banner564

Güvenlik ihalesinde şaibe mi?

Devlet okulları güvenlik hizmeti alımı ihalesinde Merkez İhale Komisyonu’nun yasa dışı uygulama yaparak 2016’da değişen Kamu İhale Yasası’na uymadığı söylentileri her geçen gün daha da artıyor. 
Mart 2016’da değişen “Kamu İhale Yasası’na göre ‘Yönetici inisiyatif kullanamaz ve uzlaşma yoluyla ihale sonuçlanamaz’ denilmesine karşın Merkezi İhale Komisyonu Başkanı’nın ihaleye katılan 4 şirketten 2’siyle odada görüşerek uzlaşmaya vardırmaya çalıştığı iddiaları ortalığı bir anda karıştırmaya yetti. 
Merkezi İhale Komisyonu durumun kamuoyunun bilgisine gelmesinden sonra topu Milli Eğitim Bakanlığı’na atarak ihaleye katılımcı şirketlere faks çekildiği ve ihalenin iptal edildiği de bize gelen bilgiler arasında. Gerekçe olarak  ‘Verilen tekliflerdeki ücret belirsizlikleri nedeniyle ilgili idarenin talebi üzerine’  iptal edildiği gösteriliyor. Bakalım bu ihale süreci nasıl sonlanacak, yakın takipteyiz. 

Özelleştirme
Konu özelleştirme olunca bu ülkede bazıları var ki mangalda kül bırakmazlar. Gerçi bunların birçok falsolu olaylarını bu köşede deşifre etmiş birisi olarak şimdi yazacağımız olaya zerre kadar şaşırmadığımızı da söylemek gerek.
Bir okurumuz bizi uyardı. Gazeteciler Birliği’nin Lefkoşa’daki birlik lokali yenileniyor. Daha çağdaş daha modern bir bina inşa ediliyor. Ve Gazeteciler Birliği’nin devamlılığını daha sağlam hale getirmek için de bir sabit gelire ihtiyaç duyuluyor. İşte tam da bu noktada birliğin lokali restoran, bahçesi de düğün salonu olacak şekilde 10 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile inşa ediliyor.
Birliğin mevcut başkanı her gün köşesinde ve çıktığı ekranlara özelleştirmeyi sonuna kadar eleştiriyor ve devletin özelleştirme politikasına şiddetle karşı çıkıyor. Öte yandan başkanlığını yaptığı birliğin özelleştirme şekli ile yeniden yapılanmasına ise izin veriyor. 
Sevgili okurlar, bizim burada niyetimiz kimse ile uğraşmak değil, elbette başkan böyle bir karar almış ise doğru bir karar almıştır. Birliğin yaşaması için özelleştirilmesi ve bir sermaye gurubu tarafından işletilmesi en doğru olandır. 
Ancak özelde bile yapılan bu özelleştirmenin devlette yapılmasının önüne geçmek niye? Neden KIB-TEK ve Telefon Dairesi’nde de benzer bir uygulamaya gidilemiyor? 
Neden devletin her yıl milyonları heba ediliyor? Nasıl birliğin lokalini özelleştirilmesine karşı çıkmıyorsanız, devletin de yapacağı bazı özelleştirmelere karşı çıkmak niye? 

Vizyon meselesi 
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, 54’üncü Olağan Genel Kurul toplantısı geçenlerde gerçekleştirildi. Patronlar kulübünün ekonomiye dair söyleyeceklerini her daim önemsemiş birisi olarak ilk kez bu kadar net bir vizyon konulduğuna şahit olmak beni sevindirdi açıkçası.
KTTO Başkanı Fikri Toros konuşmasında,  daha fazla “istihdam ve refahın arttırılmasının ancak özel sektör ekseninde bir gelişmeyle mümkün” olabileceğini, kendi ayakları üzerinde bir toplumun “sadece özel sektörün gelişmesi”  ile sağlanabileceğini çok güzel ifade etti, aynen katılıyoruz bu ifadelere. 
Sermayenin önündeki en büyük engel ise maalesef bizzat devletin kendisi. Bir kez daha rakamlarla ifade etti başkan, buna göre; “şirket kurmak için gereken prosedür sayısı Türkiye’de 8, Güney Kıbrıs’ta 6 iken, Kuzey Kıbrıs'ta 17 tane. Şirket kurmak için gerekli ortalama gün sayısı Türkiye’de 7, Güney Kıbrıs’ta 8 iken, Kuzey Kıbrıs'ta 23 gün.”  
Ve yeni döneme ilişkin bence alınan en önemli karar ise Türkiye ve Kıbrıs Türk iş insanlarının karşılıklı işbirliğini geliştirmek için KTTO’nun Ankara temsilciliğini açmak için girişim başlatılması. Son derece isabetli ve buram buram vizyon kokan bir hareket. Bu kararı alan yönetimi kutluyoruz. 

