banner564

Güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler 

Yaz geldiğinde cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumanız gerekir. Peki cilt tipiniz için en uygun koruma faktörlü güneş kremi hangisi biliyor musunuz? Güneş ışığı metabolizmada, sindirim sisteminde, dolaşım sisteminde olumlu etkilere sahip olsa da yaz aylarında cilde zarar verebiliyor. Özellikle SPF özelliği bulunan kremlerin kullanılmaması ya da çabuk bronzlaşabilmek için gerekenden düşük faktörlü kremlerin tercih edilmesi sonucunda ciltte kahverengi güneş lekeleri oluşabiliyor ve erken yaşlanma izleri görülebiliyor. İşte bu noktada güneş kremlerinin üzerindeki 15 SPF, 30 SPF, 50 SPF vb. gibi bilgiler cildiniz için önem taşıyor. Bu noktada doğru bilinen bir yanlışı düzeltmekte de yarar var; ten rengi koyu olsa da mutlaka güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerekir. O nedenle herkesin günlük yaşamında yaz mevsimi başta olmak üzere kış güneşinde de güneşin zararlı ışınlarından korunmayı ihmal etmemesi gerekir.
Güneş kremi ne işe yarar?
Yaz/kış güneş kremi kullanmamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Güneş kremi, içeriğindeki etken maddeler sayesinde güneşten gelen ve ciltte lekelenmeye neden olan UVB ışınlarını yansıtır. Güneşten gelen UVA ışınları ise alt deride tahribata yol açar. Ancak UVA ışınlarını engellemek için güneş kremlerinin yapabileceği pek de bir şey yoktur. Bunun için en etkili yöntem, güneş ışınlarının şiddetli olarak dünyaya ulaştığı 11.00 – 15.00 saatleri arasında çok fazla güneşe maruz kalmamaktır. Bu süreçte uzun kollu giysiler tercih etmek; güneş gözlüğü, şemsiye ya da şapka kullanmak doğru olacaktır.
Güneş kreminin faydaları nelerdir?
Doğal güneş kremi, içeriğinde çinko oksit minerali ve saf yağlar bulunduran doğal bir güneş koruyucu üründür. Çinko oksit minerali, UVB ışınlarının ciltten yansımasını sağlayarak cildi bu ışınlardan korur. UVB ışınlarının cilde ulaşması, ciltte leke ve tahribata yol açar. Bu da ciltte erken yaşlanma belirtilerine sebep olabilmektedir.
Güneş kremleri, cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak cildin daha sağlıklı ve canlı kalabilmesini hedeflemektedir.
Güneş kreminin zararları nelerdir?
Kozmetik ürünlerde kullanılan çeşitli kimyasallar, güneş kremleri sağlıklı mı sorusunu beraberinde getirmektedir. Güneş kremlerinde oksibenzon, parabenzoik asit (PABA), EDTA gibi kimyasallar bulunmakta ve bu maddelerin günümüzde insan sağlığını tehdit ettiği tartışılmaktadır. Güneş kremlerini güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kullanırken, farklı hastalıklara davetiye çıkarmak çok da hoş olmasa gerek. Bu nedenle doğal ve sağlıklı olanı tercih etmek faydalı olacaktır.
Günümüzde doğal güneş kremi tercih ederken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de, çinko oksit mineralinin nano partikül olup olmadığıdır. Doğal güneş kremi, non-nano (nano olmayan) çinko oksit içermelidir. Nedir bu nano, non-nano çinko oksit?
Çinko oksit mineralinin güneşin zararlı ışınlarını yansıttığı bilinince güneş kremlerinde kullanılmaya başlanmış. Ancak ciltte bıraktığı beyaz tabaka, estetik olarak onay alamamış. Bu nedenle çinko oksit mineralini nano parçacıklara ayırarak, cilde uygulandığında şeffaf görünüm alması sağlanmış.
Peki, bunun ne zararı olabilir? Nano parçacıklar, cilt tarafından emilir ve vücut sistemimize karışarak toksik etki oluşumuna neden olur. Bu da insan sağlığını olumsuz etkiler. Bu sebeple, güneş kremlerinde, nano parçacıklara ayrılmamış, yani non-nano çinko oksit kullanılması önemlidir. Çünkü bizim için ürünün estetikliğinden ziyade, sağlığa zarar vermeyen; bilhassa faydalı olması daha önemlidir.
Güneş kremi nemlendirici olarak kullanılır mı?
Doğal içerikli ve non-nano çinko oksit bulunduran, saf yağlarla harmanlanmış bir güneş kremi, cildi nemlendirme özelliğine de sahiptir. İçerisindeki doğal bitkisel mum ya da balmumu sayesinde, nemin cilde hapsolmasına yardımcı olur.
SPF nedir?
Güneş Koruma Faktörü anlamına gelen SPF, Sun Protection Factor teriminin ilk harflerinden oluşur. Farklı SPF değerleri, güneş ışınlarının yakma etkisini ve güneş koruyucu ürünün bu etkiyi ne kadar bloke ettiğini gösterir. SPF, güneşin ilk etkisi olan kızarıklık reaksiyonuna karşı güneş kreminin koruma gücünü tahmin etmeye yarar.

