banner564

Güzel bir bayram geçrmeniz dileklerimle

Bu haftaki yazımız kurban bayramına denk geldi. Dört günlük bayram dolayısıyla, önümüzdeki Çarşamba gününe kadar bayram tatili yapmış olacağız. Herkese ailesi ile birlikte sağlıklı, mutlu bir bayram geçirmelerini dilerim.
Günümüzde bayram günleri, günümüzde anlam ve içerik değişikliği ile birlikte sadece tatil sürelerini ifade eder olmuşlardır. Çalışan kesim, işe gitmeyeceği gün sayısı olarak bakmaktadır bayramlara. Özellikle memur kesimi hafta sonuna denk gelen bayramlardan hoşlanmazlar ama bayram günleri hafta içi ise büyük bir heyecanla bayramın hafta sonuna bağlanıp bağlanmayacağını beklerler. Bayram süresi ile hafta sonu bağlandı mı hemen gezi turları, her şey dâhil konaklamalar tatil yerleri araştırılmaya başlanır. Bayram günü gidilen tatil yerinden de telefonla gönderilen toplu mesajlar ile bayram tebriklerini çok kısa bir sürede tamamlıyoruz artık. Herkes için söylemiyorum ama çağdaş bayram anlayışının bu yönde şekillenmekte olduğu bir gerçektir...
Her bayram duymaya alıştığımız nerde o eski bayramlar sohbetleri sadece sosyal boyutu ile ele alınmaktadır. Yaşam koşullarının günden güne daha da çetin hale geldiğini, asgari ücretin dahi bu çetin ekonomik koşullarda yetersiz olduğunu hep göz ardı edilmektedir. Bence bayramların sosyal değişime uğramasının en önemli nedeni kişilerin farklılaşan ve giderek daha da derinleşen ekonomik koşullarıdır.
Ekonomik koşulları zayıf olanların, dört günlük bayram tatili bir gün ile sınırlı olacaktır. Büyük işletmelerde çalışanlar bir günlük bayram izni sonrası çalışmaya devam edeceklerdir. Bayramlar toplumun manevi değerleridir ve herkes için aynı olmalı ve içtenlikle yaşanması sağlanmalıdır. Bayramlarda yaşlılar, büyükler ve güçsüzler hatırlanmak isterler.
Dini bayramların toplumumuzun sosyal ilişkilerini pekiştirmek olduğunu, dargınların barıştığı, insanların dayanışma ve yardımlaşmayı gerektirdiğini yavaş yavaş unutur olduk. Telefon listedeki kişilere yuvarlak cümlelerle gönderilen mesajlarla manevi görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. İster kabul edin ister etmeyin, şu bir gerçek ki; kişiye özel olmayan mesajlar olumlu bir duygu yaratmaz. Hayatınızdaki özel birine yuvarlak cümlelerle genel bir mesaj atılması ancak kişiyi sıradanlaştırır. Burada nerede o eski bayramlar söylemine girmek istemem ama kesinlikle eski bayramlar, insanları daha bir arada tutuyordu.
Bayramın artık eski bayram olmadığı kesin fakat bayram insanın gönlünde olmalı. Bayram sevinçtir, mutluluktur. Büyükler, anneler babalar büyükanne, büyükbabalar, yaşlı akrabalar kısacası günün teknolojisini yakalamış ama alışamamış olan yaş grubu, hala bayramlarda sevdiklerini kucaklamayı, dokunabilmeyi bekliyorlar. Yoğun iş temposunu getirdiği koşuşturmaca içinde birbirini görememenin, aynı masada oturup yemek yiyememenin getirdiği özlemin bir beklentisidir bayram günleri. Yaşanan zaman dilimi içerisinde, ailece bir arada olmanın verdiği mutluluk gibisi yoktur…
Herkesin bayramını kutlar ailesi ile mutlu, sağlıklı bir bayram geçirmesi dileklerimle, herkese iyi bayramlar. 


 

YORUM EKLE

banner608

banner474