MESAJLAR
Serdar DENKTAŞ: Maliye Bakanlığı’nın yanındaki otoparkta bekleyen seyyar satıcı ile çektiğiniz fotoğraf sosyal medyada paylaşma rekorları kırdı. Bu arada tavla maçının sonucu hakkında da değişik iddialar var ortalıkta. 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Bugün meclise bir soru önergesi vererek bir önceki bakan döneminde Devlet Laboratuvarı’nda neler yapıldığını sorgulayacakmışsınız. Bakalım ne diyecek eski bakan bu işe? 
Fikri TOROS: KTTO’nın 54’üncü Olağan Genel Kurulu hayırlı ve uğurlu olsun. Ankara’ya ofis açılması fikrini ayakta alkışlıyoruz. Umarız Ankara’dan sonra İstanbul ve Mersin’e birer ofis açarsınız. 
Dürdane ACI: Yıllardır ilgi bekleyen eski Gazimağusa-Lefkoşa yolundaki Güvercinlik kavşağındaki köprü korkulukları yerlerdeymiş. Bu tür konulara duyarlı olduğunuzu biliyoruz. Bu yerle ilgili de çalışma başlatacak mısınız?  
Mahmut ERDEN: Bu akşam Turunçlu köyünde 300 kişilik bir yemek ile aktif siyasete merhaba demeye hazırlanıyormuşsunuz. Hadi bakalım Allah yolunuzu açık etsin. 
Emrullah TURANLI: Pek muhterem valideniz hakkın rahmetine kavuşmuş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 
Ziya EMİR: Lefkoşa’da bir gözlükçüye ortak olmuşsunuz. Bununla da kalmayıp minibüs işine de girmişsiniz. Çok yakında yeni projelere de start verecekmişsiniz. Hayırdır bu kadar çalışma azmi nereden nereye?
Derviş REFİKER: Geçen sabah Cook Point’te kahvaltı yaparken yediğiniz zeytinler için 4 lira ödemek zorunda kalmışsınız. Mübarek zeytinlerin tanesi her halde 1 liraya denk geldi.  
Selin BULUTOĞLULARI: Bizzat Başbakan tarafından yeni dükkanınızın açılışı gerçekleşmiş. Hayırlı işler bol kazançlar diliyoruz.
Serhan AKTUNÇ: Başkent Lefkoşa’ya yepyeni bir mekan daha kazandırmak için BİYER Restoran’la birlikte yeni bir ortaklığa yelken açmışsınız. Siyasetten sonra iş hayatında da atılımlar devam ediyor. 
Ahmet SENNAROĞLU: Bölgeyi turizmden daha fazla pay sahibi yapabilmek için canla başla çalışıyorsunuz. Keşke bölgedeki diğer belediye başkanları da size bu konuda destek olabilse, işiniz o zaman çok daha kolay olurdu. 
Fırat ATASER: Hafta sonu bölgede yapılmaya devam eden birçok inşaatı durdurmak için harekete geçmişiniz. Zira ülkemizde hafta sonu inşaat yapılması kanunen yasak. 
Nidai GÜNGÖRDÜ: Son günlerde nedense belediye ekipleri sadece belli yerleri denetliyor diye şikâyetler gelmeye başladı. Acaba bu işin altında bir bit yeniği olmasın? 
Mehmet HARMANCI: Yenişehir-Kızılbaş yolu için nihayet harekete geçmek için karar almışsınız. Hayırlı ve uğurlu olsun. Bir de Sanayi Bölgesi’nin yollarını yaparsanız duacılarınız artacak. 
Serhat AKPINAR: Okul otobüslerini yenileme kararı almışsınız. Elbette öğrenciler için en iyisi ne ise onu getirmek öğrenci memnuniyeti açısından sonra derece önemli. Umarız başka okullar da gereğini yapar. 

GÜNÜN SÖZÜ
 “Sayın Akıncı uzlaşmaz Rum tutumunu açıkça ortaya koymalı ve kısır döngünün devamına göz yummamalıdır. Hidrokarbon yatakları konusunda bir an önce gereken adımlar atılmalı, meydanın boş bırakılmayacağı Kıbrıs Türk halkının haklarının en etkin bir şekilde korunacağı Rum liderliği ve dünyaya gösterilmelidir”
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar
YORUM EKLE

banner608

banner473