banner564

Günlük hayatımızda hijyen kuralları

Virüsler, kış aylarında ve mevsim geçişlerinde ortaya çıkıp hızla yayılırlar. Bu nedenle başta corona virüsü olmak üzere gribe neden olan tüm etkenlerle baş etmek için önlemler almanız gerekir. 

Sonbahar ve kış aylarında sık görülen virüs tabanlı solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, damlacık enfeksiyonu olarak ortaya çıkar. Yani bu virüslerin yakın mesafeden konuşma, öpüşme, gülme, tokalaşma ya da hapşırma gibi doğrudan ya da dolaylı temas yoluyla bulaşmaları mümkün diyebiliriz. Ayrıca bu hastalıklar özellikle ortamdaki havalandırmanın yetersiz olması durumunda daha hızlı bir şekilde yayılabilirler. 

Grip (influenza) çeşitlerine neden olan Grip A, B ve C şeklinde üç virüs ailesi vardır ve belli dönemlerde bu virüsler yayılma gösterebilir. Son dönemlerde hem dünyanın hem de ülkemizin gündeminde olan corona virüs salgını gibi...

Peki, virüslerin neden olduğu solunum yoluyla bulaşan salgın hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz? Özellikle işe ya da okula giderken toplu taşımayı sıklıkla kullananlar veya kalabalık ofislerde çalışanlar nasıl önlemler alabilir?

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Kişisel hijyen önlemleri çok önemli olsa da ilk olarak bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız gerekiyor. Çünkü bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan ve vücudumuzu zararlı yabancı maddelerden koruyan bir sistemdir. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanız için de kilit rol oynar.

Kronik hastalığı (astım, diyabet, hipertansiyon vs.) olan kişiler, bağışıklık sistemleri zayıf olabileceğinden üst solunum yolu rahatsızlıklarına daha kolay yakalanabilir. Bu doğrultuda da öncelikle doktorunuza danışarak bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

Günlük hayatta size yardımcı olacak pratik bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte, bağışıklık sistemini güçlendirme yolları: 

•    Sebze, meyve ve protein ağırlıklı beslenin. 
•    B12 ve D vitamini eksikliğiniz olup olmadığına baktırın. 
•    Balık, ceviz, avokado, semizotu ve keten tohumu gibi bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden Omega 3 almaya özen gösterin. 
•    İçinde yararlı bakteriler bulunduran probiyotikleri düzenli olarak tüketin. 
•    Düzenli uyumaya gayret edin.

Toplu taşıma kullanırken dikkat etmeniz gereken hijyen kuralları

Virüslere bağlı olarak enfeksiyon hastalıklarının çoğaldığı dönemlerde çok sayıda insanın kullandığı toplu ulaşım araçları fazlasıyla risklidir. Bu nedenle işe ya da okula giderken alternatifiniz varsa toplu ulaşım yerine özel araç tercih etmenizi öneririm.
Mecburi olarak toplu taşıma kullanıyorsanız da bazı hijyen kurallarına dikkat ederek risk faktörlerini azaltabilirsiniz. Bu kuralları genel olarak;

•    Otobüs gibi toplu taşıma araçlarında mümkün olduğunca az yerle temas etmeye çalışın.
•    Toplu taşıma araçlarındaki tutacak yerleri fazlasıyla mikrop barındırır. Bundan dolayı yolculuk öncesinde ve sonrasında mutlaka ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.
•    Maske takmaya özen gösterin. Böylelikle hem kendinizi hem de çevrenizdekileri hastalıktan koruyabilirsiniz.
•    Hasta olduğunu düşündüğünüz insanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

İş yerinde dikkat edeceğiniz hijyen kuralları

Plaza, ofis gibi kapalı alanlarda grip gibi enfeksiyonların yayılma hızı çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle insanlarla yakın mesafede çalıştığınız iş yerinde gripten korunmak için bazı hijyen kurallarına dikkat etmeniz şart. İşte, gripten korunma yolları:

•    Mikroplar, havasız ortamlarda çok daha kolay çoğalır. Bu nedenle ofisinizi sık sık havalandırıp temiz hava almayı ihmal etmeyin. 
•    Klima ve havalandırma sistemlerinin bakımını düzenli olarak yaptırın. 
•    Gripte mikroplar, öksürme ve hapşırma yoluyla 1.5-2 metreye kadar yayılabilir. Bu nedenle iş yerinde grip olmuş kişilerden özellikle öksürme ve hapşırma anlarında uzak durmaya dikkat edin. 
•    Grip, temas yoluyla da bulaşabildiği için tokalaşma gibi temaslardan kaçının. 
•    Ellerinizi sık sık yıkayın. 
•    Ofis gereçlerine (fare, klavye vs.), elektrik düğmelerine ya da kapı kollarına dokunduktan sonra ellerinizi yüzünüze götürmeyin. Yanınızda antibakteriyel el dezenfektanı, diğer adıyla el temizleme jeli taşıyabilirsiniz. 
•    Ofiste gribin yayılmasını önlemek için kağıt mendil kullanın. Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı mendille kapatın. Masanızda büyük bir kutu mendil bulundurabilirsiniz. 
•    Bol su için. Mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Gripten korunmak için günlük hayatta, iş yerinde, kısacası toplu yaşam alanlarında uygulayabileceğiniz pratik hijyen kurallarını sizinle paylaştım. Bu tarz kişisel önlemler sayesinde grip başta olmak üzere solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim… 

YORUM EKLE

banner471

banner474