banner564

Halkın alım gücü eridi

Merhaba sevgili okuyucularımız. Bu hafta sizlere halkın alım gücünün ne kadar eridiğini bilimsel verilerle siz okuyucularımla paylaşacağım. Halkın alım gücünün bu kadar eridiği bir dönemde, halk kısaca geçim derdine düştüğü bugünlerde Kıbrıs Türk halkı ne Kıbrıs konusunu ne de başka bir şeyi düşünecek durumda değildir. Halkın önceliği evine rızk götürme önceliğidir. Bu öncelik artık o kadar bir hissedilir duruma gelmiştir ki, olası bir seçim de bu hissedilecektir. Artık halk ekonomik sıkıntılardan kurtulabilecek refah seviyesini yükseltecek adil, şeffaf ve rasyonel bir yönetim arzulamaktadır. Bunu halka başarabileceğini ikna eden siyasi partiler genel seçimlerde ipi göğüsleyecektir. Kısaca ekonomi ülke siyasetini son derece etkileyecek bir dönemde olacaktır.
2007, 2010, 2013 ve 2016 yılları baz alınarak ülkemizdeki hem asgari ücretli hem de kamu sektöründe çalışan kesimlerin Amerikan doları karşısındaki maaş uygulamalarını siz okuyucularımız için araştırdım. Şöyle ki;
 
Yukarıdaki tabloyu inceleyecek olursak 2007 yılında 960 Türk lirası olan Asgari ücret o dönemde 807 Amerikan doları ediyordu. 2007 yılından günümüze gelinceye dek Asgari ücret % 91 artarak 1,834 Türk Lirası olmuştur. Fakat günümüzde Asgari ücretin Amerikan Doları cinsinden karşılığı 531 USD. Yani Türk Lirası cinsinden %91 artan Asgari Ücret, Amerikan Doları cinsinden ise %52 oranında değer kaybetmiştir. 
Yukarıdaki tabloyu inceleyecek olursak 2007 yılında 2,300 Türk lirası maaş alan yeni işe giren bir Üniversite Mezunu memur o dönemde 1,932 Amerikan Doları Maaş alıyordu. 2007 yılından günümüze gelinceye dek yeni işe giren bir Üniversite Mezunu memurunun maaşı % 29 artarak 2,962 Türk Lirası olmuştur. Fakat günümüzde yeni işe giren bir Üniversite Mezunu memur Amerikan Doları cinsinden karşılığı 858 USD’dir. Yani Türk Lirası cinsinden % 29 artan yeni işe giren bir Üniversite Mezunu memurun maaşı, Amerikan Doları cinsinden ise % 225 oranında değer kaybetmiştir. Bu da son derece düşündürücüdür. 
Yine yukarıdaki tabloyu inceleyecek olursak 2007 yılında 4,211 Türk lirası maaş alan 20 yıllık Üniversite Mezunu memur o dönemde 3,538 Amerikan Doları Maaş alıyordu. 2007 yılından günümüze gelinceye dek 20 yıllık Üniversite Mezunu memurun maaşı % 67 artarak 7,018 Türk Lirası olmuştur. Fakat günümüzde 20 yıllık Üniversite Mezunu memurun maaşı Amerikan Doları cinsinden karşılığı 2,034 USD’dir. Yani Türk Lirası cinsinden % 67 artan 20 yıllık Üniversite Mezunu memurun maaşı, Amerikan Doları cinsinden ise % 74 oranında değer kaybetmiştir. Bu da son derece düşündürücü ve vahim bir tablodur.
Yukarıdaki veriler ışığında halkın alım gücü gerçekten de son derece azalmış hatta halk geçim derdine düşmüştür. Çünkü KKTC’de yılların vermiş olduğu ve İngiliz sömürge döneminden kalan ve hala hazırda bir yasal mevzuat ile sınırlandırılmadığından ötürü çoğu emtiaya ve gayrimenkul döviz cinsinden alınıp satılmaktadır. Hal böyle iken bilakis emlak satışları, araba satışları, ev kiraları, eğitim-öğretim harçları vb. gibi yüksek bedellerin tümü ülkemizde Döviz cinsinden işlem görmektedir. Bu da halkın inanılmaz derecede alım gücünü etkilemektedir. Bu sebepten ötürü halk için artık öncelik Kıbrıs konusu değil öncelik evine ne kadar daha fazla ekmek götürebilirim gailesidir. Yazımın başında da değindiğim gibi halkı ekonomik refaha taşımayı vaat eden ve seçmeni buna ikna eden siyasetçiler olası erken seçimi veya genel seçimi zaferle karşılayacaklardır… Daha iyi ekonomik koşullarda yaşatılması dileği ile…
YORUM EKLE

banner471

banner473