaşla birlikte genel olarak vücudun her yerinde gözlemlenen yağ, kas ve kemik kaybı, göz çevresinde kendini çok daha çabuk ve belirgin şekilde gösterir. Yaşlanma sürecinde doku kaybının doğal bir sonucu olarak incelen yağ tabakası göz altı morluğunu tetikleyebilir.
 
Göz altı morluğunun bir başka nedeni ise, göz çevresi derisinin ve kan damarlarının genetik mirasla koyulaşmaya meyilli olmasıdır. Gözkapaklarının etrafını sarmalayan cilt dokusu, vücudumuzun en ince derisine sahip bölgesidir.  Söz gelimi diğer alanlarda 2 mm bir cilt kalınlığı varken, göz çevresi derisi sadece yaklaşık 0.5 mm kalınlığındadır. Derinin altından geçen kan, kırmızı renk tonuna sahiptir ancak göz çevresindeki derinin ince olması dolayısıyla kırmızı renk ışık vasıtasıyla emilir ve mavimsi bir tonda yansır. Yüzeye yakın damarlardan geçen kanın mavimsi bir tonla yansıması ise, zaten genetik olarak çok daha ince olan göz çevresinin mor ve mavimsi bir şekilde çevrelenmesiyle sonuçlanır. Ayrıca bu tarz bir incelik sorunu, ileri yaşlarda göz altı torbalanmasının da nedenlerinden biri olarak kabul edilir.
 
Burun tıkanıklığı da son derece hassas olan bu alanın cilt dokusunda renk değişikliğine sebep olabilir. Burun yapısındaki deviasyon veya tıkanıklığa sebep olan herhangi bir durum, öncelikle burun estetiği operasyonlarıyla düzeltilmelidir. Bunun için, sorunun burnunuzdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilirsiniz. Burna tuzlu su çekip, nefes almanızı rahatlattın ve bunu birkaç gün boyunca tekrarlayın. Hala morluklarınız devam ediyorsa, sorunun burundan kaynaklı bir durum olduğu düşünülebilir.
 
Ayrıca kronik böbrek rahatsızlıkları, sigara, alkol, sağlıksız beslenme ve alt göz kapağının altında oluşan bir alerjinin de göz altı morluklarını ortaya çıkardığını biliyoruz.
 
Göz altı morluklarının nedenleri:
• Yanaklardaki hacim kaybı
• Göz çevresindeki yağ dokusu eksikliği
• Gözaltı çukurlarının derin olması 
• Alt göz kapağındaki gevşeklik
• Göz altı cildindeki incelme
• Sigara ve alkol kullanımı
• Güneş hasarına bağlı hiperpigmentasyon
• Aşırı kahve ve çay tüketimi
• Aşırı stres
• Uykusuzluk veya kaliteli uyku uyuyamama
• Dehidrasyon
• Hatalı beslenme
• Melazma
• Alerjiler
• Burun tıkanıklığı
• Egzama, tiroid gibi tıbbı nedenler
• Göz kan damarlarındaki venöz tıkanıklık
• Çevresel sorunlar
• Kalıtım
 
Göz altı morluklarının tedavileri
 
Göz altı morluğu tedavileri, bugün farklı medikal ve cerrahi uygulamalarla sorunun çözülmesini sağlıyor. Göz altı morluğunun tedavi edilmesinden önce bu sorunun neden kaynaklandığı araştırmak ve eğer tedavi edilebilir bir sorunun tetiklemesi ile oluşmuş göz altı morluğunuz varsa, öncelikle asıl tetikleyicinin tedavi edilmesi gerekir. 
 IPL
 
Kan damarlarının mor şekilde gözükmesi, göz altı morluğunu ortaya çıkarır. Bu karanlık çerçevenin IPL adlı lazer teknolojisinden faydalanılarak normal cilt rengine döndürülmesi mümkün.
Kimyasal peeling
 
Lazer teknolojileriyle entegre edilerek uygulanan kimyasal peeling işlemi, mevcut sorunlu alanda kolajenin artmasını, genel cilt kalitesinin iyileşmesini ve dolayısıyla göz altı morluklarının giderilmesini sağlar.
Mezoterapi
Vitamin, mineral, aminoasit, enzim ve ilaçların gözaltı deri tabakasına verilmesi işlemidir.
Hyaluronik asit içerikli dolgular
 
Hyaluronik asit içeren dolgular, göz çevresinde oluşan karanlık görüntünün düzeltilmesi için kullanılabilir. Gözyaşı çukurunun ve üst yanak alanının tekrar dolgunlaşmasını sağlayan bu medikal dolgular, hacim vererek mevcut göz altı morluklarını da giderir.
Yağ transferi
 
Hastanın kendi bölgesel yağı alınarak, kök hücre ile zenginleştirilen yağ enjeksiyonları, göz altı morluğu tedavisinde kullanılan en etkili yaklaşımlardan biridir. Yağ transferi, hyaluronik asit dolgularda olduğu gibi geçici bir işlem değildir. Kök hücre kullanılarak zenginleşen bir serum enjekte edildiği için uygulamanın sonuçları son derece başarılı ve uzun sürelidir. Yağ transferi ile aynı zamanda yanakların da dolgunlaştırılması sağlanarak, göz çevresine canlı ve dinamik bir görünüm kazandırılabilir. 
 
