banner564

Güneyli komşuların Turizm Master planı ve ana hatları

Geçen hafta ülkemizin turizm anlamındaki manşeti “ turizm master planı” çalışmaları idi. Taslak rapor hazırlandı; değişikliklerin yapılması için süre verildi ve bizler de bu meyanda görüşlerimizi ifade ettik. Aslında yapılan eleştiriler ülkemizin böylesi hassas bir planının oluşturulması amacında yol göstererek tüm paydaşlar ile birlikte daha doğru bir plan hazırlanmasına zemin oluşturmaktı.

2020 yılında Rumların oluşturduğu master planı hakkında görüşlerimi planı okuduktan sonra paylaşmıştım.

Ülkemizde Gerekli değişikliklerin yapılarak daha üst seviyede bir turizm planı hazırlanması için hepimiz yardımcı olmalıyız. Bu ülke hepimizin başka Kuzey Kıbrıs yok.

Bu hassasiyetler ve gereklilik göz önünde bulundurularak; 2018 yılında TC-KKTC Yapısal Dönüşüm Programı içerisinde birinci sıraya Turizm Strateji planını koymuştum.

Gelin Rumlar 2020 -2030 Turizm strateji planına neler koymuş onlara özetle bir bakalım.

 

Cyprus Tourism Strategy 2030

 Kuzey Kıbrıs’ta yaşam süren Turizm otoriteleri ve akademisyenleri; öncelikle bir gerçekliği kabul etmeli. Güneyli Komşularımız Turizm destinasyon yönetimini iyi beceriyor.  Bu başarının arkasında tabii ki tüm sektörü ilgilendiren mekanizmanın çarklarını döndüren dişlileri bu yapı içerisine koymalarından kaynaklanıyor. AB finansmanı ve bilgi birikimini ( know –how ) unutmamak lazım.”Esas öz, ana fikir “2030 yılına kadar Kıbrıs turizmini  kitle turizmi kapsamında lüks bir destinasyon haline getirerek altı buçuk milyon turisti ağırlamak.”

Müthiş bir rapor hazırlanmış. 2017 yılının Mart ayında açıklanan Kıbrıs Turizm strateji raporu şifrelerini çözmek çok zor değil. Project Management Team ( Proje Yönetim Ekibi ) içerisinde olan ana hatları ile Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Enerji, Endüstri Ticaret ve Turizm Bakanlığı, Kıbrıs Turizm Örgütü ( Cyprus Tourism Organisation CTO ) ve Hermes Havalimanları sürecin gelişmesi ve olgunlaşması için ana omurgayı oluşturdular.

Kıbrıs Turizm Strateji planını oluşturan ana ve alt başlıklar neler?

 Öncelikle belirtmekte fayda var, Güneyli Komşuların yaptığı strateji planı 909 ( dokuz yüz dokuz ) sayfadan oluşmakta ve İngilizce versiyonu da bulunmakta. Giriş başlığı ile birlikte ki içeriğinde mevcut durum analizi ve gerçekleşen sonuçlar da var, strategic plan detaylandırma kısmı yaklaşım ve methodology ( yöntem ) ve raporun yapısı modeli var. 

Raporun birinci ana başlığı, giriş başlığına 0 ( sıfırnıcı başlık çünkü ) , buna raporun tasavvur kısmı denilmiş. ( Envisioning). Bu ana başlığı oluşturan konular mevcut durum analizi, ve zorlukları, Kıbrıs Turizminin büyüme potansiyeli, büyüme senaryoları , misyon, vizyon yanında hedef ilkeler ile değişim konuları var. Röntgen doğru çekilirse, teşhisin doğru konulması için bu aşama önemli.

 İkinci başlık; ise turist destinasyonu olarak Kıbrıs analizi yapılmış.

Üçüncü başlık ise; turizm pazarını oluşturan etkileşim faktörleri başlığı taşımakta. Alt Başlıklarında turizm talebini etkileyen güncel trendler, Kıbrıs rekabetçilik faktöriyel oluşumu turizm destinasyonu olarak Kıbrıs`ın büyüme potansiyeli ve bölüm özeti var.

Dördüncü başlığı ise üzerinde durulması gereken anahtar süreçler ismini taşıyor.

Bu bölümde Kıbrıs Turizm strateji planı anlamında PESTEL ve SWOT analiz ve Stratejilerini tamamını oluşturan yirmi altı soruyu kapsıyor.

Beşinci başlık ; stratejik turizm planını oluşturan ana omurgayı; yani core (çekirdek)  strateji başlığını oluşturuyor. Stratejinin amacı ve hedefleri, rekabetçi avantajları, iş yönetimi ve destinasyon stratejisini oluşturuyor.

Altıncı başlık ise strateji yönetimi ve sonuçları ana başlığını taşıyor.  Bunu oluşturan yedi sonuç var. Stratejinin yönleri ve amaçları oluşturucular ve Gerçekleştiriciler alt başlığında toparlanmış.

Yedinci ana başlığı ise Planın kendisinden bahsedilmiş. Alt başlıklarında strateji haritası, inisiyatiflerin sentezlenmesi ve ayrı bir aksiyon planının sentezlenmesi konuları var.

Sekizinci konu başlığında stratejiyi teşvik eden girişimler var. Bu girişimler içeresinde alt başlık olarak Kıbrıs adasını tecrübe etmek ,Kıbrıs Kalite etiket planı, Ulusal Turizm planlama inisiyatifi uygulanması, Kıbrıs Turizmi büyüme modelinin yönlendirilmesi, Turizm Ürünü geliştirme uygulamaları, Pazar ortaklığı inisiyatifi, yeni bir turizm markası oluşturma yönetimi, dünya sınıfına hitap edecek pazarlama planları ve uygulamaları, mevsimsel azalma inisiyatifi yönetimi, karbon ayak izi uygulama analizi.

Onuncu ana başlıkta ise; Aksiyon planlarının Ayrıştırılması ile ilgili konular işlenmiş. Bu konu aslında stratejik planın yaklaşık iki yüz sayfasını oluşturan derin konulardan oluşuyor. Ürün, Pazar ilişkisi, Öncelikli Pazar kaynakları, Kalitenin geliştirilmesi, Kıbrıs Markası, Sezonluk azalım, Mekânsal turizm gelişim planlarının oluşturulması konuları var.

On birinci başlık ise Ekonomik Etkileşim planı olarak bu plan içerisinde yerini almakta.

On ikinci ve son başlıkta ise stratejinin uygulanması başlığını taşıyor.

Bu arada unutmadan eklemekte fayda var. Bu strateji plan içerisinde açıklanan 447 tablo ve 266 figure, şemalar var. Bu son yazdığım herhalde ne denli kapsamlı bir turizm planı oluşturulduğunun ipuçlarını veriyor. İlgilenenler için İngilizcesini download edebilmek anlamında web sitesini vermekte fayda görüyorum.. www.tourism.gov.cy. Önümüzdeki hafta bu ana başlıkların amaçlarını, özetlerini açıklayacağım.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Şah
Mustafa Şah - 1 hafta Önce

İyi ve doğru tesbitleriniz ve yorumlarınız tam yerinde sevgili İsmet hocam.
Turizm strateji planlarında sürekli yenilikler var.
Adanın her kesiminin turizmden yararlanması hedefleniyor. Turizm ürünleri değerlendiriliyor.

banner471

banner474