banner564

Gua sha nedir?

Gua sha, kelime anlamı ile kazıma ve kızartma olarak tanımlanmıştır; bunun nedeni ise yapılan işlemdir. Aynı zaman da yapılan işlemde kullanılan materyale de kısaca Gua sha taşı adı verilmektedir.
Klasik Çin Sağlık biliminde çok eski zamanlardan beri uygulanan bir iyileştirme yöntemidir. Günümüzde hala Uzak Doğu’da yaygın olarak tedavi amacı ile uygulanmaya devam edilse de Avrupa, Amerika ve ülkemizde daha ziyade cilt sorunları, gençleşme, sıkılaşma gibi kozmetik ve güzellik alanında yoğunlaşmıştır.
Gua sha, çeşitli doğal element ve taşları kullanarak, belirli bir profesyonellik gerektiren masaj tekniği ile yapılan tedavi şeklidir. Öyle ki bu masaj tekniği ile kan deveranı hızlandırılarak vücuttan zehir (toksin) atımı kolaylaştırılır. Bu tekniğin en önemli özelliklerinden biri de belirli noktaları iyi bilerek deri yahut sinirlere zarar vermeden, kazıma işlemini yaparak cildin kendini yenilemesini hızlandırmak amacıyla vücudu harekete geçirmektir.

Gua sha tarihi

M.S. 5. ve 7. asırdan itibaren Klasik Çin sağlık bilimi artık tüm Uzak Doğu’ya yayılmıştır. Kullanıldığı diğer uzak doğu ülkelerinde zaman içerisinde bu kür rüzgar sıyırma (kazıma), ateş kazıma, soğuk kazıma olarak bazı farklı isimlerde anılır. Bunun nedeni ise genellikle, çok soğuk hava şartları nedeniyle, oluşan soğuk algınlığı, aşırı ateşlenme gibi hastalıkların tedavisinde sıkça bu kürün kullanılmasıdır.

Gua sha faydaları nelerdir?

•    Kan deveranını hızlandırarak hücrelerin oksijen miktarının yoğunlaşmasına
    yardımcı olur.
•    Bedenin koruma sisteminin güçlenmesine, daha sıhhatli ve dinç olmaya yardımcı 
    olur.
•    Vücuttaki zehir yani toksinlerin atımına faydası vardır.
•    Ciltte halihazırda oluşan veya oluşabilecek pürüzlenme, sarkma ve yaşlanmanın da 
    geciktirilmesine yardımcıdır.

Hangi doğal taşı kullanmalıyım?

Yeşim taşı

İlk olarak Çin’de çok eski zamanlardan beri bulunan ve değerli taş olarak bilinen imparatorların ve soyluların kullandığı Yeşim taşı en çok tercih edilen materyaldir. Yeşim taşı mutluluk ve rahatlama hissini arttıran bir taştır; aynı zamanda iyileştirici bir enerjisi olduğuna inanılır. Bu sebeple Gua Sha masajı için daha çok tercih edilmektedir.

Pembe kuvars

Pembe kuvars iç huzura sakinliğe yardımcı olan, hücre yenileyici, duygu durum düzenlenmesine olumlu etkisi olan bir taş olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Ametist

Ametist taşı, negatif enerjiyi alarak sakinleştiren, dinginleştiren yapısı güçlü enerjisi ile şifasının yoğunluğuna inanılan Ametist de Gua sha taşı olarak kullanılmaktadır.

Cildime herhangi bir zararı olur mu?

Gua sha, teknik bilgi açısından belli bir seviyede olmasının yanı sıra kullandığı taşın hijyenine ve herhangi bir tahribatının olmamasına dikkat etmelidir. Ciltte herhangi bir tahribat vs. yaratmamak için mutlaka nemlendirici bir krem, yağ kullanılarak taşın hareketleri rahatlatılmalı; kesinlikle bastırılmadan yumuşak hareketlerle masaj yapılmalıdır. Aksi takdirde ciltte ciddi pürüzlenme, berelenme, kızarma, hassasiyete bağlı morarma yahut kılcal damar çatlaması oluşabilir.

Taşın gerçekliğinden nasıl emin olurum?

Eğer bir doğal taş uzmanı değilseniz ve bir taşın gerçek olup olmadığını elinize aldığınızda anlayamıyorsanız mutlaka güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmanızı öneririm.

Temizliğini nasıl yaparım?

Doğal taşların yapısını bozmayacak şekilde, herhangi bir kimyasal kullanmadan taşlarınızın temizliğini yapmalısınız. Eğer ortak kullanım yapılan bir merkezde Gua sha masajı yaptıracaksanız, taşların, araç gereçlerin steril edildiğinden mutlaka emin olmalısınız.

