banner564

Güzelyurtlular Pikniği

Güzelyurt ilginç bir bölgemizdir. Dünya genelinde batı, gelişmişliği ifade ederken, bunu bir de Kıbrıs ölçeğinde düşünürseniz durumun tam tersi yaşandığını göreceksiniz.
Güzelyurt tam bir soru işareti. 1974 sonrası tüm görüşmelerde pazarlık unsuru olan Güzelyurt için zaman zaman siyasiler, “Güzelyurt verilmeyecek” gibi söylemlerde bulunsalar da, bu söylemlerini somut verilere desteklemediler. Sadece seçim dönemlerinde gündeme gelen Güzelyurt bölgesi, oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra, bir diğer seçime kadar bir daha gündeme gelmez. Güzelyurt’ta nüfus yapısına bağlı olarak, hayat durma noktasına gelmiştir. Bölgedeki ekonomik sirkülasyon günden güne azalmaktadır.
Şu günlerde Güzelyurt 38. Portakal Festivali yapılıyor. Festival programı zengin eğlencelerle dolu… Fakat adına festival düzenlenen narenciye ürünü çıkmazda! Hükümet edenler, bürokratlar sektörün içinde bulunduğu çıkmazı görmezden gelirken, festival programını hazırlayanlar da narenciyenin sorunları unuttular. Bu festival döneminde sektörün sorunlarını dile getirecek herhangi bir etkinlik de yapılamaz mıydı?
1974 sonrası Güzelyurt bölgesinde narenciye sektöründen geçimini sağlayanlar vardı. Günümüzde bu sektörden geçinen insan kalmadığı gibi nice gençlere düğün yapan, yuva kuran narenciye bahçeleri de günden güne azalmaktadır. Ekonomik değer bulmayan narenciye ürünü, narenciye bahçelerinin de ortadan kalkmasına da zemin hazırlıyor.
Yerel basını taradığımızda, narenciye sektörünün ve bölgenin sıkıntılarının zaman zaman dile getirildiğini görürüz. Özellikle “Diyalog Size Geliyor” temalı, bölge sorunlarını kamuoyuna aktarmayı hedefleyen Diyalog TV’nin, Güzelyurt bölgesinde gerçekleştirdiği programda, bölgenin sorunları gözler önüne serilmişti. Hararetli tartışmaların yaşandığı bir program oldu. Bölgedeki farkındalığın artırılması açısından yapıcı bir programdı, fakat bu programın arkasından bölge insanı ve sivil toplum örgütleri suskun kaldılar, arkasını getirmediler.
Bölgenin sorunlarına çözüm üretmek gerçekten çok zor değil yeter ki uygulayacak irade oluşturulsun. Bu irade sadece Güzelyurt’taki narenciye sektörü için değil, tüm bölge için yeniden yapılandırılarak bir an önce uygulamaya konulmalıdır. Yoksa güneyde kalan köyleri için piknik alanlarında toplanan köylüler gibi, Güzelyurtluların da, birbirilerini görmek için bir piknik alanında toplanması pek de uzak değil…
YORUM EKLE

banner471

banner474