Doğru SPF seçimi nasıl olmalı?
Güneşte kalma süreniz ve güneşlenmek için tercih ettiğiniz saat dilimi SPF değerinden beklenen etkiyi değiştirebilir. Örneğin; sabah saat 9’da cilt 1 saat sonra yanmaya başlar. Bu süre öğle saatlerinde 15 dakikaya kadar iner. Bu nedenle koruyucu etkisi maksimum 2 saat olan yüksek faktörlü güneş koruyucu ürün öğle saatlerinde dikkatli kullanılmalı, fazla UV ışınına maruz kalınmaması için öğle saati gibi güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde uzun süre güneşlenmekten kaçınılmalıdır.

SPF değerine göre koruma süresi;

▪    SPF 30 ve SPF 50 değerindeki güneş koruyucu ürünlerde en fazla 2 saat.
▪    SPF 15 ve SPF 20 değerindeki güneş koruyucu ürünlerde en fazla 1,5 saat.
▪    20 SPF güneş koruyucu %93, 30 SPF güneş koruyucu %97, 50 SPF güneş
    koruyucu %98 oranında koruma sağlar.


Bebek ve çocuklar için SPF seçimi nasıl olmalıdır?
Bebek ve çocukların cildi güneşe karşı oldukça hassastır. Bebek ve çocuklar için özel üretilmiş güneş koruma ürünleri, deniz ve havuz kenarında oynamayı çok seven minikler için ekstra suya dayanıklıdır ve bu kremlerin koruma faktörü yüksektir. Yetişkinlere göre cildi güneş ışınlarına karşı daha hassas olan bebek ve çocukları ciddi güneş yanıklarından ve ileriki yaşlarda oluşabilecek güneş lekelerinden korumak için mutlaka güneş kremi kullanmalısınız.

Bebeğiniz ve çocuğunuz için güneş kremi seçerken bunlara mutlaka dikkat edin;

▪    50+ SPF güneş koruyucu kullanın.
▪    Parabensiz ve parfümsüz güneş ürünleri tercih edin.
▪    Ürün, renklendirici ve alkol gibi bileşenlerden uzak olmalı.
▪    Mineralli koruyucular kullanın.
▪    Ürünün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlamasına özen gösterin.
▪    Yumuşak, kolay uygulanabilen, kalıntı ve iz bırakmayan güneş koruyucular
    kullanın.
▪    Ekstra güneş koruması için yüzü gölgeleyecek bir şapka, ense, kollar ve bacakları
    koruyan hafif giysiler, UV filtreli mayolar tercih edin.
▪    Bebekler ve çocuklar için güneşlenme süresi evden çıkılan saatle başlar.
▪    Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30 arası, öğleden sonra ise 16.00-17.00 en 
    uygun saatlerdir.
Güneş kremi alırken neye dikkat edilmeli?
Kozmetik ya da gıda için herhangi bir ürün alırken içerik okumayı alışkanlık haline getirmekte fayda var. Özellikle bebekler için üretilmiş olan pek çok kozmetik ve gıda ürününde oldukça şaşıracağınız çeşitli kimyasallar bulunabilmektedir. Bilinçli tüketici olmak uzun vadede kazandırır.
Güneşten korunmak adına nano olmayan çinko oksit mineralli, doğal bir güneş koruyucu tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra doğru ve dengeli beslenmeyi de ihmal etmemek gerekir. Vücudun ihtiyacı olan yağ, protein ve karbonhidrat doğru oranlarda alındığında, vücut güneş ışınlarına karşı daha dirençli olabilmektedir.
Güneş kremi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sadece açık tenli kişiler mi güneş kremi kullanır? Güneş koruma faktörü yüksekse uzun süre güneşlenebilir miyiz? Makyaj yapmadan önce güneş kremi kullanılır mı? Güneş kremi kullanmanın incelikleri ve dikkat etmeniz gerekenler:

▪    Güneş kremi, güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce sürülmelidir.
▪    Stick, losyon, yağ veya sprey güneş koruyucu ürünlerini cilt tipine ve uygulama
    yöntemine göre seçmelisiniz.
▪    Makyaj altına güneş kremi uygulayacaksınız, yoğun olmayan ince yapılı bir krem 
    kullanmalısınız.
▪    Plaj, deniz, havuz kenarında güneş ışınları su, kum, cam yüzeyinden yansıdığından 
    normal şartlara göre 2 kat daha fazla güneş ışınına maruz kalırsınız.
▪    Sadece açık tenli kişiler değil, UV ışınlarının zararlarına karşı esmer tenli kişiler de 
    güneş kremi kullanmalıdır.
▪    Güneş koruyucu ürün suya dayanıklı olsa da deniz ya da havuza girdikten sonra 
    tekrarlanmalıdır.
▪    Güneş kremi bolca sürüldüğünde ekstra koruma sağlamaz.
▪    Güneş kremi hava bulutlu olduğunda da kullanılmalıdır. Çünkü UV ışınları bulutlu 
    havalarda da zararlıdır.
▪    Güneş koruyucu ürünün değerine güvenerek saatlerce güneşlenmek doğru değildir.
▪    Etkili bir güneş koruması için ürün 2 saatte bir yenilenmeli ve doğru miktarda 
    uygulanmalıdır. Ayrıca ince ve uzun kollu ferah giysiler tercih edilmeli, şapka ve
    güneş gözlüğü gibi aksesuarlarla da korunma sağlanmalıdır. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
sevilay serin
sevilay serin - 2 yıl Önce

Merhaba, benim cildim hassas kızarmaya meyilli ve kuru ,burun bölgem akne olmaya beyilli bellirtiğiniz özelliklere sahip bir güneş kremi tavsiye edermisiniz.

banner471

banner474