Gua sha masajı

İlk adım nemlendirme

İlk olarak nemlendirici olarak uyguladığımız yağ veya kremi masajı yapacağınız bölgelere bir miktar sürün. Kullandığınız taşın halihazırda kendisinin belli bir soğukluğu vardır; (gerçek olan taşın kendi soğukluğu olur) ancak özellikle yüzde gözaltında, kapaklarında yoğun şişlik varsa isteğe bağlı olarak, 5 dakika kadar buzdolabında bekletebilirsiniz. Sıklıkla tercih edilen taş şekli kalbe benzer; bu biçim masaj sırasında uygulama yapılan bölgeye oturması nedeniyle tercih sebebidir.

Boyun ve omuz bölgesi

Boynun arkasından, omuz ile olan bağlantısına kalp şekli oturtularak hafif eğim verilerek, çok az bir güç uygulanarak, “kesinlikle bastırmadan” aşağıdan yukarı doğru taşı hareket ettirin, ense köküne gelindiğinde bu nokta aynı zamanda akupunktur bölgesi olduğu için dairesel hareketle çok hafif baskı uygulayarak masajı sonlandırın. Üç defadan az olmamak şartı ile isterseniz daha fazla “5 ila 10” defa da olabilir; aynı hareketleri tekrarlayın; bu esnadan burundan nefes alıp, ağızdan nefes vererek bir nevi nefes egzersizi de uygulayarak daha fazla rahatlayacaksınız.
Aynı kalp kısmını yine hafif yana yatık olarak omuz başından kulak arkasına kadar çok az miktarda bastırarak hareket ettirin. Kulak arkasında yine dairesel hareketlerle masaj yapılarak uygulamayı sonlandırın. Hareketleri yukarıda bahsettiğimiz ölçüde 3 defadan az olmamak şartı uygulayın. Gua sha taşının uzun olan kısmı ile aynı uygulamayı yapabilirsiniz; omuz kısmında, özellikle kalp şekilli kısmı kullanmak zorunluluğunuz yok.

Sırası ile köprücük kemiklerinden başlayarak aşağıdan yukarı doğru aynı biçim yana yatık olarak çene altında bademciklerin olduğu kısma kadar hareketleri tekrarlayın; boğaz kısmında dairesel hareketli masajı bastırmadan tekrarlayın. Son olarak orta kısımdaki nefes borusunun olduğu kısımda aynı hareketleri bastırmadan yaparak tam çene altında işlemi yine dairesel masaj ile bitiriyoruz.

Çene bölgesi

Taştaki kalp şekli burada çeneyi tamamen kavrıyor; o kısmı tercih etmekte fayda var. Masajı hangi kısma uyguluyorsanız; diğer tarafı işaret ve orta parmağınız ile tutarak destek olabilirsiniz. Çene ucundan başlayarak, kulak memesi altına denk gelen hattın sonunda dairesel masaj ile rutini sona erdirin.

Elmacık kemikleri ve gözaltı bölgesi

Elmacık kemiklerinden başlayarak kulağın orta kısmına denk gelen saç çizgisine kadar aynı hareketlere devam edin; saç çizgisinde dairesel masaj ile rutini sonlandırın.

Gözaltında çok daha fazla nazik olunmalı, göz çevresi çok hassas bir bölge olduğu için daha fazla dikkatli olunmalı, çok baskı yapılmamalıdır. Kalp şeklindeki taşın büyük olan tarafı gözaltına gelecek şekilde ayarlanarak yine yukarı doğru hareket ettirerek nazikçe kulağın bir parmak üstündeki saç çizgisine gelecek şekilde uygulama yapın; rutini dairesel masaj ile bitirin.

Kaş ve alın bölgesi

Daha sonra göz kapağının üstüne kalp şeklinin küçük tarafı gelecek, büyük tarafı kaşın bir tık üstünü geçecek şekilde (kaş orta kıvrımda kalacak) yukarı doğru uygulama yapılır; diğer elin işaret parmağı ile iki kaşın arasındaki burun köprüsünden destek sağlanır.

Gua sha masajını saç çizgisinde her zamanki yöntemle dairesel hareketle hafif bastırarak bitiriniz. Burada size vücuttaki en önemli akupunktur noktası olan iki kaşın altındaki göz pınarının hemen üstü olan kısımlara iki kalp kıvrımını hafifçe bastırarak bir iki saniye dairesel şekilde titreşim verir biçimde masaj uygulayın; rahatlama sağlayacaktır.

Daha sonra Gua sha’nın en uzun tarafını iki kaşın ortasına her zaman olduğu gibi hafif eğik olarak yerleştirip yukarı alın saç çizgisine kadar ilerletin; son noktaya ulaştığınızda, yine hafif bastırarak dairesel masaj ile ritüeli bitirin. Bu hareketi kaşlarınızın üzerinden yine alın çizgisine kadar devam ettirerek tekrarlayın. Diğer elinizin işaret parmağı ile burun köprüsünü veya göz kapağını tutarak destek alabilirsiniz. 

YORUM EKLE

banner608

banner474