banner564

Grip ve zatürre aşıları lüks olmaktan çıkarılmalı!

Göreceksiniz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin farklı geçeceğini söyleyenler yanılmayacak!
Bu seçimlerin sonunda fatura hükümette kim varsa ona çıkacak!
Pandeminin getirdiği olumsuzluklar, adaya gelen suyun taşıma hatlarında meydana gelen arızalar, hatta seçim arifesine denk düşürülen elektrikteki karmaşalar hep ama hep hükümet edenlerden sorulacak.
Hükümet edenler sütten çıkmış ak kaşık da değil yani!  Pandemide ekonomiyi idare edememe yanında, İçişlerinde imar planlarında yaşanan olumsuzluklar, sorma gir hanına çevrilen kapılar, yolların perişanlığında Ulaştırma Bakanlığının ortaya koyduğu kayıtsızlıklar, suda, on aya yakın bir zamanda tamiri yapılamayan taşıyıcı borular ve nihayet çarşı murakabede yaşatılan tatsızlıklar seçimde masaya yatırılacak diye düşünüyorum.
Bir örnek verecek olursak, yıllardır KKTC vatandaşları için çaresiz bir vaka gibi duran büyük sorundur ilaç fiyatları. Türkiye’de 23 TL’den satılan bir tansiyon ilacı KKTC’de 38-40 lira.
Gelmiş, geçmiş hiçbir hükümetin duyarlılık gösterip el atmadığı, göz göre göre halkın soyulmasına ses çıkarılmadığı büyük sorundur ilaç fiyatları.
Her sırası geldiğinde öne çıkarmaya çalıştığım, ilaç üzerinden yapılan soyguna devletin bir anlamda destek verdiği düzenin son bulması için çağrılar yapmam hiç mi hiç dikkate alınmadı.
Eski hamam, eski tas soygun devam etti gitti!
Ülke sorunlar yumağına dönmüş durumda. Kimin eli kimin cebinde belli değil ama insani bir sorun olan sağlık yoluyla yapılan ilaç soygununa çare yaratılmalı, bir yolu olmalı ve bu yol muhakkak hayat bulmalı.
Örneğin grip ve zatürre aşı mevsimi geldi de çattı bile. 
Geçmişte zatürre geçirmiş eşime aşı yaptırmak için geçen yıl bir eczaneye müracaatta bulundum. Günlerce “geldi, geliyor” peşrevinden sonra nihayet zatürre aşısı geldi. 
Bir yıl geçerli dedikleri aşının hediyesi (bize indirimli ) 400 TL.
Türkiye’den getirtilen zatürre aşısının değişik türleri var. Beş yıllık var, ömür boyu geçerli olabilecek açılar var. Örneğin bu yıl ömür boyu geçerli olabilecek zatürre aşısının eczane fiyatı 344.17 TL civarında. Beş yıllığı ise 68.86TL.
Halbuki biz geçen yıl, bir yıl geçerli dedikleri aşıya 400 TL ödedik. Unutmadan, Türkiye’de bu yıl grip aşısının eczane fiyatı ise 72 TL.
Geçtiğimiz yıllarda sergilenen senaryonun bu yıl da uygulamaya konduğu izlenimi içindeyim. “Eczanelere henüz grip ve zatürre aşıları gelmedi” “geldi, geliyor” “geldi ama çok az sayıda geldi” gibi söylemlerle piyasası kızıştırılan, aşıya şiddetle ihtiyacı bulunan hasta vatandaşları bir anlamda dolandırmaya yönelik uygulamaları önüne ancak hükümetin, Sağlık Bakanlığının ilgili birimlerinin müdahalesi ile geçilebilir.
Grip ve zatürre aşılarının Coronavirüsüne karşı etkili olamadığı bilinmektedir ama bilhassa akciğer hastalıklarından rahatsızlığı olan vatandaşların hayatlarına mal olabilecek durumlarla karşılaşmaları oranının aşağılara çekilebilmesi için bu aşılar şart.
Böylesi hayati bir konuda aşı fiyat uygulamalarına devletin müdahale etmesi kaçınılmazdır. Gıda maddelerindeki astronomik fiyatlara vatandaş omuz silkebilir ama ilaç ve aşı fiyatlarına omuz silkmesi hayatına mal olabilir. 
Anlamakta zorluk çekmeyenlere duyurulur! 

YORUM EKLE

banner608

banner473