Cerrahi yaklaşım
 
Gözkapağı ameliyatı ya da blefaroplasti olarak bilinen cerrahi uygulama, genellikle kalıcı koyu halkalardan kurtulmak için en etkili yol olarak kabul edilir. Gözkapağı cerrahisi ile göz çevresi baştan aşağı yapılandırılarak son derece canlı, ferah ve yenilenmiş bir şekil alır, göz altı morlukları giderilir. Göz çevresindeki olası tüm form kayıplarının, hatta alın ve kaş düşüklüğünün de ele alındığı bu cerrahi operasyon, tüm dünyada göz çevresi sorunlarını ortadan kaldıran en etkili yaklaşım olarak kabul ediliyor. 
Göz altı morluğu kremleri
Göz altı morlukları için kullanacağınız kremler C, E ve K vitamini barındıran nemlendirici ve retinol içeren kremler olduğundan emin olun.
Göz altı morlukları için doğal çözümler
Salatalık kürü
1 tane salatalığı kabuklarıyla beraber ince dilimler halinde halka olarak kesip gözlerinize koyabilirsiniz. 10dk bekletmeniz yeterli. Her gün yapabilirsiniz. Ya da kabuklarıyla beraber rendelediğiniz salatalığın suyunu buzdolabında bekletip pamuk yardımıyla soğuk olarak gözaltlarınıza ve göz kapaklarınıza uygulayabilirsiniz. 15dk bekletip yıkayabilirsiniz.
Patates kürü 
1 patatesi halka şeklinde dilimleyip soğuk süte batırıp gözlerinize koyup 10dk bekletin. Taze nane yapraklarını ince ince doğrayıp soğuk sütün içine karıştırarak da bu sütü uygularsanız gözaltlarınız hem ferahlayacak hem de zamanla morluklar hafifleyecektir.
Domates kürü
1/2 domatesin suyunu çeyrek limon suyuyla karıştırıp yine pamukla gözaltlarına uygulayıp 5dk sonra yıkayabilirsiniz. 
Nane kürü 
Bir miktar sütün içerisine taze nane yapraklarını atın ve karıştırın. Hazırladığınız nane kürüne bir parça pamuğu batırın ve göz altlarınıza kompres yapın. Sürdüğünüz anda göz altlarında bir ferahlama hissedecek ve düzenli uygulandığında göz altı morlukları hafifleyecektir.
Papatya veya yeşil çay
Kendinize 1 bardak yeşil çay veya papatya çayı hazırlayın ve kullandığınız poşetin biraz soğumasını bekleyip göz kapaklarının üzerine koyun. Hazırladığınız çayın bir kısmını da pamukla göz altlarına sürün ve 10 dakika kadar bu şekilde uzanın. Bu uygulamayı özellikle uzun süre bilgisayar ekranına bakmak zorunda olanlara tavsiye ederim.
Göz altı morlukları için evde hazırlanan maskeler
Yumurta akı, E vitamini ve bal maskesi
Göz altlarındaki kızarıklığı alan, güneşten yıpranan cildi canlandıran, güneş yanıklarına iyi gelen, gözlerdeki şişliği azaltan ve kan dolaşımı arıtan bu maskeyi göz altlarınız koyu olsa da olmasa da haftada 1 kez kullanın.
Balın cilde faydalarını hemen herkes biliyor zaten. Bilmeyenler için kısaca tekrar etmem gerekirse anti bakteriyel bal cildi bakterilerden arındırıyor, yumuşaklık veriyor ve sivilce oluşumunu önlüyor.
Yumurta akının en büyük etkisi gözenekleri derinlemesine temizleyerek bu gözenekleri küçültmesi. Bu sayede cilt daha pürüzsüz ve sıkı görünüyor. Yumurta akının bir diğer önemli etkisi ise cilde esnekliğini veren kolajen üretimini tetiklemesi ve düzenli olarak uygulandığında kırışıklık oluşumunu geciktirmesi.
Son olarak antioksidan E vitamini yıpranan cildin tekrar sağlığına kavuşmasına yardımcı oluyor ve özellikle güneş ışınlarına karşı koruma sağlıyor. E vitamini kapsülleri ağrılı güneş yanıkları için de etkili bir çözüm.
Uygulanışı: 1 adet E vitamini kapsülünü kırın ve önce 1 çay kaşığı bal daha sonra 1 yumurtanın akını ekleyerek karıştırın.
Karışımı parmak ucunuzla fazla bastırmadan göz altlarına ve göz çevresine sürün. 5 dakika beklettikten sonra soğuk suyla yıkayın.
Badem yağı ve limon maskesi
Cildi besleyen ve canlandıran limon aynı zamanda doğal ve güçlü bir ağartıcıdır. İçerdiği magnezyum, kalsiyum ve E vitamini ile cildi besleyen ve yumuşatan bir diğer ürün olan badem yağıyla limon suyu birleştiğinde göz altı morlukları için ideal bir karışım oluyor.
Uygulanışı: 1 çay kaşığı badem yağını yarım çay kaşığı taze sıkılmış limon suyuyla karıştırıp göz altlarına masaj yaparak sürün ve 10 dakika bekletin. Bu bölgedeki cilt çok ince olduğundan limon suyunu az kullanın çünkü tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Gözünüze değmemesine dikkat edin ve değerse hiç beklemeden bol suyla durulayın.
Göz altı morlukları için dikkat etmeniz gerekenler
• Beslenme ve rejime kesinlikle dikkat etmeniz gerekmektedir.
• Uyku düzeninize, stres yaptırıcı durumlardan uzak durmalısınız.
• Spor yapmalı ve bedeninizi korumalısınız.
• Sıcak ve soğuk havalara karşı cildinizi korumalısınız.
• Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz.
• Her sabah yüzünüzü soğuk su ile yıkamalısınız.
• Sabahları kalktığınızda göz altlarına soğuk buz kompresi yapmalısınız.
YORUM EKLE

banner471

banner474