banner564

Haftaya başlarken!

KKTC maliyesi dünya ölçekleri ile kıyaslandığında devede kulak boyutlarında ve desteğe muhtaç konumlarda olduğu bir gerçek. İşte KKTC maliyesini bugüne kadar yönetenler arasında gerçek anlamda başarılara imza atan, eğilip, bükülmeden bu görevi bilinçli olarak yerine getiren isimler oldu.
Farklı baskılara rağmen ülke menfaatlerini en önde tutan, adı hiçbir şaibeye karışmadan en kritik konuları başarıyla atlatan değerli insanları saygıyla anarım.
Var olan Maliye Bakanımız Olgun Amcaoğlu da çekirdekten maliyenin içinde yetişmiş, bakanlığın çeşitli kademelerinde görevler üstlenmiş bir isim. 
Bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu performansla yukarıda bahsetmiş olduğum değerler arasına katılmayı hak edenlerden.
Geçtiğimiz günlerde yer alan açıklamalarında önümüzdeki Haziran ayına kadar elektronik fatura sistemine geçileceğini ve herkesin kayıt altına alınacağından söz etti.
Bunlar duymak istediğimiz güzel düşünceler ama yeterli mi?
Çok kazanan kesimin büyük bölümünden yeterli düzeyde vergi alınamadığı, vergi idaresinin dönüp dolaşıp orta ve küçük ölçekli müesseselerin, iş yerlerinin boğazına sarıldığını, resen vergi dayatmalarıyla bu iş yerlerinin geleceğinin karardığını, kapanmak, kapısına kilit vurmak zorunda kalındığını biliyoruz.
Vergi ödeyenler listesine baktığımızda şaşaalar içinde yaşayanların ödedikleri vergi oranları acı, acı gülümsetecek, yüz kızartacak durumda. 
Müesseselerin cesametleri ile ödedikleri, ya da beyanda bulundukları vergi miktarları devletle, devletin ilgili birimleriyle alay eder konumda.
Bu rezil ortamların önü alınabilecek mi?
Geçmişte de defaten yazdım. Arabasının önüne, arkasına, sağına, soluna “su tesisatçısı” ya da “ elektrikçi” “kuyu kazıcısı” , “kanalizasyon temizleyicisi” gibi tanıtıcı ibarelerini yazarak iş görenleri veya bazen günde iki evin temizliğine giderek ortalama günlük 200 TL ile 400 TL’yi kayıtsız kuyutsuz cebine indirenleri de vergi kapsamına dahil edebilecek misiniz?
Samimiyetlerinden ve de bu ülkeye hizmet verme şevkinden zerre kadar kuşkum yok. Başlatılmak istenilen uygulamaların iyi sonuçlar verebileceğini umarım ama radikal önlemlere başvurulmadığı takdirde yeterli kalmayacak diye korkarım.
                         --------------------------------------------------------------
Lefkoşalı hizmet bekliyor!
Bazen çok hayati konumdaki meselelerle uğraşıyoruz ama kimi zaman da incir çekirdeğini bile dolduramayacak konuların esiri oluyoruz.
Asıl üzerinde durulması gereken, insan yaşamını doğrudan etkileyen meseleleri es geçiyoruz!
Örneğin, Lefkoşa Beledi hizmetler bakımından öylesine büyük sorunların içindedir ki, adeta dökülüyor, sefilleri oynuyor! 
Kış mevsimi dolayısıyla asfalt dökümlerinin ve de tamirlerinin durma noktasına geldiği sürekli olarak bir gerekçe olarak karşımıza çıkarılıyor ama Lefkoşa’da bazı sokak ve caddeler var ki yol demeye artık bin şahit istiyor. 
Binlerce aracın her gün kullanmak zorunda kaldığı yollar çukurlarla dolu, dayanılacak gibi değil, insanlara işkence çektiriliyor.
Kanalizasyon uygulamasının yeni, yeni getirildiği Lefkoşa’nın önemli bölgelerinden Yenişehir sokakları adeta napalım bombası yemiş gibi duruyor!
Öbek, öbek çöp yığınlarının kümelendiği, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesindeki sokakların pislikten geçilmediği, Lefkoşa’nın park sorunlarının insan hayatını bezdirdiği bir ortamda başıboşluk devam edip gidiyor. Üç beş ceza yazmakla sorunun çözülebileceği zannediliyor.
Lefkoşalı boşuna hizmet bekliyor!  

YORUM EKLE

banner608

banner474